Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Ağustos ayı enflasyon ve dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Çetinkaya’ya göre son çeyrekte ortaya çıkacak olan tablo Türkiye’nin ekonomideki 2021 görünümünde belirleyici olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,86 yükseliş gösterdi.
Yıllık enflasyon ise yüzde 11,77 olarak hesaplandı.
İhracat ise Ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,74 azalarak 12 milyar 463 milyon dolar oldu.
İthalat da aynı dönemde yüzde 20,64 artarak 18 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı Ağustos’ta 6,3 milyar dolar olarak hesaplandı.

Rotamızı belirleyecek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, Ağustos ayı ihracat ve enflasyon rakamlarını değerlendirdi: ‘Yeni normal olarak adlandırdığımız dönemin devam ettiği Ağustos ayında turizmin bir nebze canlandığını ve tüketimin ikinci çeyrek öncesi döneme geldiğini gözlemledik.
Haziran ayından bu yana süren kredi genişlemesinin boyutu da 800 milyar TL’yi aşmış durumda.
Talep bazlı bir enflasyonun oluştuğu kanaatindeyim.
Dış ticaret tarafında ise Avrupa’da yaşanan talep daralması hala eski seviyelerden uzakta olmasına rağmen normalleşme sürecine baktığımızda Haziran-Ağustos döneminde ihracat geçen yılın üzerinde gerçekleşti.
Sanayimiz ihracat odaklı üretim yapmaya ve alternatif pazarları keşfetmeye devam ediyor.
Hem enflasyonda hem de dış ticarette son çeyrek verileri belirleyici olacak.
Hem ülkemizin hem de dünyanın ekonomideki durumunu salgının seyri belirleyecek.’

Pamuk üreticisi prim artışı bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk üreticisinin prim desteğinde artış beklediğini bildirerek, ‘Pamukta üretim düşüyor. Üretim artışı üreticinin desteklenmesine bağlıdır. Pamukta kendi kendine yeten üretime ulaşabilmemiz için üreticilerimiz teşvik edilmelidir’ diye konuştu.
Bayraktar, pamuğun, yüksek katma değer sağlayan bir tarım ürünü olması, üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumunda olan tekstil ve konfeksiyon sektörü için temel girdi niteliğinde olması, doğrudan veya dolaylı şekilde milyonlarca insana istihdam sağlaması nedeniyle stratejik bir önem arz ettiğini bildirdi.
Türkiye’nin, pamuk ekim alanında dünyada 11’nci sırada olmasına rağmen, verimde dünya ikincisi olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’de hektara 1944 kilogram olan pamuk veriminin, 790 kilogram olan dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu vurguladı.
Pamukta ekim alanlarındaki değişimin, çiftçinin kazancıyla; yani ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Bayraktar şöyle devam etti:
‘Ülkemizde, 2000 yılında 6 milyon 541 bin dekar olan ekim alanı son 20 yılda hızla daralarak 2019 yılında yüzde 27 azalmayla 4 milyon 778 bin dekara kadar gerilemiştir. Bu dönemde üretim ise 2 milyon 260 bin tondan 2 milyon 200 bin tona düşmüştür. Ekim alanlarında yaşanan yüzde 27 oranında düşüşe rağmen üretimdeki azalışın çok az olmasının sebebi, verim artışından kaynaklanmaktadır.’

Koruma önlemi yok

Türkiye’de, pamuk üretiminin tüketimi karşılama oranının yüzde 60’da kaldığını belirten Bayraktar, üretimdeki bu açığın ithalatla karşılandığına işaret etti.
2019 yılında yaklaşık 935 bin ton lif pamuk ithalatına 1,6 milyar dolar döviz ödendiğini belirten Bayraktar şöyle devam etti:
‘Pamuk, AB-Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında, sanayi ürünü olarak işlem görmesi nedeniyle, pamuk ithalatında koruma önlemi bulunmamaktadır.
Bu anlaşmanın yerli üreticimizi mağdur ettiği göz önünde bulundurulmalı, bu dezavantajın giderilmesi için üreticimiz daha fazla desteklenmelidir. Türkiye toprakları pamuk üretimine elverişlidir ve Türk çiftçisi ülke ihtiyacını sağlayacak hatta ihracat yapacak çalışma azmine sahiptir.’

DİP EKSPRES

Dürdane Ana Fırını’ndan

Bir Özdilek markası olan Dürdane Ana Fırını, yepyeni lezzetlerini Özdilek hipermarketlerde ve Özdilekteyim.com’da ziyaretçileriyle buluşturmaya devam ediyor.
Son olarak fırından taptaze çıkan anne kurabiyesi tadındaki gevrek kurabiyeler, ağızda dağılan kıvamı ve mis kokusuyla çay ve kahve keyfi yaparken minik atıştırmalıklardan hoşlananlar için eşsiz bir lezzet deneyimi sunuyor. Tamamen doğal unlarla elde yoğrularak hazırlanan, ev yapımı tadındaki gevrek kurabiyeler, 5 farklı çeşidiyle hipermarketlerin yanı sıra Özdilek çevrim içi alışveriş sitesi Özdilekteyim.com’da da satışa sunuluyor.
Kurabiyelerin özel kilogram fiyatı: 36,90 TL olarak satışa sunuluyor.