Dolardan, eurodan, piyasalardan söz etmeyeceğim...
Zaten bunları biliyoruz. FED'in kararlarını da...
Ama doğrudan yalnız bizi değil, tüm dünyayı ilgilendiren bazı gelişmelerden söz etmek istiyorum.
Önce Amerika'ya gidelim...
ABD Başkanı Donald Trump, ABD piyasalarında satışları tetikleyen, Çin'e yönelik bir takım ticari tedbirler getirilmesini içeren kararı imzaladı. Trump, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ı, 15 gün içinde tarifelere tabi olabilecek Çin mallarının bir listesini hazırlamak üzere görevlendirdi. ABD Hazine Bakanlığı da, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çin yatırımına yönelik kısıtlamalar konusunda öneriler getirmek için 60 günlük bir süreye sahip.
Şimdi sıra Çin'de...

Amerika kıtlık çekebilir

Çinli ihracatçılar ise Çin'den ithal edilecek ürünlere 60 milyar ABD dolarına kadar gümrük vergisi uygulanmasını öngören ABD planını irrasyonel ve yıkıcı olarak görüyorlar. Çinli şirketlerin bazı yöneticileri verdikleri demeçte,  konulan tarifelerin ABD'nin siparişlerini Çin'den başka bir yere yönlendirmeyi başaramayabileceğini ancak dünyanın en büyük ekonomisinin her şeyi üretemediği düşünüldüğünde, ABD pazarındaki belirli malların geçici bir kıtlığına neden olabileceğini söylüyorlar.

İşte örneği

Önde gelen bir Çinli TV seti üreticisi bir firmanın başkan yardımcısı 'Bu inanılmaz bir şey. ABD'ye iyi gelmeyecek' dedi.
Güney Çin'in Guangdong Eyaleti'nde bulunan şirket, 2017 yılında ABD pazarında 4 milyondan fazla TV seti sattı. Firmanın başkan yardımcısı 'ABD, televizyonlar için eksiksiz bir üretim zincirinden yoksun bulunuyor ve ABD markaları ürünlerinin çoğunu Asya'da üretiyor. Tarifeler, muhtemelen ABD'li tüketiciler tarafından ödenecek olan artan maliyetlere yol açacak. Konulan tarifeler, ithalatçıya fayda sağlamazken ihracatçıya zarar verecek' dedi.
Bu arada ben de bir hatırlatma yapayım, bizim de neredeyse ayakkabıya kadar tüm kullandığımız eşya ve ürünler Çin'den geliyor...
Zaten şöyle Körfez'e bir göz atın, birçok yük gemisinin Alsancak Limanı'na yanaşmak için sıra beklediğini görürsünüz. Bunların çoğu Çin'den yapılan ithalatın göstergesidir.

Ucu herkese dokunur

ABD'nin tedbir kararı, Trump yönetimi tarafından Ağustos 2017'de başlatılan Çin fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferi uygulamalarına ilişkin 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301 numaralı bölümü kapsamında yürütülen soruşturmaya dayanıyor. Uzmanlara göre; ABD'nin uygulayacağı tarifeler küresel ticaretin daralmasına ve refahın azalmasında neden olacak bir ticaret savaşını başlatabilir. Çinli şirket yöneticileri ise böyle bir savaşın kazananının olmayacağı konusunda hem fikirler.

Dünya Ticaret Örgütü'nden ABD'ye uyarı

ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma getirdiği yeni vergiler, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısının da ana gündem maddesini oluşturdu. Avrupa Birliği (AB), Japonya, Avustralya ve diğer ülkeler, Çin ve Rusya tarafından başlatılan tartışmalara katıldı. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, 'Ticaret akışını aksatmak, kırılgan da olsa ekonomik iyileşmenin dünya çapında giderek daha belirgin hâle geldiği bir dönemde, küresel ekonomiyi tehlikeye atacaktır' dedi ve 'itidal ve acil diyalog' çağrısında bulundu.

Hedef 80 milyon değil 8 milyar olmalı

Türkiye'nin inşaat üretiminde Çin'le birlikte dünyada lider konumda bulunduğuna dikkat çeken Torkam İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, Torkam İnşaatın, '80 milyon değil, 8 milyar için kolları sıvamak gerek' sloganından hareket ettiğini söyledi.

DİP EKSPRES

Talihlileri belli oldu


Enerji sektöründe faaliyet gösteren lisanslı ilk elektrik perakende satış şirketi olan Aydem, grup şirketleri ile birlikte çeşitli sektörlerde sunacağı kampanya ve hizmetler hakkında, faaliyet gösterdiği illerde yaşayan kişileri bilgilendirebilmek adına başlatmış olduğu İzinli İletişim Kampanyası'nın çekiliş töreni, İzmir Anemon Fuar Otel'de yapıldı.
Aydem İzinli İletişim Kampanyası'nın çekiliş töreninde, 'iPhone 8 64GB' , 'iPad Wi-fi + Cellular 128 GB' ve 'PlayStation 4 PRO 1 TB' büyük ödülleri için 3 asil, 3 yedek, '3 Aylık Filbox Hemen Üyeliği' ödülü için ise 100 asil 20 yedek olmak üzere toplam 126 talihli belirlendi.