Kürk Mantolu Madonna dizi oluyor Kürk Mantolu Madonna dizi oluyor

Gazeteci yazar Mehmet Ali Yula’nın yazdığı Olof Palme Cinayeti ‘Kuşbeyaz’ adlı belgesel romanının ön sözünün giriş cümlesi, dünden bugüne bir projeksiyon tutuyor. Yula, bugünün belge ve bulgularıyla dünü irdeliyor. Yula, kitabın önsözünde yaptığı saptamayla, günümüz Türkiyesi’nin kısa bir özetini veriyor: “Türkiye uzun süreden beridir giderek sıkışan bir kıskacın içinde. Kimimizin  farkında olduğu, ne yazık ki, büyük çoğunluğun ne olup bittiğini pek de anlayamadığı, hatta belki de  “anlaması gerektiğini” bile fark etmediği bir fiili durum söz konusu.” Esrarengiz bir ölüm Yula’nın, Olof Palme Cinayeti’ni  irdeleyen belgesel romanıı Milenyum Yayınları’ndan çıktı. Yula, Olaf Palme Cinayeti “Kuşbeyaz” adlı yapıtında esrarengiz bir şekilde öldürülen İsveç Başbakanı Olaf Palme ile ilgili belgeleri, bir roman tadıyla birleştiriyor. Kitap edebiyatımızın kısır olduğu belgesel/roman alanında dikkat çeken bir yapıt. Roman ilginç olayları ustaca birbirine bağlıyor ve bir o kadar da insanı analiz yapmaya zorluyor. Ayrıca o dönemin ve siyasi gelişmelerini de edebiyatçı/ gazeteci gözüyle anlatıyor. Kitabın önsözü ise son derece ilginç. Yula kitabı ve romanın kahramanlarıyla ilgilii belirlemelerini özetle şöyle yapmış: Önsözdeki tespitler “Tarihe şöyle bir baktığımızda; insanları kısaca ikiye ayrıldığını görürüz. Yönetenler ve yönetilenler. Yönetilenlerin algılama yeteneklerini kimi zaman isteyerek, kimi zaman da bilinç dışı kapatarak yaşadıklarını, zaten algılamadıkları temel sorunları, hiç analiz etmediklerini görüyoruz. Bu da yönetenlerin gücüne güç katıyor. Yönetenler kendi amaç ve çıkarları doğrultusunda oluşturdukları yapay analizleri ortaya koyma ve daha kolay yönetme olanağı buluyor.” Yula’nın bu psiko/politik yorumu kitabı daha bir ilginç kılıyor. Çünkü ön sözdeki bu saptamalarla romanı okurken her bölüm için ayır ayrı analiz yapma ihtiyacını hissediyorsunuz. Roman, gerçek belgelerin ışığında yazılmış. Palme cinayetinin PKK ile olan  bağlantısı ve bir siyasi cinayetin karmaşık örgüsü romanın satırları arasında yer almış.

OLOF PALME KİMDİR?

Olof Palme, İsveçli siyasetçi ve devlet adamı.1948’de Stokholm Üniversitesi Hukuk Bölümü’ne girdi. 1949 yılı başlarında İsveç Öğrenci Birlikleri Federasyonu’nun dış ilişkiler bürosunda görev aldı. 1952’de İsveç Öğrenci Birliği Federasyonu başkanlığına
getirildi. 1951 yılında Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.  İsveç ve İskandinav Sosyal Demokrasisinin orta yol politikasının içindeydi ve siyasi görüşleri Willy Brandt ve Bülent Ecevit ile Ulusal Sol çizgide olan Palme siyasi kariyerine İsveç Ulusal Öğrenci Birliği’nin (SFS) başkanı olarak başladı. Olof Palme 1963 yılında Devlet Bakanı (Portföysüz Bakan), 1965 yılında Ulaştırma ve İletişim Bakanı, 1967’de Eğitim ve Kültür İşleri Bakanı ve 1969’da da Tage Erlander’den sonra Parti Başkanlığına
getirilmesi üzerine İsveç Başbakanı olmuştur. Cinayeti PKK’nın işlediği iddiaları dünya kamuoyunu günlerce meşgul etti. Kanıtlanmasa bile cinayeti PKK’nın işlediğine dair inanç hâlâ gücünü koruyor.

MEHMET ALİ YULA KİMDİR?

1965 yılında Ankara’da gazeteciliğe başlayan Mehmet Ali Yula, 1970 yılında Hürriyet Gazetesi Almanya baskıları bölümüne geçti. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi’nin İskandinav ülkeleri temsilciliğine getirildi. 1982’de Türkiye’ye döndü, Hürriyet’te ve dış haberler şefliği görevini üstlendi. 1985’te Olof Palme’nin öldürülmesiyle yeniden İsveç’e döndü ve bir yıl daha orada kaldı. Daha sonra Almanya Frankfurt’ta görev alan Yula, 1990 yılında yeniden İstanbul’a döndü ve Hürriyet İstihbarat Şefliği görevine atandı. Bir yıl sonra; önce Nokta Dergisi’nde daha sonra Akis Dergisi’nde genel yayın müdürlüğü görevlerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi