Bank Asya'nın durumuna ilişkin tartışmalar sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle gündeme gelen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'in sağlık durumunun gidişatına göre görevden ayrılmasının da gündemde olduğu belirtildi.    
Beyninde bir sorun yaşadığı öğrenilen ancak sorunun ne olduğu konusunda net bir açıklama yapılmayan Öztekin'in bu hafta ciddi bir ameliyat geçirmesi bekleniyor.    
   
Acil ameliyat olacak   
   
Wall Street Journal Türkiye'den Kerim Karakaya'nın haberine göre, sağlık sorunu nedeniyle izne ayrılan BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in bu hafta ameliyat olabileceği öğrenilirken, sağlık durumunun gidişatına göre göreviyle ilgili durumun netleşeceği belirtiliyor. Öztekin'in 12 Eylül 2014'te hastaneye gittiği ve yapılan tetkikler sonucu beyninde bir sorun teşhis edildiği öğrenildi. Konuya yakın bir kaynak Öztekin'in ameliyat olabileceğini kaydetti.    
   
Şifa bulsun   
   
BDDK Basın Sözcüsü Osman Uzun ise 'Başkan ciddi bir ameliyata girecek. Gözüyle ilgili bir sorun nedeniyle hastaneye gitti ancak tetkikler sonucu beyinde bir problem tespit edildi. Bu hafta operasyonun gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak kesin bir gün veremem' diye konuştu.    
BDDK'ya yakın kaynaklar, Öztekin'in sağlık durumuna göre görevine devam edip etmeyeceğinin iki gün içinde belli olacağını belirtti. BDDK Basın Sözcüsü ise şu anda istifanın gündemde olmadığını ve ameliyat sürecinden başka bir şey düşünmediklerini söyledi. 49 yaşındaki Mukim Öztekin 22 Haziran 2012'de BDDK Başkanı olarak atanmıştı.   
   
Bankaları ilgilendiriyor   
   
Bilindiği gibi, bir hafta önce, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 5. Finans Zirvesi'nde soruları yanıtlarken, 'Herhangi bir banka ile ilgili hangi adımın atılıp, hangi adımın atılmayacağına BDDK karar verir' demişti.   
Bankacılık ile ilgili tüm bilgileri, ilgili ve yetkili kişilerden almak gerektiğini vurgulayan Babacan, 'Bunu da ya BDDK Başkanı kendisi yapar ya da BDDK internet sitesinden duyuru yapılır' dedi.    
Türkiye açısından bankacılık sisteminin sağlamlığının çok önemi bulunduğunu da vurgulayan Babacan, Türkiye'nin yüksek cari açıkları nedeniyle bankaların da yurtdışından büyük miktarlarda borçlanmalar yaptıklarını söyledi.   
   
İşverenin baskısı   
   

Yeni Çalışma Yasası ile çalışan kadınlara tanınan hakların genişletilmesi bazı işverenleri rahatsız ediyor. Yeni yasa ile gebelik ve süt izin sürelerinin uzatılması, emziren kadınların günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaması. 150 kadın çalışanı olan iş yerlerinde kreş kurma zorunluluğu gibi sebeplerden dolayı bazı işverenler kadın istihdam etmekten uzak dururken, bazıları da belli bir süre doğum yapılmaması yönünde zorla taahhüt imzalatıyor. Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kadın Çalışma Grubu'nun Başkanı Gülten Durdu, kadınlara yapılan haksızlıklara karşı yeni bir çalışma içinde olduklarını ve bir rapor hazırladıklarını söyledi.    
Durdu, 'Yeni Çalışma Yasası özellikle kadınları iş hayatından uzaklaştırabilecek gibi algılanmakta. Özellikle gebelik izni, süt izni gibi zorunlu izinler işverenleri kadın çalışan konusunda tereddüde düşürüyor ve kadın çalışana sıcak bakılmıyor. Öyle ki bir süre çocuk yapmamaları yönünde zorla taahhüt imzalatıldığı gibi duyumlar alıyoruz' dedi.   
   
Kararlılar, mahvedecekler!   
   

Bozacaada'da ilk olarak 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli nazım imar planı adanın yüzde 90'ının kapsayan tarımsal alanların 'bağ evi ve tarımsal fabrika' adı altında yapılaşmaya açmayı öngörüyordu. Planın Bozcaada'yı şantiye alanına çevireceğini savunan Bozcaada halkı iptal için yargıya başvurmuştu. Bu dava sürerken Çevre Bakanlığı yeni bir hamle yaptı.    
20 Ağustos'ta Çanakkale ve Balıkesir'in tamamını kapsayan yeni bir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı hazırladı. Bu plan da dava konusu olan 1/25 bin ölçekli plan gibi adanın neredeyse yüzde 90'ının imara açmayı hedefliyor.    
Yeni 1/100 bin plan hazırlanınca da daha düşük ölçekli olan ve yargıda bulunan 1/25 bin ölçekli nazım planı otomatikman iptal oldu. 8 Eylül 2014'te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Türkiye'nin en önemli doğal sit alanlarından biri olan Bozcada'nın tarım alanlarını 'bağ evi' adı altında, ekolojik yapısı ile dikkat çeken Akvaryum Koyu'nu 'kentsel gelişim alanı' ile 'turizm tesis bölgesi' adı altında imara açıyor.   
   
9 yılda nasıl 30 kat büyüdü?   

   
Soma'da 301 işçinin ölümüne neden olan madenle ilgili iddialara yenileri eklendi. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a yazdığı mektupla, 'Soma AŞ ve diğer bir firmaya ihalesiz ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) yönetim kurulu kararı olmaksızın 4 milyar TL'yi aşan iş verildi. Bunun gereğini yerine getirin' diye seslendi.    
Bakana birçok kez sorular sorduğunu ve gelen yanıtların 4 milyar TL'lik işin ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmadan verildiğini doğruladığını belirten Kuşoğlu mektubunda, Soma AŞ'nin gelirinin 9 yılda 30 kattan fazla arttığına dikkat çekti.    
Kuşoğlu'nun mektubunda TKİ Genel Müdürlüğü'nün ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın verdiği işin büyüklüğünün Soma A.Ş.'de 10 yıllık bir süre uzatımı karşılığında 1.6 milyar TL'ye denk geldiğini, İmbat A.Ş.'de ise 13 yıllık süre uzatımı için 2.5 milyar TL'lik iş anlamına geldiği belirtildi.   
   
***   
   
DİP EKSPRES   
   
Dolar bu hafta yükselebilir   

   
Dolar bütün dünyada değer kazandığı bir haftayı geride bıraktı, gelişen ülke para birimleri ise dolara karşı daha sert değer kaybı yaşadılar. Geçen haftanın konusu Fed faiz artırımına dair nasıl bir sinyal verecek sorusuydu. Fed'den gelen açıklamalar ise ne piyasaları gerecek kadar sert ne de gevşemeyi gerektirecek kadar yumuşaktı. Fed faiz artırımı için ekonomik verileri takip edeceğini açıkladı. Çünkü erken yapılmış bir faiz artırımının bugüne kadar elde edilmiş kazanımları törpüleme tehlikesi var.