Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Ege'nin tarımda Türkiye'nin can damarı olduğunu belirterek, 'Önümüz seçim ve biz Tarım Bakanı'nın 'Egeli' olmasını istiyoruz' dedi.
Alper Alhat, 2013-14 döneminde 7.8 TL'den işlem gören zeytinyağının litre fiyatı 2015 Nisan ayında 12.5 TL'ye ulaşmasını da değerlendirdi.
Zeytinyağının fiyat değişikliğinden hem olumlu hem olumsuz etkilenenler olmasının normal olduğuna dikkat çeken Alhat, bu durumdan üreticinin ve stok yapanların memnun olduğunu ifade ederek 'Ancak bunu dengeye oturtmak lazım. Arzda bir düşüş söz konusu değil. İhracat ise kan kaybediyor. Bu gelecekte sorun yaratır. Destekleme programları ile bu sorunun düzeleceğine inanıyoruz' dedi.

Manisa ovasının önemi

Türkiye'nin toplam tarım cirosunun yüzde 70'inin Manisa ovasından sağlandığını, Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli ve Uşak'ın tarımda Türkiye'yi sırtlayan kentler olduğunu söyleyen Alhat, 'Ege Bölgesi, Türk tarımın kalbi. Bu topraklarda yetişen yalnızca bu ülkeyi değil, dünyanın da gıda ihtiyacını karşılıyor. Dolayısıyla Ege'nin içinden çıkan bir kişinin tarım bakanı olmasını istiyoruz. Biz Egeli Tarım Bakanı istiyoruz. Üstelik artık bu olmazsa olmazımız. Ege'nin bu konuyla ilgili kesinlikle lobi yapması lazım'  dedi.

Yeni nesile özel zeytin

Sofralık zeytin tüketiminde azalma olduğunu, yeni nesilin zeytin yemediğini belirten Alper Alhat, 'Sofralarda yeni nesil kahvaltılık ürünler varken, çocuklar neden tuzlu zeytin yesin?
Biz çocukların sevebileceği, tuzsuz, inovatif şekilde ürünler üretiyoruz.
Sektör zamana ayak uydurmalı.
Herkes yeni nesli düşünmeli. Biz onlar için özel zeytin hazırlıyoruz' dedi.

Kayıtdışı önlensin

Türkiye'de 1 milyon kişinin zeytincilikle geçimini sağladığını, 7 yıl önce 700 gram olan iç tüketimin, 2 kilograma çıktığını söyleyen Alper Alhat, zeytin ve zeytinyağının iki farklı sektör olduğunun artık bilinmesi gerektiğini söyledi. Ahlat, 'Zeytinde prim yok ama zeytinyağının var. Zeytinin kaydı yok ama zeytinyağının var. Kayıt dışını toparladığımız an, doğru planlamayla yerimizi daha da güçlendireceğiz' dedi.
Akhisar'ın zeytin ve zeytinyağında gördüğü ilginin giderek arttığını, kamuoyunda bilinen isimlerin ilçeden arazi satın almak için sıraya girdiğini ifade eden Ahlat, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim için de arazi baktıklarını söyledi.

10 milyar dolara talip

Rusya,  2018 yılında düzenlenecek FIFA Dünya Kupası için 10 milyar dolara 12 stadyum yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin lider iskele kalıp üreticilerinden URTİM bu büyük pastadan pay almaya çalışacak.
Türkiye'nin alanında lider üreticilerinden URTİM Kalıp ve iskele Sistemleri A.Ş, 14-17 Nisan 2015 tarihleri arasında Rusya'nın Moskova şehrinde düzenlenen 'Mosbuild 2015'te yeni ürünlerini ilk defa sergiledi.
Fuarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Urtim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Urfalılar, Rusya Federasyonu'na yönelik ABD ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımların Rusya inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.

İki yılda düzelir

Krize rağmen Rusya pazarına olan inançlarının devam ettiğini ifade eden Serdar Urfalılar, 'Rusya Federasyonu'na yönelik ABD ve Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlar ve Rusya'nın karşı yaptırımlarının olumsuz etkileri görülecek.
Ama işler bir iki yıla düzelir, daha öncede buradaydık, krizde de buradayız. Rusya dünyanın en büyük pazarlarından biri burada olmak çok önemli.
Yılda sadece 900 binin üzerinde konut üretiliyor.
Yılda 80 milyon metrekarenin üzerinde konut inşaatı tamamlanıyor demektir. Bu da pazarın ne kadar değerli olduğunun kanıtı' dedi.
Rusya 12 stadyum için 10 milyar dolar yatırım yapacak.

