Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sohbet ettiği vatandaşların ceplerinden sigara paketlerini alıyor ve bir daha içmeyeceklerine dair söz alıyor.

YEŞİLAY yöneticileri ise İstanbul'un en güzel yerlerinden birinde, kasrda oturuyorlar, arada beyanatlar veriyorlar. Sigaranın reklamı yok, yasak...
Ama buna karşılık, tütün mamulleri için ücretsiz kamu spotları ilanları bütün kanallarda var. Bunların sonucu alınıyor mu? Hayır!
Bakın size bazı rakamlar vereyim, ondan sonra başımızı ellerimizin, avuçlarımızın içine alarak düşünelim;
Ülkemizde sigara kullanım oranı, son 5 yılda artışa geçerek % 26'ya ulaştı. 15 yaş üstü yaklaşık 14,5 milyon kişi sigara kullanıyor. Kişi başı yıllık 88 paket sigara tüketimiyle Avrupa'da 13. sırada yer alan Türkiye'de, yıllık sigara tüketim miktarı 100 milyar adedi aştı.

Yeniden yayılıyor

2003 yılında imzalanan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçevesi Sözleşmesi kapsamında 'dumansız hava sahası' ile ilgili kararlı politikalar yürüten Türkiye'de, sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı yeniden yaygınlaşmaya başladı. Ülkemizdeki sigara tüketimine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, farklı araştırma sonuçlarından derlenen verilere göre; 2003 yılında % 32 olan sigara kullanım oranı; 2012'de % 23'lere kadar gerilemişken, son 5 yılda yeniden artışa geçerek % 26'ya ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Tütün Atlası, her yıl 65 binden fazla insanın tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybettiği ülkemizde, 10-14 yaş arasında 190 bin çocuğun sigara içtiğini ortaya koyuyor.

1771 adet sigara içiyor!

Tütün Atlası verilerine göre, Türkiye'de 15 yaş üstü erkeklerin % 39,5'i, kadınların ise % 12,4'ü sigara kullanıyor. Erkeklerde ölümlerin % 26'sı, kadınlarda ise % 7,5'i sigara kullanımından kaynaklı hastalıklar nedeniyle gerçekleşiyor. Bir kişinin yılda ortalama 1771 sigara içtiği Türkiye, Avrupa'da en çok sigara tüketen 13. ülke konumunda.
Belarus yılda 2911 sigarayla Avrupa'nın kişi başı en çok sigara tüketilen ülkesi olurken, onu 2785 adetle Makedonya ve 2492 adetle Arnavutluk takip ediyor.

Yıllık sigara tüketimi 105 milyarı aştı

2011 yılının sonunda 91,2 milyar adede kadar gerileyen yıllık sigara tüketim miktarı yeniden 105,7 milyara ulaştı. Yılda kişi başı 88 paket sigara tüketilen ülkemizde ortalama 880 lira yalnızca sigaraya harcanıyor. Sigara maddi ve bedeni zararların yanı sıra doğaya da ciddi zararlar veriyor. Türkiye'de her yıl 50 bin ton izmarit doğaya karışıyor ve bir izmarit ancak 5 yılda çözünebiliyor...

Yaşam tarzı savunması  

Bunları yazınca sigara tiryakilerinin ne kadar sinirlendiklerini 'Yaşam tarzımız' gibi tuhaf bir cümlenin arkasına sığındıklarını tahmin ediyorum. Gerçek Yeşilaycıyım...
Ancak yüzlerini asanları da güldürmeye çalışayım...
Tiryakinin karısı, 'Sigara içmeseydin şimdi en lüks otomobilinin sahibi olurduk!' dedikten sonra, günlük, haftalık, aylık sigara tüketimini çıkarmış. Bu kadarla da kalmayıp hesabı ilerletip, büyütmüş...
'Şu kadar yılda şu kadar paran olur ve bununla son model, en lüks aracın sahibi olurdun!'
Başını sallayarak 'doğru'luğunu onaylayan adam, eşine döner ve, 'Sen sigara içtin mi?' diye sorar...
Bildiği 'Hayır!' yanıtını aldıktan sonra, 'Senin lüks araban nerede?' diye sorar...
İşte böyle...

DİP EKSPRES

Deniz altından da gidecek!

Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre, Çin, Zhejiang'ın iki kentini yüksek hızlı trenle (YHT) birleştirmek için bir deniz altı tünel inşa edileceğini duyurduğunu bildirdi. Ningbo kentini Zhejiang'ın doğusundaki Zhoushan ada kentiyle birleştirecek olan tren projesi 70,92 km uzunluğunda olup inşaat planına göre bunun 16, 2 km kadarı deniz altı tüneli olacak.
Trenler saatte 250 km hız için tasarlanmış olup iki kent arasındaki 1,5 saatlik yolculuğu 30 dakikadan aza indirecek. Çin'in yüksek hızlı trene uygun ray uzunluğu 25.000 km. Bu, dünyadaki bu tür YHT rayı toplamının %60 kadarına denk düşüyor.