Cumhuriyetimiz 94 yaşında. Biz son nesillerin har vurup harman savurduğu çok da farkındalıklı, daha doğrusu çok da bilgili olmadığımız. Ben şahsen şu yaşımda bugün okuduğumuz tarih derslerinin bizlere gerçek bilgileri vermediğini, düzenli bir silsile okutulduğunu düşünüyorum. Atatürk'ün ölümünden sonra atanan, düzenlenen eğitim şuraları ile gerçek bilgileri okursak eğer bunu görürüz. Yalnız bu konuda değil, Osmanlının çöküşü, Çanakkale, Sakarya, Kurtuluş Savaşı daha doğrusu "Nutuk'u okusanız ne demek istediğimi anlarsınız. Doğru bilgi derken tarafsız, bilimsel, yurt içi ve yurtdışında bu niteliklerle tanınan ve bu isimler çok şükür o kadar çok ki, yeter ki arayalım. Ben öyle yapıyorum, bildiğimi duyduğumu düşünsem bile. Bugün de öyle yapıyorum. Bugünkü yazımda 40 yıldan bu yana cumhuriyet tarihimize ilişkin araştırmalarını aralıksız sürdüren, Maltepe Üniversitesi Atatürk Devrim ve İnkılapları kürsüsünden emekli olduktan sonra kürsüsünü çantasına sığdıran Sn. Orhan Çekiç'in "1938 Son Yıl" kitabından alıntılarla yazıyorum.
***
Bugünkü tarihten anlatımlarına "Mustafa Kemal ve İnönü, bu iki sarhoş kafa kafaya vermişler de bu ülkeyi ne hale sokmuşlar meğer? Hala onların çıkardıkları yasalarla mı bu ülke yönetilecekmiş?" Türeme tarihçiler ekranlarda bunları konuşuyor. Ekranın bile yüzü kızarırken! Buna karşılık dünyaca ünlü "Time dergisi "bakın ne diyor?
Dergi "Time 90 yaşında; 90 kapak hikayesiyle modern tarih hakkında bilmeniz gereken her şey" başlığı ile hazırladığı sayfadan ilk sırayı, Mustafa Kemal Atatürk'ü yayımladığı baskısına ayırdı. Dergi 24 Mart 1923 tarihli baskıda yer alan Atatürk için "Osmanlı imparatorluğunun küllerinden daha sonra Atatürk olarak tanınan asker Mustafa Kemal modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babası olarak çıktı. Atatürk'ün laik reformları ve otoriter çizgisi on yıllar boyunca Ortadoğu'da yankı uyandıracak bir efsane bıraktı" ifadesini kullandı. Time o yıldaki baskısından da şu paragrafı aktardı; "O bugün Türkiye'yi özgürlüğüne kavuşturan biri, o halkını yabancı güçlerin boyunduruğundaki bu bataktan kurtardı. Onların özündeki niteliklerini fark etmelerini sağladı ve onlara bağımsızlık düşüncesi ve hareketini getirdi". Dergi geçmiş 90 yıldaki kapaklarının arasında Charlie Chaplin, Benito Mussolini, Mahatma Ghandi, Joseph Stalin, Adolf Hitler, Kraliçe 2. Elizabeth, Fidel Castro, John F. Kennedy ve Papa 2. John Paul sayılarına da yer verdi. Şu işe bakar mısınız? Atatürk Papa 2. Paul'dan da önde, daha doğrusu herkesten önde yer alıyor Time'a göre.
***
Öte yandan Osmanlıya imrenen tarihçi bozuntuları bilmez ama Türkiye'ye hiç ayak basmamış ABD'li psikiyatr profesörü Arnold Ludwig'in "One of the Most Comprehensive and Insightful Studies of Political Leadership Ever Undertaken", Kİng of the Mountain adlı kitabıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gelmiş geçmiş en "vizyoner" (öngörülü) lider. Arnold Ludwig, 20. yüzyılda tüm dünyada ülke yönetmiş, Abdülhamid'den Kaddafi'ye, Mao'dan Roosevelt'e, De Gaulle'den Nehru'ya, Churchill'den Hitler'e, Mussolini'den Mandela'ya, Stalin'den Nasır'a ve Arafat'a, 2000 (ikibin) kadar lider hakkındaki 18 yıllık araştırmada 377 kişiden oluşan belli başlı devlet adamı / lider listesi oluşturmuş ve onlara 200 kadar değişik kıstasa göre, 1'den 31'e kadar  puan vermiş.
Tek bir lider; 31 puanla ve "visionary" sıfatıyla 20. yüzyılın gelmiş geçmiş en büyük devlet adamı / lideri unvanına hakkıyla layık görülmüş: Mustafa Kemal Atatürk.
***
İşte bu lider söylevlerinde bugünleri de öngörmüş. Nutuk'un son bölümünü okumak yeterli.
Eğer o "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır" dediyse, hainlerin yıkma çabaları boşunadır. Cumhuriyetimiz sonsuza dek yaşayacaktır.