Türkiye Bankalar Birliği (TBB), mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı, 2014'ün Eylül ayında yıllık 3 bin 276 kişi artarak 199 bin 99'a ulaştı.
TBB'nin Eylül 2014 dönemine ilişkin mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını kapsayan 'Türkiye'de Bankacılık Sistemi: Banka, Şube ve Personel Bilgileri' raporu yayımlandı.
Rapora göre, bankacılık sisteminde Temmuz-Eylül 2014 döneminde faaliyet gösteren banka sayısı 50, mevduat bankaları sayısı 34, kalkınma ve yatırım bankaları sayısı 13 ve katılım bankaları sayısı 4 oldu.  Mevduat bankalarından 3'ü kamu sermayeliyken, 11'i özel ve 18'i ise yabancı sermayeli banka konumunda bulunuyor.

 
Şube sayıları da arttı

Bu yılın 3. çeyreği itibarıyla mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı, Ekim-Aralık 2013 dönemine göre 168, geçen yılın aynı dönemine göre de 355 artarak 11 bin 189'a ulaştı.
Şube sayısı, Temmuz-Eylül 2014 döneminde geçen yıl sonuna göre kamusal sermayeli mevduat bankalarında 59, özel sermayeli mevduat bankalarında 87, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 21, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 1 arttı. Aynı dönemde mevduat bankalarında banka başına ortalama şube sayısı 338 oldu. Bu rakam kamusal sermayeli mevduat bankalarında bin 152, özel sermayeli mevduat bankalarında 493, yabancı sermayeli bankalarda ise 126 seviyesinde gerçekleşti.
 

Bankalarda istihdam
 
Bu yılın üçüncü çeyreğinde mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 bin 276 kişi (yüzde 1,7), 2013 yıl sonu rakamlarına göre de bin 634 kişi (yüzde 0,8) artarak 199 bin 99 oldu.
Geçen yıl sonu rakamlarıyla karşılaştırıldığında çalışan sayısı kamusal sermayeli mevduat bankalarında 673 ve yabancı sermayeli mevduat bankalarında 658 azalırken, özel sermayeli mevduat bankalarında 2 bin 854, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 111 arttı.
Temmuz-Eylül 2014 dönemi itibarıyla, banka çalışanlarının yüzde 27'si kamusal sermayeli mevduat bankaları, yüzde 48'i özel sermayeli mevduat bankaları, yüzde 22'si yabancı sermayeli mevduat bankaları ve yüzde 3'ü ise kalkınma ve yatırım bankaları tarafından istihdam edildi.
Mevduat bankalarında banka başına çalışan sayısı 5 bin 871 olurken, bu rakam kamu sermayeli bankalarda 17 bin 931, özel sermayeli bankalarda 8 bin 747 ve yabancı sermayeli bankalarda 2 bin 417 düzeyinde gerçekleşti.


İş hayatında başarı kuralları

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası'nın 'Back2Business' etkinliği, Türkiye İş Bankası'nın ev sahipliğinde, konsoloslukların ve uluslararası ticaret odalarının iş birliği ile gerçekleşti.
Organizasyonun onur konuğu uluslararası konuşmacı, yazar ve iş geliştirme uzmanı Roger Harrop, yirmi beş yıllık deneyimini ortaya koyan, Win!: How to Succeed in the New Game of Buisness (Kazanmak!: Yeni İş Oyununda Nasıl Başarılı Olunur) adlı son kitabını temel alan bir konuşma sundu.


Düşüncüler harekette

Speaker Wiki tarafından seçilen ilk on Uluslararası İşletme ve Strateji Konuşmacıları arasında yer alan, En İyi Yöneticiler Akademisi'nin üyelerince iki kez yılın konuşmacısı seçilen Harrop ilham verici, motive edici, düşünceleri harekete geçiren bir performans gerçekleştirdi.
Basit, net, daima hedefe yönelik fikir ve stratejiler sunan konuşmacı, girişimcilerin işlerini, yöneticilik becerilerini geliştirebilmeleri, hızlı ve sağlam büyüme sağlayabilmeleri için ipuçları verdi.
Kazanma yolunda hata yapmanın, herhangi bir yarışta ikinci gelmenin mümkün olmadığı günümüzün yeni iş dünyasındaki hem küçük hem de büyük çaplı şirketler için faydalı olacak başarı kurallarını ortaya koydu.
 

