ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi. 09 Mart 2026 tarihinde yapılan görüşmede İran’daki savaş ve Ukrayna’daki gelişmeler ele alındı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre görüşme yaklaşık 1 saat sürdü ve iki lider Orta Doğu’daki son gelişmeler ile Ukrayna’daki müzakere süreci hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Trump ve Putin İran Savaşını Görüştü

Kremlin açıklamasında telefon görüşmesinin Trump’ın talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Görüşme, İran’ın etrafındaki çatışma ve Ukrayna’daki müzakereler üzerine odaklandı. Liderler İran’daki durum hakkında önemli ve faydalı görüş alışverişinde bulundu.”

Putin’in İran’daki çatışmanın hızlı şekilde siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Ukrayna Gündemi de Masadaydı

Görüşmede Ukrayna’daki savaş da gündeme geldi. Kremlin’e göre Putin, Ukrayna’daki çatışmanın çözümünde ABD’nin ve Donald Trump’ın arabuluculuk çabalarını övdü.

İki liderin Ukrayna’daki müzakere sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi.

ABD ve İsrail’in İran’a Saldırıları

İsrail ve ABD, Tahran ile Washington arasında müzakereler sürerken 28 Şubat’ta İran’a yönelik askeri saldırı başlatmıştı.

İran ise bu saldırılara İsrail’in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi bazı bölge ülkelerindeki hedeflere yönelik misillemelerle karşılık verdi.

İran'dan Kuveyt'e füze saldırısı: Havalimanında can kayıpları ve ağır hasar
İran'dan Kuveyt'e füze saldırısı: Havalimanında can kayıpları ve ağır hasar
İçeriği Görüntüle

İranlı yetkililere göre ABD ve İsrail’in saldırılarında aralarında üst düzey yetkililerin de bulunduğu 1332 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Haber Merkezi