Mehmet Akif Çakmak-EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın Ankara'da olması nedeniyle katılamadığı aylık olağan EBSO Meclis Toplantısı gerçekleştirilirken, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Toplu İş İlişkileri Kanun tasarısının yeni teşvik yasasını eleştirdi. Toplu İş İlişkileri Kanun tasarısının kendileri için bir felaket olduğunu belirten Gökçüoğlu, "Bu yasa çıktıktan sonra düzeltilmesi zor, yasanın bu hali ile çıkmaması için lobi yapmamız lazım" şeklinde konuştu.


Lobi yapmamız lazım


Söz konusu tasarının geçmesi ile birlikte büyük sıkıntı yaşanacağını belirten Gökçüoğlu, "Korkunç bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu gelen felaketin yanlış yönlerinin düzeltilmesi lazım, yasaya karşıyız, sendikalaşmaya karşı değiliz. Türkçe bilme şartı kaldırılıyor, artık ithal sendikacıları da aramızda göreceğiz. KOBİ niteliğindeki küçük işletmeler sendikalaşma ile karşı karşıya kalacak. Bu yasaya karşı milletvekilleri ile lobi yaparak, Ankara'ya giderek mücadele etmemiz lazım. Bu yasa çıktıktan sonra düzeltilmesi zor" ifadelerini kullandı.

Yunanistan gibi olmayalım

Sanayicilerin özellikle krediye ulaşmada zorluk yaşadığını vurgulayan İbrahim Gökçüoğlu, sanayicinin düşük oranlı krediye ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Sanayiciye kredi istediği zaman lazım. Bankaların bu noktada fedakarlık yapması gerekiyor. Ticari kredi faiz oranlarının daha düşük seviyelere çekilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Türkiye'nin vergi rekortmenleri listesinde yeterli sayıda sanayicinin bulunmadığını belirten Gökçüoğlu, "İlk yüzde üretimden 3, ticaret 2, sanatçılardan 3 ve hukuk bürolarından 7 isim var. Gidişimiz Yunanistan'a doğru olmasın. Sanayiciler ilk yüzde daha çok olmalı" dedi. Yeni teşvik yasasının İzmir'e çok şey kazandırmadığını söyleyen İbrahim Gökçüoğlu, "Bakan 'eksikler düzeltilebilir' dedi ama bence önceden düzeltilmeliydi. İzmir ile Manisa arasında yüzde yüze varan farklar var" dedi.


İzmir'deki en fazla banka şubesine sahibiz

İzmir'de yüzde 56 ticari kredi kullanımıyla İş Bankası'nın en fazla kredi kullandıran banka olduğunu belirten İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 97 şubeyle İzmir'de en fazla şubesi olan banka olduklarını söyledi.

EBSO'nun aylık meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak katılan İşbankası Genel Müdürü Adnan Bali katıldı. Bali, İzmir'de uzun zamandır faaliyet gösterdiklerini ve İzmir'de en fazla kredi kullandıran banka olduklarını söylerken, büyüme oranın düşmesi ile birlikte cari açığında buna bağlı olarak gerileyeceğini ifade etti

1925 yılından beri İzmir'deyiz

İzmir'in iyi bir pazar olduğunu ifade eden Adnan Bali, nakdi ticari kredilerde İzmir'in Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de nakdi kredilerde artış oranı yüzde 75, İzmir'de ise bu oran yüzde 81'lere ulaşıyor. Ticari kredi kullanımında da İzmir önde gelen illerimizden. İzmir'de en fazla kredi kullandıran bankayız, 97 şubemiz bulunuyor ve kamu bankalarını geçtik. 1925 yılından beri İzmir'de olan faaliyetlerimiz sürüyor, 50 seneyi aşkın süredir hizmet veren 20 şubemiz var. İzmir'de diğer bankalarla olan kredi ilişkileri 3 milyar TL tutarında, biz bunu kabul etmiyoruz. İzmir'den kredi anlamında daha çok pay almamız lazım" ifadelerini kullandı. 

Büyüme azalınca cari açık düşecek

Enerji fiyatlarının Türkiye için bir risk oluşturduğunu söyleyen Bali, "Gıda fiyatlarındakı değişimler enerji fiyatlarındakı dışa bağımlılık bizim için önemli riskler. Bazı konularda ciddi tedbirlerin alındığını görüyoruz, bu yıl içinde 3.5-4 oranında büyüme beklentisi cari açığımızın da düşeceğinin bir göstergesi. Büyüme azalınca ithalat oranımızda azalacak" dedi. Bankacılık sisteminin krizlerden iyi ders aldığını ifade eden Bali, "Türkiye 2004 yılından beri tutturduğu Mastrich kriterlerini AB'de birçok ülke tutturamıyor, hala bizim AB'ye alınıp alınmayacağımız tartışılıyor" yorumunda bulundu. 
Editör: Haber Merkezi