Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davada verilen cezalar açıklandı.

çorlu tren kazası

Davanın Detayları

8 Temmuz 2018'de meydana gelen tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada, CHP Genel Başkanı Özgür Özel de duruşmayı ailelerle birlikte izledi. Mahkeme heyeti, sanıklara son savunmalarını yapmaları için söz verdi.

Sanıkların tamamı suçsuz olduklarını belirterek, beraatlerini talep etti. Ancak mahkeme heyeti, sanıkları 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçlarından cezalandırdı. Bazı sanıklar için ise 'sicil kaydı takdiri' indirimi yapıldı.

Verilen Cezalar

  • Dönemin TCDD 1'inci Bölge Müdürü Nihat Aslan: 15 yıl hapis cezası
  • Bakım servis alanlarından sorumlu müdür yardımcısı Levent Meriçli: 9 yıl 2 ay hapis cezası
  • Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu: 17 yıl 6 ay hapis cezası
  • Altyapıdan Sorumlu 1'inci Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras: 8 yıl 4 ay hapis cezası
  • Mühendis Tevfik Baran Önder: 10 yıl hapis cezası
  • Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt: 16 yıl 3 ay hapis cezası
  • Mühendis Deniz Parlak: 9 yıl 2 ay hapis cezası
  • Mühendis Kubilay Başkaya: 9 yıl 2 ay hapis cezası
  • Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat: 13 yıl 9 ay hapis cezası

Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk için beraat kararı verilirken, Mümin Karasu, Nihat Aslan, Turgut Kurt ve Özkan Polat hakkında tutuklama kararı verildi.

çorlu tren kazası

'KARAR, BİR NEBZE OLSUN YÜREKLERİMİZE SU SERPTİ'

Bursa Uludağ'ın Eteklerinde Orman Yangını! Ekipler Müdahale Ediyor Bursa Uludağ'ın Eteklerinde Orman Yangını! Ekipler Müdahale Ediyor

Davacı ailelerin avukatı Sevgi Eren Köroğlu, "Karar, bir nebze olsun yüreklerimize su serpti. Tüm sanıkların olası kast ile yargılanmaları gerektiğini defalarca ifade ettik. Deliller toplandı, belgeler toplandı, olası kast hükümlerinin uygulanmasını talep ettik. Ama bugün geldiğimiz netice itibarıyla 4 tane üst birinci bölge yöneticisine bilinçli taksirden hapis cezası verildi. Diğer sanıklara kısmi cezalar verildi. 4 sanığın da beraatine karar verildi. Karar bizim için neden önemli? Çünkü TCDD'de, Genel Müdürlüğü'ne gidecek olan basamağı çıkmış olduk. Birinci Bölge Müdürü Nihat Arslan, Yol Müdürü Mümin Karasu, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt ve onun altında çalışan bakım şefi Özkan Polat bilinçli taksirden 15 yıl üstü cezalar alarak, 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. 6 yılın sonunda ailelerin yüreklerine bir nebze olsun su serpen bu karar için; şimdilik birinci basamak tamamlandı diyebiliriz. Bu 4 sanık bilinçli taksirden yargılanarak, ceza alarak, tutuklandılar. Diğer sanıkların tutuklanmasına karar verilmedi. Onların da adli kontrol kararlarının devamına karar verildi" dedi.

çorlu tren kazası

'ÇORLU TREN KATLİAMI DAVASI BİTMEDİ'

Kazada kızı Bihter Bilgin, iki kız kardeşi ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin ise "Bugün, Çorlu tren katliamı davası bitmedi. Bugün bir nefes aldı. Bu akşam çocuklarımız rahat yatsın, rahat uyusun; hepsi. Üst düzey yöneticiler yargılanmadığı sürece, Çorlu tren katliamı davası kapanmayacaktır. Bugün içimize serpilen bu suda emeği olan herkese sonsuz teşekkürler ediyorum. Birlikten mücadele doğdu, hepimize kutlu olsun" dedi

çorlu tren kazası

Editör: Nurican ALBAYRAK