İZMİR EKSPRES

Türkiye’de bir ilk: Engelliler sözlüğü

Abone Ol

           
Belediye hizmet binaları girişlerinin de engellilerin kullanımına uygun hale getirildiğine değinen Başkan Tartan,” Belediye Meclisinin kararı gereği, engelli vatandaşlardan nikahlarının kıyılması karşılığında ücret alınmıyor. Ayrıca engellilerle iletişim kurma kapsamında bir evlendirme memurunun 'İşaret dili kursuna' katılımı sağlandı. Veteriner işlerinde bahçe ve binaların girişleri engellilerin ulaşımına uygun hale getirildi. Projelendirilen tüm park, yol ve yapılarda yasa hükümleri dikkate alındı. Bu çerçevede, yollardaki döşemelerde engelli rampası ve görme engelli tuğlaları kullanıldı. Yapılarda ise giriş rampaları, asansör ve WC'ler yasa hükümleri esas alınarak projelendirildi.  Çöp toplama, sokak temizliği ve diğer talep ve isteklerinde engellilere pozitif ayrımcılık uygulandı” dedi.
         
Hizmet binaları ve kültür merkezlerinin girişlerine engelli rampaları yaptırılarak, kapıların fotoselli hale getirildiğini hatırlatan Başkan Tartan, söz konusu binalardaki WC ve lavaboların engellilere uygun konuma getirildiğini söyledi. Engelli ve yaşlılara sağlık kontrolü ve hasta nakil ambulansı hizmeti verildiğini dile getiren Başkan Tartan, sağlıkla ilgili bilgilendirme toplantılarına engelli ve yaşlıların katılımını sağlamak için kendilerine servis aracı tahsis edildiğini vurgulayan Tartan şöyle konuştu:
        
”Engelli dernekleri ile işbirliği yapılarak, engelli ve yaşlılar evlerinde ziyaret edildi ve  sorunlarına  çözüm bulunmaya çalışıldı. Ayrıca Sağlık İşleri Müdürlüğü’nce 'Konak İlçe Engelli ve Yaşlı Veri Taban projesi yürütülüyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nce engelliler için resim kursu açıldı. 'Bazen Görmek Yetmez' adı ile görme engellilerin fotoğraf çalışması yapması sağlandı. Belediyemiz ile Belediye-İş ve Tüm Bel-Sen arasında yapılan Toplu İş Sözleşmeleri ile, engelli çocuğu olan çalışanlara aylık 200 TL ek ödeme yapılıyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce, revizyondan geçirilen tüm parklarda engelli rampası yapılmaktadır. Ayrıca 4/2 Sokak Mehmet Ali Akman Mahallesi'nde yapılmak üzere engelli parkı projesi hazırlandı ve kısa süre içinde yapımına başlanacak. Fen İşler Müdürlüğü’nce, yenilenen sokaklarda 'Görme Engelli Tuğlası ve Engelli Rampası' uygulaması yapılıyor.  Bu kapsamda 13 sokakta görme engelli tuğlası uygulaması yapıldı. Sokaklarda 153 adet, çeşitli yapılara ise 21 adet engelli rampası yapıldı. Muhtelif sokaklarda, engellilerin engellenmemesi için 615 adet bariyer inşa edildi. Yine ilçemiz sınırları içerisinde bulunan yapılara ve parklara 22 adet engelli tuvaleti yapıldı.”
Başkan Tartan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ruhsat için yapılan başvurularda; 5378 sayılı yasanın hükümlerini içeren İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin Engelliler ile ilgili hükümler başlıklı 66. maddesinde belirtilen standartlara uygun olarak ruhsat ve izin verildiğini sözlerine ekledi.