Yunanistan'ın, Volos kentinde yapılacak 17. Akdeniz Oyunları'ndan ekonomik kriz nedeniyle çekilmesinin ardından, "Kalan süre azdır, İzmir, tesisleriyle bu organizasyonu yapmaya hazırdır. Oyunlar Mersin yerine İzmir'de yapılsın" önerisine, Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı ve Hazırlık Düzenleme Kurulu Genel Direktörü Yalçın Aksoy'dan, "imkansız" yanıtı geldi.
Komite, "15 gün içinde karar verilecek. Şu andan itibaren başka bir ilin isminin verilmesi mümkün değil. Zaten Türkiye aday olarak Mersin'i gösterdi. Başka kent düşünülemez " diyerek tüm kapıları kapattı. Togay Bayatlı ve Yalçın Aksoy'un bu açıklamasının ardından İzmir'in aday olma heyecanı da tamamen bitmiş oldu.
İlk etapta aday olan ve 37 oy alarak organizasyonu alan Yunanistan'ın (Volos) ardından Hırvatistan (Rijeka) da çekilince, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi, 2017'ye de aday olan ülkeler İspanya (Tarragone), Libya (Trablus) ve Türkiye'den (Mersin) teklif vermesini istedi.

Mersin'e onay çıktı

iki yıl gibi kısa bir süre kalması nedeniyle, Mersin valiliğinin hazırladığı dosya Başbakanlık'a sunuldu. Başvuru kararının Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasından sonra, Mersin'in 2013 adaylık süreci de başlamış oldu. Bu süre içinde İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "İzmir, Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yaptı. 2005'te üniversite oyunlarını başarıyla tamamladı. 2013 Akdeniz Oyunları tesis ve tecrübeye sahip İzmir'e verilmeli" teklifini yaparken, Mersin heyeti, Vali Hasan Basri Güzeloglu, Büyükşehir Belediye Başkam Macit Özcan ve kentin ileri gelenleri, Uluslar arası Akdeniz Oyunları Komitesi'nin (İCMG) toplanacağı Cezayir'in Cezayir kentinde lobi çalışmalarını başlattı.

Heyet Cezayir'de

Heyet, ICMG Başkanı Amar Addabi ile toplantı yaparak, projelerinin detaylarını anlatırken, İzmir'i bir anda heyecanlandıran önerinin mümkün olmadığı da ortaya çıktı. Mersin'in rakipleri olan İspanya'nın Tarragone ve Libya'nın Trablus kenti, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi'ne 13 Şubat tarihine kadar teklif vermek zorunda. Komite, eğer üç ülke teklif verirse 28 Şubat'ta, Mersin'le birlikte sadece bir ülke daha . teklif verirse, 23 Şubat tarihinde oyunları organize edecek ülkeyi açıklayacak.


Aday'ın değişmesi mümkün değil

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak, Mersin'in adaylığı konusunda karar verildiğini ifade ederek, "Şu andan itibaren İzmir'i aday göstermek mümkün olmadığı gibi, Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi önünde de prestij kaybı olur. Mersin'in adaylığı da komiteye bildirildi. Bu evrede şehir değişikliğinin düşünülmesi bile mümkün değil" dedi.

Mersin aylar önce başvurdu

Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, kararın artık Akdeniz oyunları Komitesi'ne kaldığını ifade ederek, "Mersin hem 2013, hem de 2017'ye aylar öncesinden başvurdu. Mersin'in aylardır hummalı bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Genel Direktörümüz Yalçın Aksoy, Mersin heyeti ile birlikte Cezayir'de yapılan görüşmelere katılıyor. Şu anda İzmir'in aday gösterilmesi diye bir şey olamaz. Bu konu da 1520 gün sonra Akdeniz Oyunları Yönetim Kurulu'nda konuşulup karara bağlanacak" yorumu yaptı.