Cezalara taksit

Trafik cezaları 1'i peşin 4 taksit halinde ödenebilecek. Trafik yönetmeliğindeki taksit uygulaması ekonomik durumu uygun olmayan sürücülere getirildi. Sürücüler bu haktan yararlanabilmek için cezanın ardından 1 ay içinde vergi dairesine başvuracak.

Söke Un, İngiliz oldu

Danışmanlığını ÜNLÜ & Co'nun yaptığı işlemle, Türkiye'nin önde gelen un üretim şirketi Söke Un'un hisseleri İngiliz menşeli özel sermaye fonu Mediterra Capital Partners I'e geçti. 
1963 yılında Aydın'ın Söke ilçesinde kurulan Söke Değirmencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye'nin en büyük ilk 5 un üreticisinden. Un sektöründe lider ve öncü olma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Söke Un, Sazlıköy'deki fabrikasında 60 yılı aşkın süredir geliştirdiği ürünlerini Türkiye'nin her yanına dağıtıyor. Söke Un, üretim tecrübesini Mediterra'nın desteğiyle birleştirip daha hızlı büyümeyi hedefliyor.

Söke Un hakkında

1963 yılında Söke® ilk adımlarını günlük 60 ton kapasiteyle atmaya başladı. Kuruluş amacı kaliteli üretim ve yapılan işe saygı olan şirket, 1982 yılında eklenen ikinci bir değirmen ile günlük kapasitesini 440 tona yükseltti.
1993 yılında ise üretim kapasitesi günde 560 tona ulaştı.
Böylece Söke Değirmencilik yüzde 100 kapasite kullanımıyla ülkemizin önde gelen ilk 5 un fabrikasından biri olma özelliğini kazanmış oldu.
Un üretiminde ülkemizin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olan Söke®, gıda sektöründe önemli bir yere sahip.
Söke Un ürünleri yıllardır mutfaklarda, fırınlarda ve unlu mamullerin kaliteyle üretilmek istendiği yerlerde kullanılıyor.

Yılsonu tüfe %7,29

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan 2015 Beklenti Anketi'nde, cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 6,98'den, yüzde 7,29'a yükseldi.
Dünya Bankası, Türkiye için yıl sonu büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 3'e düşürdü. Banka, enflasyon tahminini ise yüzde 7 olarak açıkladı ve güvenin yeniden tesisi için seçim sonrasında reformların hızla uygulanması gerektiğini vurguladı.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni 'TapuTakas' uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirecek.
Dünyanın en eski alışveriş merkezilerinden biri sayılan Kapalıçarşı'da bulunan Sandal Bedesteni'nde, 20-25 yıldan bu yana hizmet veren yaklaşık 80 esnafa dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderildi. Esnaf tahliye etmediği takdirde polis zor yoluyla dükkanları boşaltacak.
Geçen yıl İtalyan Indesit'in yüzde 60'ını satın alarak Türkiye pazarına adım atan ABD'li Whirlpool, Manisa'daki üretimi İtalya'ya kaydırmayı planlıyor.

***

DİP EKSPRES

Yunanistan Avro Bölgesi'ne veda edebilir


Ekonomistler, IMF'ye borcunu mayıs ayında ödeyememesi halinde Yunanistan'ın Avro Bölgesi'ndeki varlığının sona erebileceğini öngörüyor.
Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jennifer McKeown, yaptığı açıklamada, yapılacak Eurogroup toplantısında Yunanistan'a herhangi bir finansal yardım yapılmasının onaylanmayacağını ifade etti.
Yunanistan'ın mevduat çıkışını engellemek amacıyla sermaye kontrolüne başvurabileceğini belirten Mckeown, bu tür bir önlemin de geçici bir çözüm sağlayacağını dile getirdi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin 'Yunanistan konusunda hiç kimse bir çözüme varılmasını beklemiyor' açıklamasının Yunanistan'ın umutlarını suya düşürdüğünü vurgulayan Mckeown, Yunanistan'ın Avro Birliği'ndeki ömrünün sona erebileceğini ifade etti.