Zam ya da iflas haberlerini vermekten biz de sıkılmaya başladık. Şimdi iki örnek daha vereceğim:

Birincisi 'süte' de zam geldi. Çiğ süt satanlar, toptancıların esiri oldular. Adamlar 'doları' baz alıyorlar...
Yani üretici ile satıcının bu işte günahı yok. Bu arada bir ünlü firma daha konkordato ilan etti.
Türkiye'nin alanında markalaşmış şirketlerinden biri olan mücevher firması Gilan konkordato ilan etti. Markanın üst düzey yöneticisi Osman Geylan konkordato ilan etmelerinin detaylarını anlattı.
12 bankaya borcu olan Gilan yetkilileri özellikle AVM kiralarındaki kura bağlı artışın giderleri yönetmeyi zorlaştırdığına dikkat çekti.
Geylan, 3 Eylül Pazartesi günü konkordato için başvurduklarını, 5 Eylül Çarşamba günü konkordato ilan ettiklerini belirtti ve 'İşimize odaklanabilmek için bunu yaptık, amacımız mevcut vadeleri uzatmak. Borçlu olduğumuz bankaların markamıza bakış açısı olumlu, böyle dönemler beraber hareket edilmesi gereken dönemler, Türkiye hedeflerine markalarıyla ulaşabilir' dedi.
Geylan ayrıca geçen senenin aynı dönemine göre satışlarında yüzde 5'lik artış olduğunu, artış olmasına rağmen işletme maliyetlerindeki giderlerin, özellikle AVM kiralarındaki artışın giderlerini yönetememelerine sebep olduğunu belirtti.
Hotiç markasıyla 1938 yılından beri faaliyet gösteren ve Türkiye genelinde 150 mağazası bulunan dev ayakkabı perakendecisi de geçen hafta konkordato ilan etmişti.
Keskinoğlu Tavukçuluk da ticari faaliyetlerinin kesintiye uğramaması için konkordato başvurusu Yapan firmalar arasında.
Konkordato, 'borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma' olarak tanımlanıyor.
İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilecek.

Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarını doğuracak

Mahkemece geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan portalında ilan edilecek, derhal tapu müdürlüğüne, ticaret sicili müdürlüğüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliğine, Türkiye Katılım Bankaları Birliğine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve diğer ilgili yerlere bildirilecek. Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde verecek.
Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilecek.

Fabrikalar kül oluyor!

Konkordato ile birlikte son zamanlarda fabrika yangınları da dikkat çekiyor. Birçok fabrikanın yanması da itfaiye teşkilatı ile ticaret yaptıklarının çeşitle görüşleri belirtmesine neden oluyor.

Benzinle yarışır oldu...

Su fiyatlarına son 1 ayda yüzde 60 zam yapıldığını ifade edenler, 1 TL'ye satılan 0,50 litre suyun fiyatının bile 2 TL'yi gördüğünü aktardı. Yapılan zamların girdi maliyeti veya döviz kuru artışı ile alakası olmadığını belirten Ahmet Turan Akkaya, 'Satılan sular Amerika'dan, yurt dışından gelmiyor. Dünyaya suyu biz satıyoruz. Kullanılan plastiklerin çoğu da yerli üretim. Bu zamlar, tamamen fırsatçıların dolar kurunu bahane ederek yaptıkları haksız bir zam' değerlendirmesinde bulundu.    
Ticaret Bakanlığı'nın temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatında fırsatçılık yapan işletmelere karşı harekete geçtiğini hatırlatan Akkaya, 'Maliyetler göz önüne alındığında piyasada 6 TL ila 20 TL arasında satılan 19 litre polikarbon damacana suyun azami 10 TL'den satılması gerekli' bilgilerini verdi.    
Ahmet Turan Akkaya, 'Evet bir maliyet artışı var ama bunun karşılığı yüzde 60 zam değil. Bazı su şirketleri dolar kurunu bahane ederek halkımızın en temel ihtiyacı olan suya fahiş oranda zam yaptı. Su, acil gıda maddesi olarak tarifeye tabidir.  Halkımızın daha fazla mağdur olmaması ve haksız rekabeti önlemek için fiyat tarifesi çıkaracağız' değerlendirmesinde bulundu.    

DİP EKSPRES

Atatürk Eğitim Atölyesi açılıyor...

Buca'nın Yeşildere sırtlarında tüm İzmir'i kucaklayan, Türkiye'nin en büyük Atatürk Maskı'nın bakım ve onarım çalışmalarını tamamlayan Buca Belediyesi, maskın hemen altında içerisinde kütüphane, sergi ve eğitim bölümlerini barındıran 'Atatürk Eğitim Atölyesi' oluşturdu. Atatürk'ün ilke ve devrimlerini yaşatıp, gelecek kuşaklara aktarabilmek adına hazırlanan Atatürk Eğitim Atölyesi'nin açılış töreni 10 Eylül 2018 –Pazartesi, Saat: 17.00'de, Atatürk Maskı ( 3591/2 Sokak No: 2/2 Çaldıran Mahallesi-Buca adresinde yapılacak.