Edirne Valiliği desteğiyle düzenlenen ‘Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali’, bölgenin geleneksel tatlarını gün yüzüne çıkarıyor. Festivalin açılışı kortej yürüyüşüyle yapılırken, Edirne’nin ünlü Deva-i Misk ve Gaziler Helvası gibi unutulmaya yüz tutmuş lezzetler katılımcılarla buluştu.

Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali Başladı (1)

Festivalin amacı ve önemi

Festivalin amacı, Edirne’ye özgü, unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin geleceğe aktarılmasını sağlamak. Vali Yunus Sezer, festivalin gerçekleşmesi için bir yıldır çalışmaların sürdüğünü belirtirken, "Yemekler bir milletin kültürüdür, bizim görevimiz ise bu lezzetleri gelecek nesillere aktarmaktır" dedi.

Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali Başladı (5)

Uçakta şok sözler: “Türkiye’yi satın alırım” iddiası gündem oldu Uçakta şok sözler: “Türkiye’yi satın alırım” iddiası gündem oldu

Balkan kültürünün Edirne'deki izleri

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, festivalin Balkan kültürü ile Anadolu’nun birleştiği Edirne’nin tarihine katkı sunduğunu vurguladı. Damka, genç nesillere sağlıklı beslenmenin öneminin aktarılması gerektiğini belirtti.

Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali Başladı (4)

101 yemeğin tanıtımı ve defile etkinlikleri

Festival kapsamında hazırlanan 'Topraktan Sofraya Edirne' kitabı tanıtıldı. Rumeli kıyafetlerinin sergilendiği defile ile devam eden etkinliklerde, Edirne'nin çeşitli köylerinden gelen kadınlar, yöresel yemeklerin tariflerini sundu.

Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali Başladı (2)

Kaynak: DHA