Veli Yalçın, 1963 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Küçük Yapalak Köyü’nde doğdu. Çocukluğu, ailesinin iş ve eğitim nedeniyle gittiği farklı şehirlerde geçti. 1986’da Hacettepe Üniversitesi Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1989’da Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda (SHÇEK) sosyal hizmet uzmanı olarak göreve başladı. Bu süre zarfında Sivas, Gaziantep, Ankara, Batman, Kilis ve Aydın’da çalıştı, Gaziantep’te çocuk yuvasında müdürlük yaptı.
Yalçın, “Sağlıklı Bir Çevrede İnsanca Yaşamalıyız.”
Yalçın, 30 ülke ve 91 şehir gezdi. Gezi yazıları ve şiirleri, çeşitli yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yayımlandı. “Yaşamak için gezmek” anlayışıyla hareket eden Yalçın, Aydın Çevre Koruma ve Kültür Derneği’nde (AYÇED) aktif olarak yer alıyor ve çevre mücadelesine katkıda bulunuyor. “Sağlıklı bir çevrede insanca yaşamalıyız” diyor ve çevresini korumak için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguluyor. İfade etti.
“Veli Yalçın'ın Yazdığı 3 Kitaplarıyla da Edebiyat Dünyasına Katkı Sağlamayı Hedefledi.”
Veli Yalçın, Emeklilik sonrası Gezi yazıları ve şiirlerini, çeşitli yerel gazetelerde ve internet sitelerinde Üç kitabıyla da edebiyat dünyasına katkı sağladı: Kuşlar Su İçti Dilinden (2017), Gezdim Gördüm Yazdım (2018) ve Sosyal Hizmet Dergileri 1961 Yılından Günümüze (2021) gibi eserleriyle edebiyat dünyasında da kendi kalemiyle kendi gözümden okuyucularına bu 3 kitabı da yazma şansı buldu.