Akaryakıttaki, daha doğrusu petrol piyasasındaki durumu biliyoruz...
Geçen hafta içinde dünya piyasaları dip yaptı...
Ya bizde?
Mehter marşı gibi gidiyoruz...
İki ileri, bir geri...
Bugün zamlardan, fiyat ayarlamalarından söz etmeyeceğim.
Bugünkü ilk konumuz, 'çeyrek depo benzinle sakın araba kullanmayın!' önerisi olacak.
Her yıl binlerce sürücü, yakıt göstergesindeki uyarı ışığını önemsemediği için araç arızası ile karşı karşıya kalıyor.

Uyarı ışığına güvenmeyin

Her yıl 827 bin sürücünün yakıt göstergesindeki uyarı ışığını önemsemediği için araç arızası ile karşı karşıya kaldıkları ortaya çıktı.
Bir sigorta firması tarafından yapılan ankete katılan sürücülerin dörtte birinin ışık göstergesi yanmaya başladıktan sonra en az bir 40 mil (yaklaşık 65 km) daha gidebileceklerine inandıklarını ortaya koydu.
İki milyon sürücü ise çoğunlukla ucuz yakıt bulma umuduyla neredeyse sürekli uyarı ışığı ile sürüş yaptıklarını söyledi.
Erkeklerin yakıt uyarı ışığı yandığı halde yeterli yakıt olduğuna inanma eğilimi ortalamanın üzerinde.

Kadınlar ise daha ihtiyatlı

Sonuç olarak yakıtı bitip yolda kalan sürücülerin yarısından fazlası erkek.
35 yaşın altındaki sürücülerin üçte ikisi ise bir kere yolda kalmış.
yakıtın tükenmesinin yardım için birini aramaktan ya da benzin bidonuyla en yakın istasyona yürümekten çok daha ciddi sonuçları olabilir.
Kişinin kendisini tehlikeye atmasının yanı sıra araca da pahalıya patlayacak zararlar verme riski var.

Peki riskler neler?

Bilinmesi gereken ilk şey, yakıt göstergeleri kesin aygıtlar olmadığıdır.
En modern ve şık arabalarda bile gösterge şu basit teknoloji ile çalışır: Depodaki seviye bir şamandıra ile ölçülür.
Bu şamandıra tarafından ölçülen yükseklik göstergenize ya elektronik olarak ya da metalik şeritler ve bobinler aracılığıyla bildirilir.
İşte bu yüzden tanktaki yakıt seviyesi aracın bulunduğu alanın meyilli olup olmamasına göre değişebilir.
Bunun yanında, alarm ışığı yandıktan sonra araçların gidebileceği mesafenin modellerine göre değiştiği de unutulmamalıdır.
En iyi tercih uyarı ışığını önemsemektir; çünkü tükenen akaryakıt hem araca hem cüzdana zarar verir.
Dizel araçlarda fatura daha da kabarabilir.
Bir dizel motorda pompa ve enjektör yağlı karışım yerine hava ile çalıştığında hasar görebilir.
Benzinli motorlarda ağır hasar ihtimali daha azdır.
Ancak bu olumlu durum her araç için de geçerli değil.
Ayrıca filtrelerin ve pompaların tıkanma riski de var.

Fazla güvenmeyin

Modern otomobillerde risk daha da büyüyor; çünkü uzmanlara göre yeni araç sistemleri daha hassas ve bu tip hasarlara toleransları daha düşük.
Tükenen yakıtın direksiyon ve frenlere de etkisi var.
Uzmanlar, frenlerin çok daha fazla baskı gerektirdiğini ve direksiyonun döndürülmesi zor büyük ağır bir anahtara benzediğini belirtiyor ve 20 lira tasarruf edecekken 2 bin lira fatura ödemek zorunda kalmanın işten bile olmadığını söylüyor.

