Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Evran’ın liderliğinde yürütülen “Mycobacterium tuberculosis Virülans Faktörü Zmp’ın Enzimatik Aktivitesinin Seçimli İnhibisyonu İçin DNA Aptamerinin Geliştirilmesi” adlı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmeye değer bulundu. Bu projeyle, verem hastalığında antibiyotik direncini önleyecek bir inhibitör geliştirilecektir.
Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitenin sağlık alanındaki projeleriyle hem Türkiye’de hem de dünya çapında önemli bir referans noktası haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Budak, Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serap Evran ve ekibinin, verem hastalığının tedavisindeki antibiyotik direnci sorununa çözüm üretmeye yönelik önemli bir projeye imza attığını ifade etti.
Tüberkülozun (verem) her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olan ölümcül bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Evran, bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç kazanmasının tedaviyi zorlaştırdığını, bu nedenle antibiyotiğe direnç göstermeyen yeni ilaçların geliştirilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Evran, proje kapsamında, bakterilerin bağışıklık sisteminden kaçmasına neden olan Zmp adlı enzimin aktivitesini engellemeyi hedefleyen bir DNA aptamer inhibitörü geliştireceklerini söyledi.
Prof. Dr. Evran ayrıca, proje sonuçlarının, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde oluşturulan ‘Aptamer Tabanlı Yeni-nesil Antimikrobiyaller Çalışma Grubu’ üyeleriyle yapılacak yeni projelere ilham vereceğini ve bu araştırmaların tıp ve eczacılık alanında önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.