Brandistanbul PR'dan Adem Akçay, mektubunda, 'Yoğunlaşan Arap turizmi Türk balına olan ilgiyi arttırırken Arap turistlerin bu talebini karşılamak için mağaza ağını genişleten Etabal, Arapların Türkiye'deki en önemli yatırımı olarak kabul edilen Emaar AVM'ye yeni mağazasını açtı' haberini yazmış.

Özellikle Dubai ve Katar emirlerine bal gönderdiklerini söyleyen Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, 'Arap coğrafyasından aldığımız ham bal taleplerine karşılık hem kendi butik hizmet yapımızı muhafaza edebilmek hem de ülkemize kazandırmak için böyle bir yatırıma başvurduk' diyor.
Böylelikle 1985'den beri Türkiye'nin ham bal ve arı ürünleri üreticisi olarak faaliyet gösteren Etabal, sunduğu butik hizmet anlayışını Arapların Türkiye'deki en önemli yatırımı olarak kabul edilen Emaar AVM'ye taşımış. Meraklısına, Arapların en çok özel premium ham ballara ilgi gösterdiğini belirtebiliriz.
Ahmet Bağran Aksoy, 'Yoğun olarak Araplara Etabal Premium, Etabal Gold ve vücudu zırhlayan özel karışım kürü satıyoruz. İçeriğinde; 500 gram ham bal, 100 gram polen, 100 gram arı sütü ve 20 gram propolis olan bu özel karışım kürü, vücudu adeta zırhlıyor. Vücuda doğal bir enerji veren ve birçok hastalıktan koruyan bu küre ilgi gösteren Araplar her defasında memnuniyetlerini belirtiyor' diyor.
Yine belirteyim; Etabal'ın, Kaçkar Dağı ve yöreleri başta olmak üzere Rize, Erzurum, Erzincan ve Sivas'ın yüksek yaylalarında bal üretim çiftlikleri bulunuyor. Endemik bitki çeşitliliği ve floristik zenginliğiyle ön plana çıkan bu bölgelerde Etabal'a ait 2000'e yakın kovandan her yıl yaklaşık 15 ton civarında bal üretimi gerçekleştiriliyor.

Çin'in misilleme talebi

Bizi de yakından ilgilendirdiği için gündemime aldım. Cenevre Ticaret yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tahkim heyetinin, Çin'in ABD'nin mallarına yedi milyar ABD Doları tutarında bir ticaret yaptırımını uygulama talebini inceleyeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nin DTÖ'ye Çin'in bu ayın başlarında önerdiği misilleme düzeyine itiraz ettiğini bildirmesinden sonra tahkim süreci otomatik olarak başlamıştı.
Çin, ABD'nin daha önceki DTÖ kararına uymaması nedeniyle misilleme önerisi getirmişti. Çin, anti-damping işlemleri sırasında ABD tarafından kullanılan bazı değerlendirme yöntemleriyle ilgili anlaşmazlıkta 2016 yılında DTÖ tarafından haklı bulunmuştu. Karar daha sonra geçtiğimiz yıl temyiz ile onanmış ve Birleşik Devletleri'ne karara uyması için 22 Ağustos'a kadar süre tanınmıştı.
DTÖ kuralları uyarınca, ilgili üyenin misilleme düzeyine itiraz etmesi halinde, konu, tahkime gidiyor ve tahkim 60 gün içinde anlaşmazlığı karara bağlıyor.

15 milyon dolarlık yatırım

New York Times'ın haberinde Çin'in büyük veri (big data) ve bulut bilişim (cloud computing) alanına, önümüzdeki beş yıl içinde 15 milyar dolarlık yatırım yapacağı bildiriliyor. Haberde, Çin devlet planlamacılarının, önde gelen bir Çin bankası ile 14,6 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardıklarını 19 Eylül Çarşamba günü Pekin'de duyurdukları yazılıyor. Bu tutarla büyük veri, bulut bilişim ve akıllı kent alanlarında yatırım yapılacak.

IMF'den Türkiye açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) Dış İlişkiler Direktörü Gerry Rice, Türkiye'nin Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) ve YEP'te açıklanan makro ekonomik öngörüleri not ettiklerini söyledi. Birkaç hafta içinde yapılacak yıllık toplantı sırasında Fon'un kendi makro ekonomik tahminlerini duyuracağını bildirdi.

KDV alınmamalı...

Okuyucularımızdan Kadir Gümüloğlu ile Bilgin Önder isteklerini göndermişler ve dile getirmemi istemişler. Dilekleri şu:
'Temel ihtiyacımız olan elektrik, su ve doğalgazdaki yüksek KDV oranları, zaten yüksek olan, zam üstüne zam gelen fatura tutarlarını büyük oranda artırıyor. Ekonomik gücü düşük olan halkımız bu durumdan çok olumsuz etkileniyor. Temel ihtiyaç olmayan birçok üründe düşük olan KDV tutarları, temel ihtiyacımız olan elektrik, su ve doğalgazda yüksek. Bu durumun bizim gibi emekli ve düşük gelirli halkımız için büyük haksızlık olduğunu düşünüyoruz.'


Dip Ekspres

Beta da konkordato istedi

Hotiç ve Yeşil Kundura'dan sonra 1980 yılında üretime başlayan Beta Ayakkabı da konkordato istedi. Yılda 300 bin çift ayakkabı üreten Beta Ayakkabı'nın Türkiye genelinde 400 çalışanı ve 50 mağazası bulunuyor. 1980'de üretime geçerek ülkemize bir Türk markası olarak değer katan Beta,  1985 yılında Nişantaşı'nda açılan ilk mağazası ile perakende sektörüne adım attı.