Üyelerinin son yıllarda 'ateşten gömlek' olarak gördüğü Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanlığı için yeni bir arayış başladı. Son olarak geçtiğimiz haziran ayında Muharrem Yılmaz'ın ani istifası ile TÜSİAD Başkanlığı görevini devralmaya ikna edilen Haluk Dinçer'in 'bırakma kararı' aldığı öğrenildi.
Aynı zamanda Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı da olan Haluk Dinçer'in başkanlık görevini bırakma kararını TÜSİAD Başkanlar Konseyi'ne ilettiği ve tüm çabalara rağmen devam konusunda ikna edilemediği öğrenildi. Haluk Dinçer daha önce yaptığı açıklamalarda başkanlığa tekrar adaylığı için 'Genel Kurul'un takdiri' demişti.

3 isim üzerinde duruluyor

Rahmi Koç, Feyyaz Berker, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Ömer Sabancı, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Aldo Kaslowski, Muharrem Kayhan, Yavuz Canevi ve Rona Yırcalı gibi isimlerin yer aldığı Başkanlar Konseyi'nin yeni başkan için şu sıralar 3 isim üzerinde durduğu belirtildi. İlk etapta belirlenen üç adayın da hali hazırda TÜSİAD Yönetim Kurulu'nda yer alan isimlerden oluştuğu, en güçlü aday olarak halen TÜSİAD Başkan Yardımcısı olan Cansen Başaran Symes'in öne çıktığı gelen bilgiler arasında.


Danıştay'dan zeytine iyi haber

Zeytin ağaçlarını korumak için Manisa'ya bağlı Soma'nın Yırca köyü sakinlerinin mücadelesine iyi haber Danıştay'dan geldi.
Danıştay 6. Dairesi, Kolin Termik Santralı için Bakanlar Kurulu'nun verdiği acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Danıştay kararı köyde bayram havasında karşılandı ve köylüler kararı oynayarak kutladı. Aynı Daire 7 Kasım'da da acele kamulaştırma kararı için yürütmeyi durdurmuş ancak şirket bir gün önce 6 bin 666 zeytin ağacını kesmişti.
Bunu protesto eden köylülere de özel güvenlik görevlileri şiddet uygulamıştı. Greenpeace'in ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, ellerine ulaşan gerekçeli kararı 'içeriği itibariyle güçlü ve çok önemli bir karar' olarak yorumladı.
Bundan sonra bu alana termik santral yapılmasının mümkün görünmediğini dile getiren Bayram 'Davalının İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itiraz hakkı var. Ama verilen kararın içeriği çok güçlü. 'Projenin oraya yapılması uygunsuzdur' diyor yani aceleciliği de söylüyor ama ona işaret etmiyor. 'Zeytinlik alanda enerji santralı, termik santral kurulamaz' diyor. Zeytincilik kanununu referans veren, esastan projeye karşı bir karar' diye konuştu.

AKP'li milletvekilleri dinlemiyor

Kararın gerekçesinde, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü hallerde verilebileceği belirtildiğini aktaran Bayram, var olan zeytinlik yasası uyarınca zeytinliklere 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceğinin kararda yer aldığını vurguladı.
Buna rağmen AKP'li Milletvekilleri 'Danıştay Kararını dinlemeyiz. Buraya santral yapılacak!' diye diretiyor.
İnsan ister istemez 'Hukuk mu, guguk mu?' diyor.

Bataklığa inşa ediliyor


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanının bataklığın ıslah edilmesiyle gerçekleşeceğini söyledi.
Yıllarca kömür ocakları, kum ocakları işletmecileri tarafından kullanılan, 70'e yakın çukurun bulunduğu sahanın dolgu malzemeleriyle güçlendirildiğini belirten Bakan Elvan, 'Bu havalimanının sağlam bir zemine oturması gerekiyor. Havalimanı inşaatında altyapı sağlamlığı çok önemli. Bu anda konsorsiyum dünyanın en iyi firmaları ile görüşüyor. Gerçek zemine ulaşmadan, gerçek zeminin üzerinde dolgu olması sebebiyle bu dolguların önemli kısmı boşaltılacak.


Biz uyarmıştık

Bunların bir kısmı çekildikten sonra 80-100 cm aralıklarla diren yerleştirilecek. Bu direnlerle bataklık olan zemindeki su dışarı atılacak, diğer taraftan da bataklık kısmı baskı yaptıkça direnden o su dışarı atılacak. Testlerden olumlu sonuçlar alındı. Bir anlamda bataklığı ıslah ederek dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu arazinin başka şekilde kullanılması söz konusu değil' diye konuştu.
Okuyucularımız hatırlayacak, hava alanlarında en önemli sorunun altyapı olduğunu defalarca uzmanların ağzından dile getirdik. Umarım bu kez önemli bir hata yapılmaz ve uyarılar dikkate alınır. Yoksa milyonlarca dolarımız boşa gider.


