Türkiye'nin mükemmellik örneği olarak adlandırdığımız Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde ESBAŞ tarafından yayımlanan  'e-Bülten' in ikincisi çıktı.

e- bülten'de nisan ve haziran aylarındaki etkinlikler ile çalışmalar görüntüleri ile yer alıyor.

Bültene göz atınca; Ege Serbest Bölgesi'nin ticaret hacminin 2014 yılı ilk 6 ayında, toplam $2.168.640.013 olarak gerçekleştiğini gördüm.

Haziran ayı sonu itibarı ile Bölge'de faaliyet gösteren firma sayısı da 73'ü yabancı, 124'ü yerli sermayeli olmak üzere 197'ye ulaşmış.

 
Bilgilendirme şart

Hepimizin bildiği gibi, e-fatura düzenlenmesine resmi olarak başlandığından ve yakın zamanda da e-defter uygulamasına geçileceği bilindiğinden, Serbest Bölgelerdeki usul ve uygulamalara fayda sağlaması açısından, ESBAŞ-Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş.ve ESBİAD-Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliğinde bir bilgilendirme toplantısı organize edildi.

Bence bu tür bilgilendirme toplantıları ESBAŞ'ta olduğu gibi birçok kurum ve kuruluşlarımızda da ele alınıp bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır.

Böylece geçişteki hatalar en aza indirilir.

Uzmanlar konuştu

Katılımcılara; e-fatura konusundaki uygulamalar hakkında Bornova Vergi Dairesi Müdürü Erdoğan Ültay, e-defter konusundaki uygulamalar için ise İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Usul Müdürü Ali Altınışık bilgilendirdi.

Toplantıda ayrıca e-fatura sistemini özel entegrasyon şirketleri aracılığı ile düzenleme konusunda lisans sahibi olan Akbank T.A.Ş. İşlem Bankacılığı yetkililerince uygulamaya esas bir sunum yapıldı.

Burada ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler'e özel teşekkürü unutmamam gerekiyor.

Katılımcıların uygulamada yaşadıkları sorunlar ile çözüm önerilerinin görüşüldüğü ve sorularının cevaplandığı toplantının sonunda ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile ESBİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı tarafından konuşmacılara katkı plaketi sunuldu

Dr.Faruk Güler, Denizli'den transfer edildikten sonra ESBAŞ'ta çok şeyler gözle görülür şekilde değişti.

 
Kara paket dönemi

Dolaylı ve dolaysız yönden tüm toplumu ilgilendiriyor:

Yeni önlem paketine göre sigara paketlerindeki markalar 3 yıl içinde dikkat çekmeyecek biçimde yeniden tasarlanacak ve sigaralar siyah kutu içinde satılacak.

Açık havadaki çocuk parklarının yanı sıra lokanta ve barların dış kısımlarında da 'dumansız alanlar' oluşturulacak.

Numaralandırılacak Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı'na göre öğretmenlerde, din adamlarında, emniyet ve yargı mensuplarında sigara bırakma yüzdesinin yüzde 60'a çıkarılması amaçlanıyor.

 
Tiryakiler yandı

ÖTV'nin sigara fiyatının en az yüzde 70'ini oluşturması, vergi artış oranının enflasyon oranının üzerinde olması sağlanacak. Alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerlerin bina girişlerinde belli bir mesafeden önce sigara içelemeyecek.

Çocuk parkı gibi açık alanlarda sigara içilmesi tamamen yasaklanacak. Markalar, özellikle çocukların göremeyeceği biçimde basılacak.

Sigara paketinin üzerindeki resimli uyarı ibareleri, paketin kapak kısmını tamamen kaplayacak. Sigaralar raflarda numaralandırılacak. Sigara tiryakileri, sigarayı markasıyla değil 'numarasıyla' isteyecek.

Kurumsal telefon hatlarından, e-mail hesaplarından, personele tütün ve tütün ürünleri ile mücadele mesajları gönderilecek.

 
Fırsatçılar yararlanacak

Kurum ve kuruluşların çağrı merkezlerini arayan vatandaşlara, özel olarak hazırlanmış, tütün ürünlerinin zararlarını anlatan spotlar dinletilecek. Tütün rünlerinin zararlı etkileri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hız kazanacak.

Özellikle ilk ve ortaokullardaki çalışmalar yoğunlaşacak.

Bu arada şunu da belirteyim:

Şu anda rastladığımız gibi 'Sağlık Bakanlığı' başta olmak üzere birçok devlet teşekkülünün adı kullanılarak aranacaksınız ve de çoğumuz aldatılarak paramızı da dolandırıcılara kaybedeceğiz.

Bu konuda da ileri gönlerde, sahtekarların nasıl bir çalışma içinde olduklarını anlatmaya çalışacağım.

Alenen satılıyor!

Peki alkol ve uyuşturucu kullanımındaki artışa ne demeli?

10 yaşındaki çocuklarımız da 'uyuşturucu tuzağına' düşürülüyor.

Bu da resmi verilerin içinde...

Burada iş zabıtadan ve böylesine alınan 'yasakçı' tedbirlerden çok, velilere yani bizlere,  Vali ve Emniyet Müdür'ne, polise düşüyor.

 
***

DİP EKSPRES

Özdilek'te hafta sonu


Özdilek Alışveriş Merkezi'nin Ramazan'a özel hazırladığı birbirinden eğlenceli etkinlikler yoğun ilgiyle devam ediyor

Hafta sonları gerçekleştirilen Hacivat-Karagöz gölge oyunu küçük büyük herkesin ilgisini çekiyor.   

İftarlar açıldıktan sonra da yaz akşamlarını serinletecek erik şerbeti Özdilek ziyaretçilerine ikram ediliyor.

Ramazan etkinliklerinin yanı sıra market biriminin hazırladığı erzak paketleri ile de dikkat çeken Özdilek'te 18,90 TL'den başlayan erzak paketleri 5 farklı seçenekte sunuluyor. İstenildiği takdirde kişiye özel de erzak paketi oluşturulabiliyor.