Rekolte yeterli değil

Türkiye'de baklava ve tatlı üretiminin en iddialı markalarından Faruk Güllüoğlu'nun yönetim kurulu başkanı Faruk Güllü, dünyanın en büyük antep fıstığı üreticisi İran ve bu yıl atağa kalkan Afganistan'ın antep fıstığı için risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Türkiye'nin bu yılki fıstık rekoltesinin yaklaşık 150 bin ton olduğunu ve fıstık hasadının başarıyla başladığını belirten Faruk Güllü, bu sene gerçekleşen rekolte düzeyinin ise memnuniyet yaratıcı olduğunu ama bu rakamın da yeterli olmadığını belirtti.
Faruk Güllü, 'Stokçuların neden olduğu karaborsa ortamından uzakta bir hasat süreci yaşıyoruz. Geçen seneye göre nispeten fıstık daha çok ve fiyatlar istenen dengeli düzeye yakın ama özellikle kimi üreticilerin çok dikkat etmesi gereken gizli bir tehlike var, o da İran ve Afgan fıstığı' diye konuştu.

Belirsizlik artıyor

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kasım ayında tekrarlanacak seçimler nedeniyle uzayan seçim döngüsünün siyasi belirsizliği artırdığını belirtti.
Bu arada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, 5 frekans bandında 18 paket için KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 euro teklifin verildiği 4,5G ihalesinin sonucunu onayladı.
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, frekans ihalesinde ulaştıkları 777,9 milyon euro'luk yatırım rakamı ile ilgili, 'Grubumuzdan gelecek olan para ile bunun ödemesini peşin olarak bu yıl içerisinde yapacağız' dedi. Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ise sermayesi 500 milyon TL'ye kadar olan tüketici finansman şirketi kuracağını duyurdu.

Ekonomiye güven geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2015 Ekonomik Güven Endeksi'ni açıkladı. Buna göre ekonomik güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında azalarak 85,87 değerinden 84,28 değerine düştü.
Türkiye'de konut fiyatları haziran ayında yıllık bazda yüzde 19 artarken, aylık artış yüzde 1,6 artış gösterdi.
 
Yeni müdahale

Et ve Süt Kurumuna (ESK), bu sene sonuna kadar sıfır gümrük vergisiyle büyükbaş hayvan eti ithalatı için 30 bin ton kontenjan tahsis edildi.
Et ve Süt Kurumu'na yıl sonuna kadar 30,000 ton büyükbaş hayvan eti ithalatında gümrük vergisi uygulanmayacak.
Kırmızı ette yüzde 30'a ulaşan yıllık fiyat artışının ardından Et ve Süt Kurumu'na yıl sonuna kadar 30,000 ton büyükbaş hayvan eti ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı.

İthal ete vergi yok

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan ve yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, büyükbaş hayvan eti için 30,000 ton ithalat kontenjanı açılırken bu kontenjan Et ve Süt Kurumu'na tahsis edildi.
Ağustos ayı ortasında et fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonuna olumsuz etkisini azaltmak için Et ve Süt Kurumu'nun AB menşeli canlı büyükbaş hayvan ve karkas et ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmıştı.
Et ve Süt Kurumu'na ayrılan toplam 19,100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5,000 tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, kalan 14,100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu.
Kırmızı ette yıllık fiyat artışının yüzde 30'u bulmasının ardından, Merkez Bankası Temmuz ayına ilişkin açıkladığı aylık fiyat gelişmeleri raporunda, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesinin gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekmişti.
Ağustos ayı başında düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ise et fiyatlarının vatandaşlar için makul seviyeye çekilebilmesine yönelik önlemler ele alınmış; Başbakan Ahmet Davutoğlu da genel enflasyon oranının üzerinde artış gösteren tüm gıda fiyatlarının yakından takibi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatını vermişti.

***

Dip Ekspres

Ekonomik gündem değerlendirilecek


Ege Bölgesi Sanayi Odası ağustos ayı olağan meclis toplantısı, bugün saat 16:00'da gerçekleştirilecek.
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile meclis üyesi sanayicilerin ekonomik gündemi değerlendireceği toplantıda, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal da ekonomik değerlendirme sunumu yapacak.