Ege Denizi'nde yaşanan depremler ve sismik hareketlilik devam ederken, uzmanlar olası bir tsunamiye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Santorini Adası’nda devam eden depremlere dikkat çekerek, büyük bir volkanik patlama ve tsunami riskine karşı uyardı.
Santorini’de volkanik hareketlilik sürüyor
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Santorini Adası’nın kuzeyinde meydana gelen son depremlerin bölgedeki volkanik aktiviteyle ilişkili olabileceğini belirtti. Santorini’de geçmişte birçok kez volkan patlaması yaşandığını hatırlatan Sözbilir, “Bu patlamaları önce depremler izlemiş, ardından tsunami ve yeni volkanik püskürmeler meydana gelmiş.” dedi.
Volkan patlarsa büyük miktarda kül ve gaz yayılabilir
Santorini’de M.Ö. 1600 yılında gerçekleşen büyük bir volkanik patlamanın 6 büyüklüğünde bir depreme neden olduğunun tahmin edildiğini belirten Sözbilir, yeni bir volkanik patlama halinde atmosfere büyük miktarda kül ve gaz yayılabileceğini söyledi. Bu durumun hava kirliliğini artırabileceği, tarım alanlarına zarar verebileceği ve çeşitli çevresel problemlere yol açabileceği ifade edildi.
Tsunami uyarısı: 30 dakika içinde kıyıya ulaşabilir
Ege Bölgesi’nde yaşanabilecek bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde Türkiye kıyılarına ulaşabileceğine dikkat çeken Sözbilir, “Önce deprem oluyor, ardından tsunami geliyor. İkisi aynı anda gerçekleşmiyor çünkü tsunaminin bir varış süresi var. Bizim en az yarım saat vaktimiz olacak.” şeklinde konuştu.
Tsunami sırasında yapılması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bir tsunami olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyorsak, büyük bir sorun yaşamayız. Kıyıdan iç kesimlere, deniz seviyesinden daha yüksek noktalara doğru hızla hareket etmeliyiz." ifadelerini kullandı.