İskender Dörtoluklar - İzmir'de futbol kulüblerinin  taraftarları Alsancak Stadyumu'nun TOKİ'ye devir edilmesi ve ardından çıkan stadyumun yıkılma haberlerine, Gündığdu Meydanı'ndan Alsancak Stadyumu'na yürüyüş yaparak tepki gösterdi. Yürüyüşe, CHP yeni İl Başkanı Ali Engin ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da katıldı. Tüm taraftarlar adına açıklama yapan Altay taraftarı Ahmet Atayol, "Bilindiği gibi son günlerde Alsancak Stadı'nın bir oldu bitti ile TOKİ'ye devredilmesi gündemimize oturmuştur. Miladını doldurduğu propagandası ile talan edilmek istenen Alsancak Stadı'nın çeşitli eksikleri olduğu doğrudur. Ancak, gördüğü işlev, kent tarihi ve belleği için taşıdığı önemin ötesinde, beklenen büyük 'İzmir Depremi' gibi bir doğal afet durumunda yüz binlerce kişi için yaşamsal öneme sahip bu çadır kent alanlarının birkaç kişinin çıkarı için ranta kurban edilmesine asla izin vermeyeceğiz açıklamasında bulundu.

'İzmirliler'in zeka düzeyleri ile dalga geçenlere soruyoruz'

Alsancak Stadyumu'nun yıkıldıktan sonra bulunduğu alana yapılacağı söylenen alış veriş merkezleri ve rezidansların olası depremde fayda vermeyeceğini belirten Atayol, "Büyükşehir Belediyesi, yapımı planlanan Örnekköy Stadı'nın maliyetini üstleneceğini açıkça belirtmişken, finansman amacıyla Alsancak Stadı'nın ve hatta Gürsel Aksel Stadı ve başka tesislerin yok edilmek istenmesi tarafımızca anlaşılamamaktadır. Ayrıca, yapılan rant operasyonun savunmak adına, 'AVM olmasına biz de karşıyız, ama otel veya rezidans olabilir' ve 'Alsancak Stadının hatırasını yapılacak bir marketle yaşatırız, yanına da anı defteri açarız' gibi söylemlerle taraftarların ve İzmirliler'in zeka düzeyleri ile dalga geçenlere şunu sormak istiyoruz; Olası bir deprem veya afet sonrası İzmirliler'in 'Maket Çadırkent'lerde barınmasını mı önermektedirler?" ifadesini kullandı.

Engin: İzmir sahipsiz değil

Yürüyüşe katılan İzmir CHP İl Başkanı Ali Engin, Altay, Bucaspor, Göztepe, Damlacıkspor, Taraftar Hakları Derneği Girişimi ve münferit olarak destek veren diğer takım taraftarlarını yalnız bırakmadı. İl Başkanı seçiminden sonra çalışmalarını yavaşlatması beklenen Engin'in İzmir'i kucaklayan ve hak arayan her kitlenin yanında olan adaletli duruşu ve dinamik siyaset anlayışı değişmedi.  Yürüyüşe katılarak duyarlılığını gösteren Engin, "Konuyu yakından takip ettiklerini ve İzmir'in sahipsiz olmadığını, Alsancak Stadı'nın gerçek sahipleri olan taraftarların istediği şekilde yenilenerek genişletilmesi gerektiğini" belirtti.

Türkiye'de tapuların tamamı TOKİ'nin!

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise yürüyüşe, "Alsancak Stadı tarihtir, yok edilemez" yazılı tişört ile katıldı. Çam yıkımın arka planında başka sebeplerin olduğunu söyleyerek, "Geçtiğimiz günlerde TBMM'den kentsel yenileme projesi geçti. Bu projenin arkasında yatan olay şudur; Türkiye'de artık kimsenin elinde bulunan tapusunun geçerliliği yoktur. Tapuların tamamı TOKİ'ye bağlanmıştır. Şimdi Alsancak Stadı dahil olmak üzere kamuya ait olan bina ve arazilerin olduğuyerleri TOKİ istediği gibi kullanancaktır. İstediği gibi yeniden yapılandıracaktır. Bunun ilk adımı da tarihi Alsancak Stadı'dır. Ben  59 yaşındayım ve  bu stad hep burada vardı. Burada benim çocukluğum geçti. Şimdi burası yıkılacak yerine AVM ve plaza yapılacak. Oysa İzmir'in böyle bir stada ihtiyacı var. Bu stad yıkılabilir ama yerine yeni modern bir stad yapılması gerekir" dedi.

Destek verenlere teşekkür

Göztepe taraftarı Devrim Cem Erturan, "Başta Mimarlar Odası olmak üzere meslek örgütleri, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerine, Büyükşehir ve Konak Belediye Başkanı'na, İzmir Milletvekili Rahmi Türeli'ye, Akhisarspor, Ankaragücü, Antalyaspor, Boluspor, Bursaspor, Elazığspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Gaziantepspor, Gençlerbirliği, Giresunspor, Kayserispor, Manisaspor, Mersin İdman Yurdu, Orduspor, Rizespor, Samsunspor, Şanlıurfaspor, Trabzonspor ve diğer kulüplerden taraftar gruplarına teşekkür ederiz" şeklinde konuştu. Yürüyüşe, Altay, Altınordu, Bucaspor, Göztepe, İzmirspor, Damlacıkspor taraftarları ve Traftar Hakları Derneği Girişimi katıldı.