Kamu Denetçiliği Kurumu, emeklileri yakından ilgilendiren bir karara imza attı.
7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olup 30 yıldan fazla hizmet süreleri için ikramiye alamayanların başvurusu haklı bulundu.
Şikâyet başvurusunu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarının geriye yürümeyeceği gerekçesiyle 30 yılın üzerindeki çalışma yılları için emekli ikramiyesi verilmemesinin eşitlik, adalet ve hakkaniyete uygun olmadığını belirtti.
Şikâyetçilere, başvuru tarihinden itibaren yasal faiziyle ödeme yapılması gerektiğine karar verdi.
Kamu denetçiliği kurumu, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na tavsiye kararını iletti.
 
Türkiye'nin not görünümü

S&P Türkiye'nin not görünümünü negatiften durağana yükseltti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu değiştirmedi
Kurumdan yapılan açıklamada şöyle denildi:
'Türk ekonomi 2015'teki yoğun seçim ortamının yarattığı zorluklara rağmen dirençli olmaya devam etti. Durağan görünüm Türk ekonomisinin esnekliği ile ılımlı mali açıkların dengesini yansıtıyor.'

Kurşun geçirmez kumaş ürettiler

Kahramanmaraş'ta bir firma tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri onaylı kurşun geçirmez kumaş üretildi.
Kipaş Holding'in gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda üretilen kurşun geçirmez kumaşta özel bir elyaf kullanıldı.
Kurşun geçirmezliğinin yanı sıra kızılötesi ışınlarla görülemeyen, yanmaz ve su geçirmez özellikteki kumaşın, ağırlığı nedeniyle dezavantajlı olan çelik yeleklerin yerine kullanılabileceği değerlendiriliyor.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz, yaptığı açıklamada, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının sonucunda kurşun geçirmez kumaş ürettiklerini söyledi.

Akademik çalışmalar yapılacak

Foça Belediyesi ve Slow Food Foça Zeytindalı işbirliği ile hazırlanan, 'Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı'nın açılışına; Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen, Slow Food üyeleri, gönüllüleri ve üreticileri katıldı.
'Foça Araştırma ve Eğitim Mutfağı'nda, genç nesillere, yerli ve yabancı turistlere Foça'nın yemek kültürü hakkında bilgiler verilecek.
Yöresel yemek tarifleri, mutfak ekipmanları ile test edilerek yazılı kaynaklara aktarılacak.
Kalite ve lezzet testleri, tadımlar ve sunumlar yapılacak.
Bilimsel araştırma ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Bir turizm unsuru olarak gastronomi çalışmaları yapılacak.

Altında kazanç yüzde 20'yi aştı

Geçen yılı 99,54 liradan tamamlayan altının gramı 121 lirayı aştı. Yatırımcısına böylece yüzde 20,8 kazandıran gram altın, dolar kurundaki sert yükselişin de etkisiyle güvenli liman olma özelliğini sürdürdü.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, siyasi gelişmelerden olumsuz etkilenen piyasalarda tedirginliğin yıl boyunca sürebileceğini belirterek, 'Jeopolitik ve siyasi riskler altının gram fiyatını 136 lira seviyesine yükseltebilir. Eğer siyasi riskler tahminlerden kısa sürede çözüme varırsa dolar/TL'nin yükselişlerinin sınırlı kalması ile gram altın 128 TL bandında devam edebilir' öngörüsünde bulundu.

İstanbul'da Ankara'ya gitmek 9 lira olacak

Sanayi Bakanı Fikri Işık, yerli otomobille ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işık, '2 liralık şarj maliyetiyle, büyük şehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek' dedi.
Bakan Işık, bugünün otomotiv sektörü ve yerli otomobil projesi için bir dönüm noktası olacağına inandığını belirterek, Türk Otomobili Geliştirme Projesi'nde, çok önemli bir mesafe aldıklarını söyledi.
Işık, yerli bir otomobil markası oluşturulamamasının insanların içinde adeta bir ukde kaldığına dikkati çekerek, Türk otomobili yapmanın toplumun özgüveni açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.

Yasa dışı avcılıkla mücadele

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı bağlısı Sahil Güvenlik unsurları tarafından yasa dışı su ürünleri avcılığı ile mücadele etmek ve caydırıcılık sağlamak amacıyla Aliağa ve Dikili bölgelerinde hem denizden hem de havadan yapılan kontrol ve denetimler neticesinde;
Aliağa bölgesinde şebeke yöntemi ile avcılık yapan bir balıkçı teknesi suçüstü tespit edildi.
Söz konusu tekneye; 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında, yasak sahada şebeke yöntemiyle trol avcılığı yapmaktan toplam 8972 TL. idari para cezası uygulandı.
Dikili bölgesinde özel tekne vasıtasıyla yasak sahada deniz patlıcanı avcılığı yapan bir şahıs suçüstü tespit edildi.
Söz konusu şahısa toplam 2226 TL. idari para cezası uyguladı.
Aynı şahıs 16 Şubat 2016 tarihinde Ayvalık bölgesinde de deniz patlıcanı avcılığı yaparken yakalanmış ve 1113 TL. idari para cezası uygulanmıştı.

Anlık etkilenme...

Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde 'Kozmetik Günleri' etkinlikleri kapsamında 'Tüketici Tercihleri ve Markalaşma' konulu panel düzenlendi.
Ruj sektöründe markalaşma ve güven duygusunun önemli olduğunu söyleyen Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgün Öze, 'Birey kozmetik ürünlerini kullanırken öncelikle anlık bir etki beklemekte. Bu durum da firmaları hızlı sonuçlar alınabilen ürünler yapmaya mecbur kılıyor. Bu yönde yapılan çalışmalar ise kimyasal formül gelişimindeki güncel değerlendirmelere bağlı' diye konuştu.

Patent başvurularında artış yaşandı

Fikri ve sınai haklar alanının köklü kuruluşu Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre; 2016 yılının ilk çeyreğinde yerli patent başvurularında yüzde 24 artış yaşandı.
Sektörünün ülkemizdeki köklü ve lider kurumu Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre patent başvurularındaki artış devam ediyor; '2014 yılında yerli ve yabancı toplam 12 bin 375 olan patent başvuru sayısı, 2015 yılında yaklaşık yüzde 13 artış göstererek, 13 bin 958'e ulaştı. 2016 yılının ilk çeyreğinde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre başvurularda yüzde 24'lük bir artış meydana geldi. 2015 yılının ilk çeyreğinde 988 olan yerli patent başvuruları 2016 yılının ilk çeyreğinde 1226'a ulaştı.

Migros satışlarını yüzde 18,7 artırdı

2016 ilk çeyrekte satışlarını yüzde 18,7 artıran Migros, kur farkı giderlerinin yanı sıra diğer finansman giderleri nedeniyle 28 milyon TL net zarar kaydetti.
Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen finansal bilgilerden sonra şirketten yapılan açıklamada ilk çeyrekte konsolide satışlar ilk çeyrekte 2 milyar 411 milyon TL'ye ulaşırken konsolide satış büyümesi %16,3 olduğu belirtildi.
Migros'tan yapılan açıklama şu şekilde:
'Şirket gıda perakende sektöründe uzun vadeli stratejilerini titizlikle uygulamaya devam ederken özgün markalı ürünler, müşteri sadakatindeki en önemli unsurlardan biri olan taze ürün kategorilerinin geliştirilmesi ve marka çeşitliliğine odaklanmayı sürdürdü.'

BİM'in kârı yüzde 31 arttı

BİM'in ilk çeyrekte kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artışla 162 milyon lira oldu.
BİM'in KAP'a açıkladığı bilançosuna göre hasılatı ise yaklaşık yüzde 18 artışla 4,81 milyar lira oldu.

Net kârı yüzde 1,2 düştü

Sabancı Holding'in ilk çeyrek net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 1,2 düşüşle 640,5 milyon lira oldu.
Holdingin KAP'a bildirdiği konsolide finansal sonuçlarına göre, ilk çeyrek toplam hasılatı ise yüzde 23 artışla 8,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, Sabancı Holding'in toplam varlıkları 31 Mart itibarıyla 272,5 milyar TL'ye, toplam konsolide ana ortaklığa ait özkaynakları da 21,2 milyar TL'ye yükseldi.
Sanayi şirketlerinin ilk üç ayda iyi performans gösterdiği belirtilen rapora göre, Sabancı'nın faaliyet kârı yüzde 20 artışla 1,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Borsada haftalık kayıp % 9'a yaklaştı

İçeride devam eden siyasi belirsiliğin yanı sıra, ABD işsizlik verisiyle dalgalanan piyasalara paralel BIST-100 endeksi günü yüzde 0,42 düşüşle 78,368 puandan tamamladı.
Politik belirsizliğin hafta boyunca baskıladığı endekste haftalık kayıp ise yüzde 9'a yaklaştı.
AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olmasının siyasi riskleri artırmasıyla piyasalar bu hafta sert satış baskısı altında kaldı.

