Eskişehir’de McDonald’s şubesi önünde basın açıklaması yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Nakliyat İş Sendikası, Havi Lojistik’te örgütlenmelerine karşın işverenin toplu sözleşme yetkisine keyfi olarak itiraz ettiğini belirtti. Sendika, McDonald’s’ın haksızlığa son vermesi için tüm yurttaşları boykota davet etti.

DİSK Nakliyat İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik, Havi Lojistik’te sendikal örgütlenmeyi başarıyla gerçekleştirdiklerini ve yasal çoğunluğu sağladıklarını belirtti. Ancak işverenin toplu sözleşme yetkisine itiraz ettiğini vurgulayan Özçelik, bu sürecin sendikal hakları engellediğini söyledi:

“Sendikaya üyelik e-devlet üzerinden Bakanlık onaylı olarak yapılmaktadır. Ancak işverenler keyfi itirazlarla süreci mahkemeye taşıyarak yıllarca engelleyebilmektedir. Bu, işçilerin anayasal haklarını kullanmalarının önüne ciddi bir set çekiyor.”

Anayasa Mahkemesi'nden hak ihlali kararı

Ali Özçelik, sendikal örgütlenme hakkının anayasal bir güvence olduğuna değinerek, Anayasa Mahkemesi’nin işverenlerin çoğunluk itirazlarının hak ihlali olduğuna hükmettiğini hatırlattı:

“Sendikaya üyelik e-devlet üzerinden Çalışma Bakanlığı'nın resmi sayfasından yapılmaktadır. Her şeyi dijital ortamda kayıtlı ve resmi yapılmaktadır. Bakanlık bir hafta içerisinde sendikanın yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamadığına karar verebilmektedir. Ancak işverenlerin bu çoğunluk tespitine yaptıkları itiraz mahkeme sürecini başlatmakta ve bu mahkemeler yıllarca sürebilmektedir. Bu itirazlar mahkemelerde yüzde 99 oranında reddedilmektedir. Sendikalar ve işçiler lehine sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla bu itirazlar sendikal örgütlenmenin önünde ciddi engeller teşkil etmektedir. Sendikamız geçtiğimiz aylarda işverenlerin çoğunluk tespitlerine yapmış oldukları itirazlarla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş ve Anayasa Mahkemesi bu itirazların sendikal örgütlenmeler açısından hak ihlali olduğuna karar vermiştir.”

“Mahkemeler dört ayda sonuçlanmalı”

Özçelik, Türkiye genelinde birçok işçi direnişinin temelinde bu tür itirazların yer aldığını ve mahkemelerin dört ay içinde sonuçlanması gerektiğini belirtti:

CHP'den bilişim sistemi iddialarına açıklama
CHP'den bilişim sistemi iddialarına açıklama
İçeriği Görüntüle

Sendikal örgütlenme anayasal haksa, tüm süreçlerin hızla tamamlanması gerektiğine, aksi hâlde bu itirazların, işçilerin haklarını kullanamamalarına yol açtığını söyleyen Özçelik, “Bugün ülkemizin dört bir yanında devam eden işçi direnişlerinin en temel sebeplerinden bir tanesi budur. Burada çalışma Bakanlığının da Türkiye Büyük Millet Meclisinin de bir karar vermesi gerek” dedi.

Halkı boykota çağrı: “Mcdonald’s’tan yemek almayın”

Basın açıklamasında Özçelik, McDonald’s’ın lojistik hizmet sağlayıcısı Havi Lojistik’e karşı tüm yurttaşlardan destek talep etti. McDonald’s ürünlerinin alınmamasını isteyen Özçelik, bu boykotun işçi haklarına destek anlamına geleceğini vurguladı:

“Sendikamızla toplu sözleşme görüşmelerine başlanmasını talep ediyoruz. İşçi haklarına saygı gösterilene kadar halkımızdan McDonald’s’a karşı boykot çağrımız devam edecek.”

Kaynak: Haber Merkezi