Esin Gençel- Acara Tarım Bakanı Donara Surmanidze, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze ve Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ, dün İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Demirtaş, Bakan Yazıcı'nın işadamlarına yeşil pasaport sağlanması konusundaki çalışmaların, sadece işadamları ile sınırlı kalmamasını, pasaportu olan her Türk vatandaşının vize almadan dünyayı özgürce gezebilmelerini istediğini belirtti.

Yunanistan'ın kurtulması vizeye bağlı

Ziyaretin ardından basının sorularını yanıtlayan Demirtaş'a, Bakan Hayati Yazıcı'nın Başbakan'ın kendisine işadamlarına ihracat büyüklüğüne göre yeşil pasaport sağlanması konusunda talimat vermesi konusundaki düşünceleri soruldu. Demirtaş, "Bizim istediğimiz yeşil pasaport değil. Bizim istediğimiz Türk Milleti'nin her ferdinin bir Malezyalı, bir Japon gibi Avrupaya ve dünyanın diğer ülkelerine pasaportu ile hiçbir vize almaksızın dünyayı gezmesidir. Yeşil pasaport konusu gündeme getirildi ama biz hedef olarak kendimize çerçeve çiziyoruz. Bu konuda da Avrupa Birliği'nden yumuşama sinyalleri alıyoruz. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Ripert, buraya geldiğinde ona, ticari irtica edenleri geri alma yasası var ve Türkiye'nin bunu imzalamaya hazır olduğu söyleniyor, buna rağmen neden imzalanmadığını sorduk. Onun söylediği bu konuda ilerlemenin olduğuydu. En önemli konu, bugün ekonomik krizle boğuşan, çarşılarında satış olmayan, otellerinin doluluk oranı yüzde 30 olan komşu Yunanistan'ın sorunlarını azaltmak için Türkiye ile vizesiz giriş çıkışın sağlanması gerekir. Şimdi en az 15 gün vizesiz giriş çıkış yapılması isteğimizi Ripert'e ilettik. Çünkü Yunanistan'ın krizden kurtulması bu gelişmelere bağlı. Kesin çözüm tüm pasaportluların özgürce dünyada seyahat edebilmesidir" dedi.


Acara, EXPO 2020'de İzmir'i destekliyor

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Acara'nın genç ve dinamik bir Tarım Bakanı'na sahip olduğunu ifade ederek, "Aynı zamanda başarılı bir devlet başkanına sahip. Başkan Levan Varshalomidze, İzmir'i o kadar çok seviyor ki Saat Kulesi'nin aynısından Batum'da yaptırıyor. Saat kulesinin dış mermerlerinin kaplamasını da buradan götürerek biz yapacağız. Levan Bey Batum'u ziyaretimizde EXPO 2020 için İzmir'i desteklediğini dile getirdi. Oylama sırasında da Paris'te olacağını belirtti" dedi.

İzmir ve Batum arasındaki ilişkilerin kardeşlik çerçevesinde gerçekleşmesini dileyen Acara Sanayi Odası Başkanı Tamaz Shavadze, ise "İzmir'e gelen İzmir'i seviyor. Batum ile gelişen ilişkiler gerçekten memnun edici. Batum'da somut adımlar atmak için çalışmalar yaptık. Umarım yakın gelecekte işbirliği çerçevesinde somut projeler ortaya koyup yakın gelecekte gerçekleştireceğiz. Odamız tarafından serbest bölge için hükümet ile görüşmelerimiz sürüyor. Bu bölge havaalanına ve gümrük böygesine çok yakın olacak. Serbest bölge ticareti konusu da çözülmüş durumda, çok güzel bir bölge oldu. Umarım ilişkilerimiz kardeşlik çerçevesinde gerçekleşir. İlişkilerimizin, İzmir ve Batum'a ayrıca işadamlarımıza faydalı olacağına inanıyorum. Sizin tecrübeniz bana büyük bir enerji veriyor. Umarım yakın zamanda sizi tekrar Batum'da görürüz" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi