ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, doların Türk Lirası karşısında önümüzdeki önemde önce 3 lira, 2016 ikinci çeyreğinde ise 3,85 liraya kadar yükseleceğini öngördü.
Morgan Stanley, gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki önümüzdeki dönemde görecekleri seviyelere yönelik tahminlerini paylaştı.

Boğa piyasası bitmedi

Banka, 31 Ağustos tarihli notunda, dolarda boğa piyasasının henüz bitmediğini ve gelişen piyas/emtia para birimlerinin muhtemelen daha da baskı altında kalacağını kaydetti. Tahminler 2015 yılının 3. çeyreğinden 2016'nın 2. çeyrek sonuna kadarki dönemler için yapıldı. Morgan Stanley, bu doğrultuda, dolar/TL kuru tahminini 2015 yılının 4. çeyreği için 2.95'ten 3.00'e yükseltti ve 2016'nın 2. çeyreği için ise 3.63'ten 3.85'e çıkarttı. Banka ayrıca euro/dolar paritesinde 2015 yılının 4. çeyreği için tahminini 1.05'ten 1.13'e ve 2016 yılının ikinci çeyreği için 1.002den 1.08'e yükseltti.

Kritik açıklama

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's' Investors Service analisti Banerji; 'Türkiye'nin cari açığı 2015'te yüzde 4,7 olur' dedi.
Moody's; 'Not, mali güç, düşük borç ve büyük orta gelir ülkesi olması ile destekleniyor. Türkiye'ye ilişkin temel senaryo notun korunması yönünde' açıklamasını yaptı.

Önemli bir fırsat

British Council tarafından organize edilen Yaratıcı Girişimcilik Eğitiminin İzmir ayağı, İzmir Kalkınma Ajansı, Ege Bölgesi Sanayi Odası, TOBB Genç Girişimciler Kurulu işbirliğiyle, 7-11 Ekim 2015 tarihleri arasında Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda düzenlenecek. Nesta tarafından yaratıcı girişimciler için tasarlanan eğitim programı katılımcılara fikirlerini keşfetme ve uygulanabilirliklerini görme olanağı sunarken, yaratıcı bir işletme kurmak ve yönetmek için gereken bireysel becerilerini de geliştirmelerini sağlayacak.

Dört gün sürecek

40 yıldır, iki yılda bir düzenlenen Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu'nun 18.si <http://18.si>, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi organizasyonunda düzenleniyor.
'Geçmişten Geleceğe Su Ürünleri' temasının benimsendiği sempozyumda, tüm su ürünleri konularında bilgi paylaşımının yanı sıra deniz ve iç su ortamlarında meydana gelen ekolojik sorunlar, biyo-çeşitlilik, iç su ve denizlerimizde balık stoklarının azalması, balıkçılık kaynaklarının korunması ve verimli işletilmesi, su ürünleri üretimi, üretimin arttırılması, ürünlerin uygun metotlarla taşınması, depolanması ve işlenmesi konularında karşılaşılan çeşitli sorunlar, neden-sonuç ilişkileri ve çözümlere ilave olarak su ürünleri eğitiminin ve su ürünleri sektörünün gelişimi ve gelecekten beklentiler ile atılması gereken adımlar da 4 gün boyunca tartışılacak.

Teşvik primine rekor başvuru

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel okullarda okuyan öğrenciler için verdiği eğitim öğretim desteği için başvuru süresi bitti.
Milli Eğitim Bakanlığı 230 bin öğrenciye verilecek teşvik primi için 600 binden fazla kişinin müracaat ettiğini açıkladı.
Eğitim ve öğretim desteği kapsamındaki özel ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okulları güncel bina kontenjanlarının yüzde 50'sine kadar, okul öncesi kurumlarda ise güncel bina kontenjanlarının yüzde 40'ına kadar eğitim ve öğretim destekli öğrenci nakli alabilecek.
Kaydolunan özel okula okul öncesi için 2 bin 680 TL, ilkokul için 3 bin 220 TL, ortaokul için 3 bin 750 TL, ortaöğretim için 3 bin 750 TL, temel lise için ise 3 bin 220 TL ödenecek.

HSBC'nin satışı durdu

ING Bank'ın HSBC'yi satın alma görüşmelerinin durdurulduğu belirtildi. Görüşmeler özel olduğu için adını vermek istemeyen kaynakların belirttiğine göre Ağustos sonunda HSBC'nin karlı olmayan Türkiye bölümünü satın aldığını açıklama yolunda olan ING Bank'ın anlaşmaya varmak için 1 ya da 2 aya ihtiyacı olabilir.
Üç kaynağın verdiği bilgiye göre HSBC, ING Bank ile satış görüşmelerine devam ederken aynı zamanda diğer potansiyel alıcılarla görüşmeler yapıyor. Daha önce HSBC'nin ING'ye satışının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirbank kararı dolayısıyla kesintiye uğradığı yönünde haberler gündeme gelmişti.

