Edirne Valiliği desteğiyle düzenlenen ‘Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’, bölgenin geleneksel tatlarını gün yüzüne çıkarıyor. Festivalin açılışı kortej yürüyüşüyle yapılırken, Edirne’nin ünlü Deva-i Misk ve Gaziler Helvası gibi unutulmaya yüz tutmuş lezzetler katılımcılarla buluştu.
Festivalin amacı ve önemi
Festivalin amacı, Edirne’ye özgü, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin geleceğe aktarılmasını sağlamak. Vali Yunus Sezer, festivalin gerçekleşmesi için bir yıldır çalışmaların sürdüğünü belirtirken, "Yemekler bir milletin kültürüdür, bizim görevimiz ise bu lezzetleri gelecek nesillere aktarmaktır" dedi.
Balkan kültürünün Edirne'deki izleri
Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, festivalin Balkan kültürü ile Anadolu’nun birleştiği Edirne’nin tarihine katkı sunduğunu vurguladı. Damka, genç nesillere sağlıklı beslenmenin öneminin aktarılması gerektiğini belirtti.
101 yemeğin tanıtımı ve defile etkinlikleri
Festival kapsamında hazırlanan 'Topraktan Sofraya Edirne' kitabı tanıtıldı. Rumeli kıyafetlerinin sergilendiği defile ile devam eden etkinliklerde, Edirne'nin çeşitli köylerinden gelen kadınlar, yöresel yemeklerin tariflerini sundu.