İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen ve dünyadaki pek çok sorunun ele alındığı, Dünya Ekonomi Forumu'nun 45. Davos Yıllık Toplantıları sona erdi.
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) bu yılki Davos toplantılarına G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte 40'tan fazla lider, çeşitli konulardaki görüşlerini dünya kamuoyu ile paylaştı. 'Yeni Küresel Çerçeve' konulu, 21 Ocak'ta başlayan ve 4 gün süren toplantılarda, toplam 2 bin 500'den fazla üst düzey katılımcı çeşitli konuları tartıştı.
Toplantılara geniş bir katılım gösteren Türkiye'den, G-20 Dönem Başkanı sıfatıyla toplantılara katılan Başbakan Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve pek çok iş adamı ile gazeteci de eşlik etti.

Dünya Sömürü Forumu!

Davos'ta 4 bin 500 asker Dünya Ekonomik Forumu'nda görev alırken bu askerlerin 3 bini güvenliği sağlamak için görevlendirildi. Katılımcıların forum yerleşkesi içindeki ulaşımı ise elektrikli arabalarla sağlandı. Davos'un Postplatz Meydanında Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen ve toplantıların protesto edildiği gösteride, 'Dünya Sömürü Forumu' yazılı pankart açıldı.

Arabistan'ın bir başka yüzü!

Meydanda kardan adamlar yapan göstericiler, Davos toplantılarını protesto dışında, Meksika'nın Guerrero eyaletinde bir protesto gösterisinden sonra 43 öğrencinin 26 Eylül'de ortadan kaybolması ve hala bulunamaması ile Suudi Arabistanlı blog yazarı Raif Badawi'ye kırbaç cezası verilmesine dikkat çekti. Göstericiler, üzerinde 43 sayısının yazılı olduğu tişörtleri kardan adamlara giydirdi, ayrıca 'Kırbaca Hayır' yazılı dövizler taşıdı.

Kıskaç daralıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) elindeki verileri satması ve paylaşması için yetki verilmesi yeniden gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaz aylarında torba yasa ile yapılan düzenleminin eksik kaldığını ve satışa imkan tanımadığını belirterek 'MİT'in kanununda SGK'dan veri isteyebileceği maddesi var. Ancak bizim elimizi kolumuzu yasa bağlıyor. MİT'e bile istediği verileri veremiyoruz. Aile Bakanlığı gelir testi için verileri istiyor, onlara da veremiyoruz' dedi.
Çelik, sadece anonim bilgilerin satışının mümkün olacağını kaydederken, bireysel bilgi paylaşımının olmayacağını da söyledi.
Ancak yapılacak düzenlemeye göre, kişinin onayı olması durumunda kişisel bilgiler de gerçek ve tüzel kişilere verilebilecek.
İş güvenliği paketine eklenecek olan düzenleme, SGK'nın 74 milyon sigortalıyla ilgili olarak topladığı verileri hem kamu hem de özel sektörle paylaşmasını yeni kurallara bağlıyor.
Buna göre, SGK kişisel bilgiler ve ticari sır niteliğindeki verileri, çeşitli kamu idarelerinin kanunlarında belirtilen görevleri yapabilmeleri için verecek. Buradaki sınır 'ilgili kamu kurumunun görevini yapabilmesi için ihtiyaç duyduğu bilgiler' olacak.

'Site kapatma' torba yasada

Görüşmeleri başlayacak olan torba yasaya, iki son dakika sürprizi daha girdi. Diyarbakır'da borç nedeniyle kesilen elektrikler sonrası artan gerilimi önlemek için, elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp kaçak oranlarına esneklik tanınırken; ulusal güvenlik gerekçesiyle internette yapılan engellemenin sınırı 'sitenin tümünü kapatmaya' kadar genişletildi.
AKP'li vekillerce TBMM'ye sunulan yeni teklife göre, 2016 yılına kadar, teknik ve teknik olmayan kayıplarının oranı ülke ortalamasının üzerinde olan dağıtım bölgelerinde, diğer dağıtım bölgelerinden farklı düzenlemeler yapılmasına, hedef kayıp-kaçak oranlarının bir önceki yılın gerçekleşmeleri dikkate alınarak ve sonraki uygulama dönemleri de dahil olmak üzere belirlenmesine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu yetkili olacak.
Böylece Güneydoğu'da faaliyet gösteren elektrik dağıtım şirketleri için belirlenen hedef kayıp-kaçak oranları aşağıya çekilebilecek.

1 Euro 2 TL olur mu?

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, Fed'i aratmayacak miktarda toplamda en az 1 trilyon 114 milyar Euro'luk tahvil alımını içeren programı Euro'da dip üstüne dip görülmesini sağladı.
Draghi'nin programı açıkladığı gün Euro'da düşüş sınırlı kalırken programın detaylarının da ortaya çıkmasıyla ikinci gün Euro art arda dip seviyeleri gördü. Açıklama sonrası 1.15'te seyreden Eurodolar paritesi1.12'nin de altına düşerek 1.1115 ile 2003'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

KOBİ'lere teşvik yolda

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gündemdeki konulara ilişkin editör ve muhabirlerin sorularını yanıtladı.
Sanayi yatırımlarının arzu ettikleri noktada olmadığına ve son yıllarda sanayinin milli gelir içindeki payının düştüğüne dikkati çeken Ali Babacan, '2015 yılı içerisinde büyümenin kompozisyonunu biraz daha sanayiye doğru yönlendirmemiz gerekecek' değerlendirmesinde bulundu.
Sanayi sektörüne yönelik tedbirler alınıp alınmayacağına ilişkin soru üzerine Başbakan Yardımcısı Babacan, şunları söyledi:
'Sanayi yatırımlarını desteklemekle ilgili üzerinde çalıştığımız bir paket var. Bunu yaklaşık 1 ay içerisinde tamamlarız diye düşünüyorum. Bizim klasik yatırım teşvik programımız var. Bunun daha ötesinde meseleye biraz daha geniş bakan, KOBİ'lerin sanayi yatırımlarını daha çok destekleyebilecek, büyük sanayi yatırımlarının finansmanını belki biraz daha kolaylaştırabilecek, bankalarımızı kredi verirken biraz daha imalat yatırımlarına doğru yönlendirebilecek bir model üzerinde çalışıyoruz.'
Tamamen hizmetler sektörüne dayalı bir ekonomik modelin sürdürülebilir olmadığına işaret eden Babacan, bu anlamda Yunanistan'ın bugün içinde bulunduğu durumu örnek gösterdi. İstihdama yönelik bir paket üzerinde de çalıştıklarını bildiren Babacan, bu paketin ana hatlarının da yavaş yavaş belirginleştiğini ifade etti.

***

DİP EKSPRES

Ersin Özince, Işık'a konuk oldu


Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, FMV Işık Okulları Nişantaşı Kampusü Sacit Öncel Konferans Salonu'nda verdiği konferansta Osmanlı'dan günümüze ekonomiyi değerlendirdi ve farkındalığı yüksek bireylerden oluşan bir toplum için eğitimin önemine vurgu yaptı.
Özince, 'İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e Mali ve İktisadi Sorunlar ile Çözümleri' başlıklı sunumunda Osmanlı döneminden günümüze kat edilen mesafeyi 'Dedelerimiz kuldu, babalarımız ve bizler yurttaş olabildik, bizim çocuklarımız ise birer birey' sözleriyle dile getirdi.
Güçlü bir ekonomi için tasarrufun öneminden de bahseden Özince, Türkiye'nin 3 bin 500 ton altını olmasını yapılan tasarrufun en büyük göstergesi olarak nitelendirdi. Ersin Özince,  'Ufkun ötesini görebilmek için eğitim şart!' dedi.
Ersin Özince, ekonominin toplumsal bilinç ve refah düzeyi üzerindeki etkisini anlattığı sunumunda, çağdaş toplumların farkındalığı yüksek bireylerden oluşacağının altını çizerek eğitime vurgu yaptı. 'Ekonomide ve diğer pek çok alanda ufkun ötesini görebilmek için eğitim şart. Bilinçli yurttaş ve birey olmak, birey olmanın hakkını verebilmek içinse çağdaş standartlarda eğitim şart' diye konuştu.