Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2023 hedefleri kapsamında ilk adımları atılan 'dev projelerin' bazıları bu yıl hizmete girecek. İzmit Körfezi'nin 'gerdanlığı' olarak nitelendirilen Körfez Geçiş Köprüsü, bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Asya ve Avrupa yakalarını deniz tabanının altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli ile 'Demir İpek Yolu' olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Körfez Geçiş Köprüsü

Kamuoyunda İstanbul-İzmir Otoyolu olarak tanınan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje, İstanbul'u Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, Kütahya ve İzmir'e bağlayacak. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan 38 milyon insanın yaşadığı coğrafyaya hizmet verecek projeyle seyahat süresi, İstanbul'dan Bursa'ya 1 saate, İzmir'e 3 saate, Eskişehir'e 2,5 saate inecek. Güney Ege bölgesi ve Antalya'ya ulaşım kısalacak. Toplam 433 kilometre uzunluğundaki projenin, 40 kilometrelik Altınova-Gemlik kesimi hizmete açıldı.
Osman Gazi adı verilen asma köprünün, üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından mayıs sonunda trafiğe açılması planlanıyor. Verilen resmi bilgiler bunlar...
Ancak yazarımız Gülseren E. Yeniçay, geçen hafta Hükümet Buhranı'ndan bir gün önce, otoyolun İstanbul Bağlantısını test etti. Birinci yani Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek, Avrupa yakasına tam iki saatte güçlükle ulaştı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.
Köprünün 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile beraber 26 Ağustos'ta açılışının yapılması planlanıyor.
Biliyorsunuz; bu köprünün son bağlantısı yapılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yanında tuttuğu Binali Yıldırım'la birlikte ve de pazarlıkla işçilere birer maaş ikramiye verilmesini müteahhit firma sahiplerinden istemiş ve söz almıştı. Ancak bir süre sonra 'işçi kıyımı' olduğunu belirten, ayrıca verilen sözlerin tutulmadığını belirten işçiler 'işi bırakma' eylemini gerçekleştirmişlerdi. Bu köprünün geçiş ücretleri de beklentinin üzerinde açıklanınca medyada büyük tepkilere neden oldu.
'Para basacağı' belirtilen bu köprüden beklenen günlük beklenti gerçekleşmezse, farkını, yapılan anlaşma gereği Maliye karşılayacak. Yani köprüyü yüklenen firmanın kesinlikle zararı olmayacak.

Köprü bağlantı yolları

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimleri için 4 Mayıs'ta ihale yapıldı. 2018 sonunda tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak. Tabii ki buradan yararlanmak için de oldukça yüksek meblağ ödenecek.

Deniz altından geçecek tünel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'vizyon proje' olarak değerlendirilen Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor. Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 14.6 kilometre toplam uzunluğa sahip projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3,4 kilometre olarak belirlendi.
1800 kişinin istihdam edildiği projenin, bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik katkısı olacak. Devletin kasasına ise yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek proje, 82 bin ton emisyon miktarında azalma, 38 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak.

TÜBİTAK'tan araştırma desteği

TÜBİTAK, Güney Kore Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) ile imzalanan bilimsel ve teknolojik işbirliği protokolü çerçevesinde 2017-2019 yıllarında ortak araştırma projelerinin destekleneceğini duyurdu. Bu destekten yararlanmak isteyenlerin 4 Temmuz'a kadar başvuru yapması gerekiyor. TÜBİTAK'ın internet sitesinde yapılan duyuruda şöyle denildi:
'TÜBİTAK ile Güney Kore Ulusal Araştırma Vakfı (NRF) arasında imzalanmış olan bilimsel ve teknolojik işbirliği protokolü çerçevesinde 2017-2019 yıllarında ortak araştırma projeleri desteklenecektir. 2523 kodlu çağrının son başvuru tarihi 4 Temmuz 2016'dır.

Güvenli olmayan ürünü geri çağıracak

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 'Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Taslağının yürürlüğe girmesiyle, nihai kullanıcının elindeki güvenli olmayan ürünlerin imalatçı veya ithalatçı tarafından geri çağrılmasına imkan sağlanacak' dedi.
Böylece güvenli olmayan bir ürünün sebep olduğu yaralanma ve ölümlerle, başka ürünlere verdiği zararlardan dolayı imalatçı veya ithalatçı, zarar görene tazminat ödemekle yükümlü tutulabilecek.

8 bin liraya aldı, 112 bin lira harcadı

Adapazarı'nda emlak ve inşaat işiyle uğraşan Ercan Tunca, 8 bin liraya aldığı 'vosvos'u 112 bin lira harcayarak baştan aşağı yeniletti. Halk arasında 'vosvos' olarak bilinen 1974 model otomobili 8 bin liraya satın alan 38 yaşındaki Tunca, Çorum'da bir otomobil dizayn merkezinde, camından koltuklarına, direksiyonundan jantına ve motoruna kadar aracın her şeyini yeniletti.
Ön kısmındaki bagajında açılır kapanır masa platformu, tavla çekmecesi ve mini bir mutfak yapılan otomobilde, yeni teknoloji ürünü multimedya sistemi de yer aldı.

