İzmir'in Dikili ilçesinde yaşayan ve zeytincilik üzerine yazdığı kitaplarla zeytincilik adına eğitim veren Esat Bülbül, zeytin yaprağının çayının budama mevsiminde boşa gittiğini belirterek "Zeytincilikte her şey kullanılabilir. Yaprağından köküne, dalından yağına kadar bütün malzemeleri kullanılabiliyor. Mesela zeytin yaprağını bir çok üretici tarafından hasat sonrasında dökmekte. Bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü zeytin yaprağı çayının kalbe, beyne, solunum yollarına, kadın hastalıklarına ve şeker hastalığı gibi birçok hastalığa faydası vardır. Bu konuda bilimsel araştırmalarda bunu desteklemiştir" dedi.

Zeytin hasadından sonra zeytin ağacının budanıp dallarının yere atıldığını belirten Bülbül, şöyle konuştu: "Hasattan sonra zeytin ağacını budarız. Budanan dalları yere atarız. Dalları gübre olmaya terk ederiz. Fakat bu yaprakları bir şekilde değerlendirmek lazım. Fakat dışarıda kilosu 90 liraya alıcı buluyor."

"Zeytin ağacı bünyesinde bulunan oleuropein maddesinin hücre yenileme özelliğine sahip olduğu için zeytin ağacı hiçbir zaman ölmez" diyen Bülbül, bu maddenin insanlar üzerinde de aynı etkiyi gösterdiğini bunun için de bu yaprakların değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi