Büyükşehirlerde zaman zaman trafiğin durma noktasına gelmesi, yeni yollar yaparak trafiği rahatlatma düşüncesini gündeme getiriyor. Ancak, Ulaşım Planlama Uzmanı Prof. Dr. Haluk Gerçek’e göre yeni yollar, trafiği rahatlatmak yerine kendi trafiğini oluşturuyor. BBC Türkiye’ye verdiği röportajda Gerçek, yeni yolların ilk bakışta bir miktar rahatlık sağladığını ancak zamanla bu yolların daha fazla insanı araç kullanmaya teşvik ettiğini ve dolayısıyla trafiğin daha da yoğunlaşmasına neden olduğunu belirtti.
Yeni yollar, daha fazla trafik yaratıyor
Gerçek, yeni yolların trafik üzerindeki etkisini obez bir insanın kemerini gevşetmesine benzetiyor. Kısa vadede rahatlık sağlayan bu çözüm, uzun vadede kalıcı bir çözüm sunmuyor. Yol genişletme veya yeni yol yapma, boş gibi görünen yolların zamanla dolmasına ve sonunda mevcut trafiğin üzerine yeni yoğunluklar eklenmesine neden oluyor.
Trafiğin çözümü toplu taşıma sistemlerinde
Prof. Dr. Gerçek, İstanbul’daki ilk Boğaz Köprüsü’nün yapıldığı dönemde, Bostancı’dan Bakırköy’e 15 dakikada gidilebileceği iddialarının, bugün gerçekle örtüşmediğini belirtiyor. Bugün, insanlar 15 dakikada bir yerden başka bir yere gitmeyi şans olarak görüyorlar. Trafiğin kalıcı olarak iyileştirilmesi için daha fazla yol yapmak yerine, toplu taşıma sistemlerine, otobüs, metro, bisiklet yolları ve yürüyüş yollarına yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Böylece, daha az araç kullanımı ile trafik sıkışıklığının önüne geçilebilir.