Petrol Bakanı görevden alındı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'un, Petrol Bakanı Ali en-Naimi'yi görevden aldığı bildirildi. Kral Selman tarafından yayınlanan krallık kararnamesinde, Petrol Bakanı Naimi'nin görevden alındığı ve yerine Aramco Yönetim Kurulu Başkanı Halid el-Fellah'ın getirildiği belirtildi. Kararnamede ayrıca Suudi Arabistan Petrol Bakanlığının isminin Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı şeklinde değiştirildiği kaydedildi.

Panama belgelerinin kaynağından açıklama

Panama Belgeleri'nin kaynağı, kendisine dokunulmazlık sağlanması karşılığında belgelerle ilgili soruşturmaları yürüten yetkililere yardım edebileceğini açıkladı.
Panama Belgeleri'nin arkasındaki 'John Doe' takma ismini kullanan kaynak, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) gönderdiği açıklamada, dokunulmazlık sağlanması şartıyla savcılara yardımcı olabileceğini öne sürdü. Hiçbir zaman bir istihbarat servisi ya da bir devlet için çalışmadığını belirten Doe, bu belgeleri, dünyadaki 'gelir adaletsizliğine' işaret etmek amacıyla sızdırdığını kaydetti. Çağımızı tanımlayan en önemli konulardan birinin gelirler arasındaki eşitsizlik olduğunu, devlet yetkililerinin bu soruna çözüm bulunması için daha fazla şey yapması gerektiğini ifade eden Doe, bankaların, mali ve vergi konularındaki makamların bu konuda başarı gösteremediğini savundu.

'Türkiye'nin en etik şirketleri' arasında

Garanti Bankası, Türkiye'de etik bilincinin oluşturulması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Türkiye Etik Değerleri Merkezi'nin (EDMER) yaptığı 'Etika 2015 Türkiye'nin En Etik Şirketleri' çalışması kapsamında, bu yıl da ödül aldı.
Koç Holding yılın ilk çeyreğinde 14.1 milyar lira konsolide ciro ve 515.2 milyon lira kâr elde etti. Holdingin kârı ilk 3 ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.
1866'da kurulan TÜV SÜD, 150'nci yılında kırdığı kâr ve çalışan sayısındaki rekorların yanı sıra, İspanya merkezli ATISAE'yi bünyesine katarak tarihinin en büyük satın almasını gerçekleştirdi.

Kilis'te bankalar kapandı

Kilis'te bankalar kapandı, halk kenti terk ediyor. IŞİD'in roketli saldırılarına hedef olan Kilis'te, vatandaşların büyük bölümü çevre illerdeki akrabalarının yanına giderken kentte bankalar açılmazken, 3 gündür internet hizmeti de verilmiyor.
18 Ocak tarihinden itibaren IŞİD'in roketlerine hedef olan Kilis'te, 21 kişi hayatını kaybederken, 80 kişi ise yaralandı.
Roketlerin isabet ettiği kentte Kilislilerin büyük bölümü çevre illerdeki akrabalarının yanına gitmesi nedeniyle kent sessizliğe büründü. Esnafların yüzde 70'i iş yerlerini kapatırken, 3 gündür Kilis merkeze GSM şirketleri ile internet sağlayıcılar tarafından internet verilmiyor.

BMW için özel kampanya

BMW markasının satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye çapında başarıyla sürdüren Borusan Oto, Mayıs ayında şubelerinde gerçekleştireceği özel kampanya etkinlikleriyle müşterilerini showroomlarında ağırlayarak özel fırsatlardan yararlanmalarını sağlayacak. 'May Fest' etkinlikleri kapsamında BMW 3 ve 5 Serisi modellerinde BMW markasının 100. Yaşına özel donanım paketli modelleri de ilk kez satışa sunuluyor.

***

DİP EKSPRES

Vergi ve ceza affı bekleniyor

Küresel piyasalardaki hareketlilik kadar siyaset dünyasında yaşanan son gelişmeler de ekonomi dünyasını etkisi altına aldı.
Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık'tan ayrılma kararı ise ekonomideki dengeleri değiştirecek mi sorunu beraberinde getirdi.
Dolar Kuru, İhracat, vergi, büyüme, faiz oranları, ay boyunca ekonomi dünyasında öne çıkan başlıklar arasındaydı.
Ekonomi basınında en çok konuşulan konular arasında 'Dolar Kuru' oldu.
Listenin ikinci sırasında 'ihracat' vardı.
Listenin üçüncü sırasında ise 'vergiler' yer aldı.
Bu hafta içinde vergi ve maliyenin cezalarının affı bekleniyor.