Soma'da ardından Ermenek'te yaşanan kazalardan sonra hazırlanan Maden Yasa taslağına göre her maden işletmesinden çıkardığı madenin satış fiyatının yüzde 2-8 arasında aldığı devlet hakkının yüzde 50'sini yıl içinde kaza olmayan maden işletmecisine bırakacak.
Bu madde mevcut halinde, 'Yeraltı işletme yöntemi ile üretim yapılması durumunda ödenmesi gereken devlet hakkının yüzde 50'si alınmaz' şeklindeydi. Taslağa göre, maden ruhsatları devredilebilecek ancak devir yapılmadan önce arama ve ruhsatların devredildiği tarihteki ruhsat bedelinin iki katı tutarında devir bedeli alınacak.
Devir işlemi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın onayı ile gerçekleşecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca hazırlanan taslağa göre, işletmede projeye aykırı faaliyette bulunulduğunun tespit edilmesi halinde projeye uygun faaliyette bulunması için ruhsat sahibine 6 aya kadar süre verilecek. Bu süre sonunda projeye uygun faaliyette bulunulmaması halinde 50 bin lira idari para cezası verilerek üretim faaliyeti durdurulacak. Ancak, projeye aykırı faaliyetlerin işletme açısından tehlikeli olduğunun tespit edilmesi halinde tehlikeli durum giderilinceye kadar üretim faaliyetleri doğrudan durdurulacak.

Eski dostlar ihmal edilmez...

Rusya'nın AB ülkeleri ve ABD'ye ambargo uygulaması sonrası Türkiye'de Rusya'ya gıda ürünleri ihracatını arttırmak için harekete geçti.
Birçok alanda ihracat katlanırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gelişmelerin sevindirici olduğunu ancak bu durumdan dolayı Türkiye için oluşacak olumsuz etkiler konusunda da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Rusya'ya özellikle yaş meyve sebze, narenciye gibi kalemler başta olmak üzere birçok gıda maddesi ve tarım ürünleri ihraç edildiğini ve söz konusu ihracatın yaklaşık 1.2 milyar doları bulduğunu söyleyen Eker, 'Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını arttırmasını 3 boyutta ele alıyoruz. Mevcut ürünlerimizin miktarını nasıl artırırız, yeni ürünlere ne ilave edebiliriz ve bunları yaparken bunun muhtemel olumsuz yan etkilerinden Türk ekonomisini, tüketicisini ve üreticisini nasıl koruruz. Mevcut pazarlarımız, uluslararası bir müşteri ağımız var, bunlara da zarar gelmemesi lazım. Yani bir yeni dost ve alan bulduk diye eski dostlarımızı, eski müşterimizi de ihmal edemeyiz' diye konuştu.

2 milyar $'lık sürpriz...

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan boru hattıyla gelen petrolle 35'inci tankerin yüklendiğini belirterek, 'Bugüne kadar ulaşılan ciro 2 milyar dolar' dedi.
IŞİD gerginliğine denk gelen petrol satışlarının geliri Türkiye'de tutuluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan sevkedilen petrole ilişkin, '34-35. tankerini şu anda yüklüyor. 27 milyon varillik yükleme ve 2 milyar dolarlık ciroya ulaşıldı' dedi.
Yıldız, Irak'ın şu anda 100 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz gelirine sahip olduğunu, Irak'ın normalleşmesinin hızlandırılmasıyla bu miktarın üç katına çıkabileceğini söyledi. 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda konuşan Yıldız, son dönemde dünyada petrol dengesine Amerika ve Suudi Arabistan'ın yön verdiğini belirtti. Almanya'nın kömürden elektrik üretim oranının yüzde 43'lerde olduğunu, bunu yüzde 51'e çıkartma kararı aldığını ifade eden Yıldız, ABD'nin kömürden elektrik elde etme oranın da nükleerle birlikte yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirtti. 'Mahallenin delisi biz miyiz?' Kömür, petrol ve doğalgazın şu anda dünya enerjisinin yüzde 85'ni karşıladığına dikkati çeken Yıldız, amacın 2035'e kadar bunun yüzde 75'lere indirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Tam bağımsız değil...


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un yeni Türkiye Analisti Elliot Hentov, 'Merkez Bankası'nın yüzde 100 bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Bu tarz riskleri de değerlendiriyoruz' dedi.
S&P'nin Cuma günkü Türkiye değerlendirmesi sonrasında soruları yanıtlayan Hentov, Türkiye'nin orta vadeli büyüme tahminini ortalama yüzde 2.8'den yüzde 3.0'e yükselttiklerini belirtti.
Hentov, 'Bizim baz senaryomuzda şok yok. Ekonomik büyüme anlamında biraz daha iyimseriz. Fakat Türkiye için yüzde 3 olarak öngördüğümüz büyüme yeteri kadar yüksek değil. Son 10 yılda Türkiye büyüme potansiyelinin daha yüksek olduğunu ispatladı. Yüzde 3, potansiyelin en düşük seviyesi' değerlendirmesinde bulundu.

Çocuğa devlet bakacak...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'dan çalışan annelere müjde geldi. İlhan, 'Büyük şehirlerde bebek bakımı çalışan anneleri zorluyor, işinden ayrılmak zorunda bırakıyor. Başlattığımız bu proje, devletin çalışan annelerin çocuklarına bakıcı hizmeti sağlamasını öngörüyor. En az 5 bin kadın iş yaşamına dönebilecek' diye konuştu.
SGK verilerini de paylaşan İlhan, son reformlarla birlikte nüfusun yüzde 98'inin sağlık sigortası, yüzde 83,5'inin de sosyal sigorta kapsamına alındığına dikkat çekti ve ekledi: 'Sigortalı sayısı 19,8 milyon kişiye ulaştı. Sosyal güvenlik açığının GSYİH'ya oranı azalıyor. Gelirlerin giderleri karşılama oranı 2013'te yüzde 89,2'ye, sağlık hizmetleri memnuniyet oranı da yüzde 73'lere yükseldi.'

***

DİP EKSPRES

Yolsuzlukla mücadele


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yolsuzluk konusunun birçok ülkede önemli sorun olduğunu belirterek, 'Türkiye de bundan istisna değil ancak yolsuzlukla mücadele alanında çok önemli ilerleme kaydedildi. Türkiye birçok yolsuzluk iddialarıyla karşılaştı ama bunlar hep siyasi güdümlü suçlamalardı ve bu suçlamaların üstesinden gelindi' dedi.
Özel sektörün kamuya oranla çok daha yaratıcı ve dinamik olduğunu anlatan Şimşek, kamu-özel sektör işbirliği çalışmalarında, özellikle ulaştırma alanında önemli başarıların elde edildiğini bildirdi.
Göreve geldikleri dönemde Türkiye'nin uçurumun kenarında olduğunu kaydeden Şimşek, birçok konu ile birlikte mali durumu da kökünden düzeltme eğilimine girdiklerini anlattı. Şimşek, yapılan düzenlemelerle Türkiye'nin, OECD ülkeleri içerisinde en hızlı ilerleme kaydeden ülkelerden biri olduğunu belirterek, son yıllarda bütçe açığı konusunda da başarı elde edildiğini ifade etti. Türkiye'nin sağlık, turizm ve inşaat sektörlerinde başarılı performans sergilediğini kaydeden Şimşek, bu alanlarda da kamu-özel sektör işbirliğinden faydalandıklarını dile getirdi. Şimşek, enerji sektöründe de bu işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.