Maliye Bakanlığı, varlık barışı kapsamındaki varlıkların, bankalar ve aracı kurumlar tarafından kabul edilmesini mecburi hale getiriyor. Yurtdışından getirilen varlıkların kabulünde bankalar açısından tereddüt yaşanıyordu. Maliye Bakanlığı da bunun için bir tebliğ taslağı hazırladı. 
Tebliğ taslağında, 'Bu maddenin uygulanması bakımından, banka veya aracı kurumlar ya da Gümrük İdaresi ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlar, gerçek ve tüzel kişilerin madde kapsamında Türkiye'ye getirilen varlıklarına yönelik işlemlere ilişkin taleplerini yerine getirmeye mecburdurlar. Dolayısıyla, bu maddenin uygulanması bakımından banka ve aracı kurumlar, gerçek ve tüzel kişilerin yurtdışından getirdikleri varlıklara ilişkin hesap açma taleplerini karşılamak ve bildirimlerini almak, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar da bu varlıklara ilişkin işlem taleplerini yerine getirmek zorundadırlar' denildi.

31 Aralık'a kadar

Taslağa göre, gerçek ve tüzel kişiler yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye'deki Banka veya aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılacak bir hesaba transfer edebilecek ya da fiziki olarak Türkiye'ye getirebilecekler. Getirilen varlıklar serbestçe tasarruf edilebilecek. 
Bu kapsamda da yurtdışında bulunan varlıkların 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'ye getirilmesi koşuluyla, bu varlıklara yurtdışında hangi tarih itibarıyla sahip olunduğunun herhangi bir önemi bulunmadığı da vurgulandı.

İzleme yapmayacaklar

Getirilen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile ilgili olarak bankalar hesap açma dışında izleme yapmayacaklar. Artık getirilen altın, para, döviz için 'Form' kullanılacak. Tebliğ taslağının ekinde form da yer aldı. 
Varlıklar mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi durumunda banka dekontu veya aracı kurum işlem sonuç formu doldurulacak. Bu form, varlıkların Türkiye'ye getirilmiş olduğunun belgesi sayılacak. Kurum ve kuruluşlar Türkiye'ye getirilen varlığın daha önceden yurtdışında hangi şekilde tasarruf edildiğine veya değerlendirildiğine (örneğin; alım, satım, itfa gibi tasarruflar ile varlığın çeşitli şekillerde değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan her türlü kazanç ve iratlar gibi) ilişkin olarak ayrıca bir inceleme ve araştırma yapmayacaklar. 

THY boştaki uçaklarını kiralayacak

Güvenlik endişeleri ve turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak yolcu doluluk oranlarında yaşanan düşüşün ardından aktif kapasite yönetimi tedbirlerine yönelen Türk Hava Yolları (THY) filosundaki sekiz adet Airbus A330-200 uçağın kiralanması için Cabot Aviation'u yetkilendirdi. Açıklamaya göre, 2007-2011 arasında üretilen söz konusu uçaklar 24 business ve 255 economy sınıfı koltuğa sahip. THY'nin açıkladığı son verilere göre, Ocak-Ekim döneminde yolcu sayısı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3.7 artışla 53.8 milyon oldu. Ancak gösterge niteliğindeki yolcu doluluk oranı 4 puan düşüşle yüzde 74.6'ya geriledi.THY, düşen doluluk oranlarının etkisiyle Airbus ve Boeing'den satın aldığı bazı uçakların teslim tarihlerini ötelemiş; kira uçakların erken iadesi konusunda da Lessorlar ile anlaşma sağlamıştı.

İzmir'de yapılan toplantıda bir araya geldi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Çeşme Boyalık Beach Otel'de düzenlenen ve organik üretim paydaşlarının bir araya geldiği toplantıda organik tarımın sorunları tartışıldı. Bu sorunların çözümüne yönelik öneriler değerlendirildi. 
Toplantıda Türkiye'de organik tarımın geleceği ile ilgili yol haritası oluşturulmasına ilişkin çalışmalar yapıldı. Toplantının açılışında konuşan İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Sebahat Güllüoğlu, tarımsal üretimde ana hedefin verim ve üretim artışı olduğunu, ancak son yıllarda insan ve doğa arasındaki dengeyi ön planda tutarak, doğal kaynakları koruyarak ve sürdürülebilirlik sağlayarak üretim yapmanın önem kazandığını belirtti.

Dış ticaret açığımız büyüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı dış ticaret istatistiklerine göre 2015 Ekim ayında dış ticaret açığı 4 milyar 164 milyon dolara yükseldi.
İhracat 2016 yılı Ekim ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 3 azalarak 12 milyar 841 milyon dolar, ithalat yüzde 0,5 artarak 17 milyar 4 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekim ayında dış ticaret açığı yüzde 13,2 artarak 4 milyar 164 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2015 Ekim ayında yüzde 78,3 iken, 2016 Ekim ayında yüzde 75,5'e düştü.
Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı 2015 Ekim ayında yüzde 47,3 iken, 2016 Ekim ayında yüzde 48,4 oldu. AB'ye yapılan ihracat, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 0,8 azalarak 6 milyar 211 milyon dolar olarak gerçekleşti.