Başarı için

Harrop iş hayatında başarının dört temel adımını şöyle sıraladı:
1. Her ne yaparsanız yapın sıradışı olun.
2. Şirketiniz çalışmak için harika bir yer olsun.
3. Müşterileri iyi gözlemleyin.
4. Sonuca odaklanın.
Harrop konuşmasında değişime ayak uydurmanın, yeniliğe, gelişime açık olmanın ve teknolojiyi yakalamanın gerekliliğine vurgu yaptı.
Özellikle genç kuşağın teknolojiyle iç içe olduğunu ve şirketlerin bundan faydalanmaları gerektiğini ifade etti.
Küçük şirketlerin büyük kurumsal şirketlere oranla teknolojideki yeniliklere daha hızlı adapte olabildiklerine dikkat çekti. Sonuç olarak iş dünyasında 'kazanan' olabilmek için kişinin üç temel özelliğe sahip olması gerektiğini söyledi: inanç, tutku, cesaret.


Katılımcılar

420 kişinin katıldığı bu büyük buluşmaya Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası üyeleri, Arjantin Büyükelçisi, Brezilya ve Amerikan Konsolosu, Arjantin, Danimarka Konsolos Yardımcıları, Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve Ekonomi&Refah Bölümü Başkanı, UKTI–Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı yetkililerinin yanı sıra ABFT Amerikan Ticaret Odası, Amerikan Konsolosluğu Ticaret Ekibi, İskoç Derneği ile Avustralya Konsolosluğu Ticaret Ekibi, İspanya Konsolosluğu–İspanya Ekonomi ve Ticaret Ofisi, Fransa, İtalya, Almanya, İsviçre Ticaret Odaları ve KOTRA–Kore Ticari Yatırımı Tanıtım Ajansı katıldı. Üçüncü kez düzenlenen  bu etkinlikte Türkiye'deki uluslararası iş dünyası mensupları birbirleriyle fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladı.

Tam 125 yıldır

Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası, Türkiye ile İngiltere arasında 125 yıldır ticari ve kültürel bir köprü görevi üstlenir.
İngiltere dışında faaliyet gösteren ikinci en eski Ticaret Odası.
Oda, 2013 yılında UKTI (Birleşik Krallık Ticaret&Yatırım Departmanı) ile İngiltere ve Türkiye arasında ticareti artıracak olanakları destekleyen Stratejik Ortaklık anlaşması imzaladı.
Anlaşma çerçevesinde iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirlikleri yaratmak hedefiyle projeler geliştirilmekte.
Bu girişim, Türk ve İngiliz firmalarına her iki ülkede ve Orta Asya gibi üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları sunmakta, Türkiye'deki Britanyalı şirketler, yatırımcılar ve hissedarlar için güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem yaratmakta.
Oda, Türk firmalarıyla iş yapmak isteyen İngiliz firmalarını, Türkiye ekonomisi ve şirketleri hakkında bilgilendirirken, üyeleri adına İngiltere'deki Ticaret ve Sanayi Odaları'yla ve Ticaret Bakanlığı ile ilişkileri geliştirir.
Avrupa'daki İngiliz Ticaret Odaları Konfederasyonu'nun (COBCOE) üyesi.

 
***

DİP EKSPRES

Fenerbahçe CAS'ı aşamadı


Fenerbahçe'nin CAS'ın kararının iptali için İsviçre Federal Mahkemesi'nde açtığı dava reddedildi.
Fenerbahçe açıklamayı Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bir açıklama ile bildirdi. KAP'a spor kulüplerinin alışılmış diliyle gönderdi.
İsviçre Federal Mahkemesi'ne yapılan itirazın mahkeme tarafından 23 Ekim'de reddedildiğinin belirtildiği açıklamada, 'yeniden yargılama sürecinin sona ermesini müteakiben her türlü ceza-i ve tazminat haklarını kullanmak yolundaki kararlılığını ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini tüm kamuoyuna deklare ederiz' denildi.

Fenerbahçe'nin açıklaması

Fenerbahçe'nin KAP'a gönderdiği açıklama şu şekilde:
'Şirketimiz hakim ortağı Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından yapılan açıklama aşağıdaki gibidir:
Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 11 Nisan 2014 tarihinde CAS kararına karşı yapmış olduğumuz itiraz; İsviçre Federal Mahkemesi'nin 16/10/2014 tarihli kararı ile reddedilmiş olup iş bu karar tarafımıza 23/10/2014 tarihinde tebliğ edilmiştir. İsviçre Federal Mahkemesi'nin kararla ilgili yapacağı açıklamalara karşı ayrıntılı bir değerlendirmeyi kamuoyuyla paylaşacağımızı bildirmekle birlikte; Türkiye'de hala tartışılan bir döneme ait hukuk dışı yargılama ve kararlarına dayanılarak alınmış bu kararlara karşı, kulübümüzün, yeniden yargılama sürecinin sona ermesini müteakiben her türlü ceza-i ve tazminat haklarını kullanmak yolundaki kararlılığını ve bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini tüm kamuoyuna deklare ederiz.