Kiralık işçi düzenlemesi yasalaştı

İşçilerin kiralanmasının ve özel istihdam büroları kurulmasının yolunu açan, 'özel istihdam büroları yasa tasarısı' Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi
Düzenlemeye göre kiralık işçi uygulaması özel istihdam büroları vasıtasıyla uygulamaya geçecek.
İş ve işçi arayanlar özel istihdam bürolarına başvurabilecek.
Özel istihdam büroları da işveren ile işçi kiralama, geçici işçi ile de iş sözleşmesi imzalayacak.
İşçiyi çalıştıracak olan işveren işçi kiralama sözleşmesi karşılığında özel istihdam bürosuna bir bedel ödeyecek.
Özel istihdam bürosu bu bedelden kendi komisyonunu aldıktan sonra işçinin ücretini ödeyecek.
Geçici işçiyi çalıştıranlar, iş hukuku bakımından işveren olmayacak.
Özel istihdam bürolarının işveren olarak yükümlülüğü işçinin kiralık olarak çalıştığı süreyle sınırlı olacak.
Ancak on veya daha az işçi çalıştırılan işyerleri için beş işçiye kadar kiralık işçi çalıştırılabilecek.
Yasa 2009 yılında Meclis'ten geçmiş, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sendika temsilcileriyle görüştükten sonra 'işçilerin emeğinin istismarına ve insan onuruna yakışmayan durumların doğmasına, olumsuz uygulamalara ve çalışma barışının bozulmasına yol açabileceği' gerekçesiyle düzenlemeyi veto etmişti.
Düzenleme mevcut hükümet döneminde yeniden Parlamento'ya sunulmuştu.

Sürücüsüz araç geliştirecek!

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ve Google, sürücüsüz araç geliştirme projesi kapsamında işbirliği yapacaklarını açıkladı.
Google'ın Sürücüsüz Araç Projesi için FCA ile yapacağı işbirliği kapsamındaki çalışmalarda Chrysler Pacifica Hybrid modeli kullanılacak. Her iki firma da mühendis ekiplerinin bir kısmını, sürücüsüz Chrysler Pacifica'nın tasarım, test ve üretimini hızlandırmak için güneydoğu Michigan'da bulunan tesiste konuşlandıracak.

Reel ücretlerdeki artış

ALB Forex Araştırma Uzman Yardımcısı Büşra Varol, ABD'de açıklanan nisan ayına ait tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerini değerlendirdi.
Tarım dışı istihdam 200 bin olan beklentilerin altında 160 bin olarak açıklanırken, Mart ayına ait veri ise 215 binden 208 bine revize edildi.
Ortalama saatlik kazançlar ise aylık bazda yüzde 0,3 artış ile beklentiler paralelinde gerçekleşirken , yıllık bazda ise yüzde 2,5 artış ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti .
ABD'de güçlü istihdam yapısının devam ettiğini görmekteyiz. Fed'in faiz artırımı konusunda baz aldığı referans veri olan enflasyonun öncül göstergesi olarak görülen ortalama saatlik kazançların beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, önümüzdeki süreçte faiz artırımlarına dair beklentileri artırabilir.
Ortalama haftalık çalışma saatleri ise 34,5 ile bir önceki aya göre 0,1 puan artış gösterdi.

***

DİP EKSPRES

Ege'de "Falan Filan"


Nescafe'nin ana sponsorluğunda ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut'un sunduğu 'Falan Filan' adlı etkinlik gerçekleşti. Programa konuk olarak Irmak Kazuk ve Pascal Nouma katıldı.
Etkinlikte teknolojinin fotoğrafı nasıl etkilediği de soruldu. Turgut bu soruya 'Bence hiçbir sorun yok. Farklı mecralarda da çekilmeli. Ben fotoğrafın böyle düzeleceğine inanıyorum' diye yanıt verdi.
Etkinliğe konuk olarak katılan Irmak Kazuk sporu sevdiğini ve bir spor geçmişinin de olduğunu hatırlatarak, "Sunucu olmasaydım basketbol alanında ilerlerdim" dedi. En çok merak edilen sorular arasında bulunan Kazuk'un neden NTV Spordan çıkarıldığı sorusuna ise "Sadece ben değil, ekonomik nedenlerle birçok arkadaşımın da işine son verildi" dedi.
Etkinliğe sıcak tavırları ile renk katan Pascal Nouma 'Derbi maçları Türkiye'de savaş gibi oluyor, futbolcular psikolojik anlamda çok zorlanıyor. Beni en çok zorlayan maçlar Galatasaray'ın maçları oluyordu' dedi.