KOBİ'ler, kendileri oluşturuyor

Ray Sigorta, sektörde fark yaratan KOBİ Sorumluluk Sigortası ürünüyle KOBİ'lere risklerine özel bir sorumluluk sigortası oluşturma fırsatı veriyor. Böylelikle KOBİ'ler ihtiyaçlarına göre sorumluluk poliçelerini kişiselleştirebiliyor ve bu sayede kendi işletmeleri için geçerli olmayan riskler nedeniyle fazla ücret ödemiyor. 
Ülkemizdeki işletmelerin çok büyük bir bölümünü küçük ve orta ölçekli işletmeler, yani KOBİ'ler oluşturuyor.
Ekonominin bel kemiğini oluşturan ve pek çok iş alanında hizmet veren KOBİ'lerin sigorta ihtiyaçları da birbirinden farklı oluyor. Sigorta şirketleri tarafından sunulan 'paket' KOBİ sorumluluk sigortası ürünleri, çoğu KOBİ'nin ihtiyaç duymayacağı teminatları da içinde bulundurabiliyor. 
Bu noktada devreye giren Ray Sigorta KOBİ'ler için yeni bir sorumluluk sigortası ürünü geliştirerek, yenilikçi ve kişiselleştirilebilen ürünü KOBİ Sorumluluk Sigortası'nı sunmaya başladı. 

Tasarım yarışması Re-FORM yaratacak

Genç tasarımcıların her yıl büyük heyecanla beklediği EİB Moda Tasarım Yarışması, bu yıl 12. Kez start aldı. 
'EİB Moda Tasarım Yarışması'nda bu yılki tema Re-FORM olarak tespit edildi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nce, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin desteğiyle; Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörüne vizyoner ve yenilikçi tasarımcılar kazandırmak amacıyla her yıl düzenlenen ve gelenekselleşen 'EİB Moda Tasarım Yarışması'nda başvurular 23 Aralık 2016 tarihine kadar kabul edilecek.

Kamuoyunun gündeminde

Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan ücretli çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) alınmasına ilişkin yasal düzenlemeye göre, 45 yaşın altında olan çalışanların yılbaşından itibaren otomatik olarak bireysel emekliliğe alınacağı belirlendi.
Çalışanın ücretinden yüzde 3 oranında kesinti yapılırken, sistemden isterse iki ay içinde çıkabileceği saptandı. 2 ay içinde sözleşmeden cayan çalışandan alınan katkı paylarının ise 10 işgünü içinde iade edileceği tespit edildi.
Otomatik katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmesi bulunan kişiler her ay katkı payının yüzde 25'ini devlet katkısı olarak alırken, sisteme dahil olan kişilere ek 1.000 TL devlet katkısı sağlanacağı belirlendi. Sistemden emekli olmaya hak kazanan kişilerin hem yüzde 25'lik devlet katkısını, hem de 1.000 TL ek katkıyı alacağı tespit edildi.

İnciraltı çevre ve ekonomidir

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın İzmir ziyaretinde, Körfez Geçiş projesinin ÇED raporunun yılsonuna kadar tamamlanıp Ocak 2017 itibariyle ihale sürecinin başlayacağını açıklaması İnciraltı toprak sahiplerini mutlu etti.
İnciraltı 2. Nesil Toprak Sahipleri Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın, Körfez Geçiş projesinin ihale sürecinin Ocak 2017'de başlayacağını açıklamasını sevinçle karşıladıklarını söyledi. 
Başbakan Binali Yıldırım'ın çözüm iradesini koymasıyla beraber bölgeye yabancı yatırımcı ilgisinin arttığını, yabancı fonların arazi almak için temsilcilerini gönderdiklerini ifade eden Karabulut, 'Toprak sahipleri olarak biz çevreci plan isteğimizi her zaman vurguladık, bugün yine vurguluyoruz. İzmir'e katma değer getirecek her projenin yanında olacağız. Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu ile beraber İnciraltın sorununun çok kısa bir süre içerisinde çözüme kavuşacağına sonuna kadar inanıyoruz ve güveniyoruz. Bölge halkı olarak onlara güvenimiz ve inancımız tamdır' dedi. 

35 firmanın sözleşmesini feshetti 

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), çeşitli nedenlerle 35 firmanın hizmet yeterlilik belgesi kullanma hakkı veren sözleşmelerini feshetti. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, 18 firmanın vize yenilemediği, 9 firmanın ara kontrol olumsuzluğu ve 8 firmanın da kendi isteğiyle hizmet yeterlilik belgesi kullanma hakkı veren sözleşmeleri iptal edildi.
Söz konusu firmaların, ürünlerini TSE markalı olarak piyasaya sürmeleri durumunda haksız rekabet hükümlerine göre hukuki kovuşturma açılacak.


DİP EKSPRES

Gençler biyoçeşitliliği inceliyor


'Biyoçeşitlilik' konulu Avrupa Birliği Erasmus Plus Projesi'nde ülkemizi temsil eden Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencileri ilk toplantılarına Fransa'da katıldılar. Özel İzmir Amerikan Koleji öğrencileri 'Avrupa'da Biyoçeşitliliği Koruma ve Geliştirme' konulu proje kapsamında, 2 yıl boyunca İspanyol, İtalyan ve Fransız arkadaşlarıyla birlikte çalışacaklar. Fransa'daki Pierre –Gilles de Gennes Bilim ve Teknik Lisesi'nde gerçekleşen ilk toplantıda, öğrenciler gittikleri bölgedeki Biyolojik Çeşitliliğe ilişkin incelemelerde bulundular. Ayrıca Marsilya'daki Doğa ve Bilim Müzesi ile, ITER isimli Füzyon Enerjisi Merkezi'ni de gezme şansı buldular.