Girmediğimiz ülke kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada Türk ürünlerinin girmediği ülkenin kalmadığını belirterek, bugün 160 milyar dolar ihracat yapar noktaya geldiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 'Türkiye'nin geleceğine umutlu bakıyorum. Tüm fırsatlar elimizin altında. Rahmetli Özal bizim ufkumuzu açtı, ihracat, imalat, sanayi, turizm bilmezdik. Doğalgaz yok, metro yok. Bizim ufkumuzu açtı. Makamı cennet olsun. Bize 'Gidin dışarıya açılın, alın satın' dedi. Biz de alır satar olduk. Bugün 160 milyar dolar ihracat yapar noktaya geldik. O zamanlar tarım ürünü şimdi ise sanayi malı satar olduk. Geçen yıl itibarıyla dünyada girmediğimiz tek bir ülke kalmadı.'

17'ye düştük

Türkiye'nin İtalya ile Çin'in arasında sanayi devi haline olan bir ülke haline geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: 'Sanayide bir numarayız, taşımacılıkta dünya ikincisiyiz. Benim neslim bu ülkeyi 27'inci büyük ekonomiden aldı 17'inci büyük ekonomi haline getirdi. Ama bizim hedefimiz kişi başına düşen gelirimizin 25 bin dolara çıkması. Güçlü olabilmenin yolu işte buradan geçiyor. Bunun yolu yapısal reformlardan geçiyor. Türkiye gerçek gündemine dönmeli. Gerçek gündem de ekonomideki yapısal reformdur. Ekonomiyi hiçbir zaman ikinci plana itmeyeceksin. Çünkü adam başka ülkeye gittiğinde 'ne kadar paran varsa o kadar konuş kardeşim' diyor.'

Zeybekci'nin dediği gibi mi?

İthal cep telefonlarına vergi getirilmesi ve bununla ilgili olarak fiyatların yükseleceği iddiaları konusunda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den açıklama geldi. Zeybekci 'Fiyatlar önümüzdeki günlerde artmayacak asla. Bizim üzerine getireceğimiz tedbirler ne olursa olsun, firmalar bunu absorbe edeceklerdir' dedi.
Zeybekci, şu anda bildikleri popüler markaların hepsini üretim yapmak için Türkiye'ye davet ettiklerini belirterek 'Türkiye'deki sanayinin haksız rekabete uğrayarak zarar görmesini engellemek için bize başvurular var. Türkiye'ye mobil telefon girişiyle ilgili çok kısa bir sürede arkadaşlarımız bu soruşturmaları tamamlayacaklardır.'

Pamukçuları ilgilendiriyor

Zeybekci, ABD'nin Türk çelik borularına antidamping soruşturması açtığına da değinerek, Türkiye'de de ABD'den gelen bazı ürünlerin iç piyasaya zarar verdiğine yönelik şikayetler başladığını söyledi. Zeybekci 'Amerikan pamuğunun Amerikan hükümeti ve Eximbank'ı tarafından desteklendiği şikâyeti aldık. Dolayısıyla yeni tedbirler gelebilir' dedi.

***

DİP EKSPRES

'Enerji Yolu' açılıyor

Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi'nin (BAYOSB) İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'ndan toplam bütçesi 3 milyon lira olan 'Enerji Yolu Projesi' için 1,5 milyon liralık mali destek almaya hak kazandığı projenin ilk imzaları atıldı. protokol imza törenine BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, Başkanvekili Fahrettin Selçik, Bölge Müdürü Figen Akdemir ile İZKA Genel Sekreter Vekili Murat Yılmazçoban katıldı.

Turgutlu da yararlanacak

Enerji arzındaki sıkıntıdan dolayı çözüm için harekete geçtiklerini ifade eden Aydın Telseren, '3 milyon TL bütçeli bu yatırımın 1.5 Milyon TL'si İZKA tarafından karşılanacak. Bu proje ile kurulan indirici merkez ile OSB'nin bağlantısı sağlanmış olacak. OSB ile birlikte Turgutlu bölgesinin de uzun yıllar enerji sorunu tamamen çözülmüş olacak. Projemiz yalnızca OSB'nin değil, Turgutlu ilçesinin batısında yaşayan yaklaşık 150 bin kişi ile İzmir tarafında yaşayan 10 bin kişiye enerji temini sağlayacak' diye konuştu.