AB'den Rusya'ya yaptırım

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve doğu Ukrayna'dan 37 kurum ve 151 ismin yer aldığı 'kara listeye' uyguladığı yaptırımları 15 Mart'a kadar uzattı. Türkiye'yi temmuzda ziyaret eden yabancı sayısı ise yüzde 5,10 arttı.
Ziyaretçi sayısı 7 aylık dönemde ise yüzde 0,4 azaldı. Ocak-Temmuz döneminde 20 milyon 375 bin ziyaretçi geldi
Mercedes Benz 'devam' dedi
Mercedes üreticisi Daimler AG Otobüs Grubu Başkanı Hartmut Schick, döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaların Türkiye'deki faaliyetlerini etkilemediğini vurguladı ve 'Türkiye'de kalmaya ve yatırımlara devam edeceğiz' dedi.
Alman Pilot Sendikası, Lufthansa ile sendikanın 'maliyet tasarrufu' konusunda anlaşamadığını ve büyük çaplı bir grevin her an başlayabileceğini duyurdu.

20 milyar lirayı geçecek

Türk Telekom Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Rami Aslan, Türk Telekom'un hem borç oranı, hem de nakit akışının Avrupa'daki operatörlere göre çok daha iyi durumda olduğunu belirterek, 'Dolayısıyla biz bu döviz artışına iyi borçluluk oranıyla yakalandığımız için çok şanslıyız diyebilirim' dedi.

İkinci aşama ekimde

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Gökhan Karasu, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) para biriktirme mekanizması olarak algılandığını belirterek, 'Amacımız BES sistematiğini gerçekten emeklilik sağlayan bir sistematikle buluşturmak. Sigorta şirketleriyle temas halindeyiz. Ekim ayından itibaren yeni modele geçeceğiz' dedi.

AXA ile yollarını ayırıyor

AXA Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ererdi, 14 yıldır çalıştığı AXA ile yollarını ayırmaya hazırlanıyor.
Ererdi'den önce ise şirkette önemli bir ayrılık yaşandı. Ererdi ile uzun yıllar omuz omuza yöneticilik yapan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Işıl Akyol, AXA'dan ayrıldı.

Kavun festivali başlıyor

Urla Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenleyeceği Nohutalan Kavun Festivali için geri sayım başladı. İzmir ilindeki üç Boşnak köyünden biri olan Nohutalan'daki festival, 5 Eylül Cumartesi günü saat 11.30'da Nohutalan Köy Meydanı'nda gerçekleşecek. Renkli görüntülere sahne olacak Festival'de Nohutalanlı üreticiler arasında 'En iyi kavun' yarışması düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası'nın vereceği konserle renklenecek festivalde Türkiye- Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu ülke genelindeki Boşnaklar'ı bir araya getirecek.

Şipa ile piyasaya girdi

Baklavacı Güllüoğlu Türkiye'deki büyüklüğü 3,6 Milyar TL olan alkolsüz içecek sektörüne Şipa markası ile giriş yaptı.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, 'Osmanlı padişahlarının sağlık iksiri şerbetleri üretmek için Bursa'da 2 milyon liraya mal olan bir üretim tesisi kurduk. Şerbetlerin reçetelerini bulmak için Osmanlı Saray arşivlerinde yaklaşık 2 yıl süren hummalı araştırmalar ve üretim tesislerimizde aylar süren Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmaları yürüttük. Artık milli içeceğimiz ve sağlık deposu şerbetleri halkımızla yeniden buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz' dedi.

***

DİP EKSPRES

Nexon ile QC Games arasında dev ortaklık!

Dünyanın önde gelen online oyun şirketi NEXON Co., Ltd. ('Nexon') (3659.TO <http://3659.TO>), iştiraki Nexon America Inc. (Nexon America), oyun sektörünün önde gelen ismi Dallas Dickinson'ın kurduğu yeni oyun geliştirme stüdyosu QC Games ile stratejik ortaklık kurdu. Nexon America varılan ortaklık kapsamında, QC Games'in ilk projesi olan ve henüz detayları açıklanmamış multiplayer online aksiyon oyununun dünya genelinde yayınlama ve pazarlama hakkının da sahibi oldu.
Anlaşma ile ilgili daha fazla detaya yer verilmedi.