Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın 92. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de faiz oranının daha da düşebileceğini söyledi. Bali, 'Büyük kuruluşlar kriz beklentisiyle, krize hazırlık yapıyorum diye sadece kendilerini koruyucu bazı tedbirler almaya kalkarlarsa, aslında krize hazırlık yapmış olmazlar, bizzat krizi hazırlamış olurlar' dedi.
Haziren sonu itibarıyla ülkenin en büyük özel bankası olarak, 1.354'ü yurtiçi 23'ü yurtdışı olmak üzere 1.377 şube, 24.901 çalışan, 6.552 Bankamatik'ten oluşan yaygın ATM ağı, mobil bankacılık, internet bankacılığı, telefon bankacılığı ve çağrı merkezi dijital bankacılık kanalları ile müşterilere çok geniş bir yelpazede finansal hizmet sunduklarını aktaran Bali, Haziran 2016 itibarıyla konsolide bazda 199,7 milyar TL'si nakdi, 52,8 milyar TL'si gayrinakdi olmak üzere toplam 252,5 milyar TL'lik kredi hacminin Bankanın ülke ekonomisindeki kritik rolünün en çarpıcı göstergesi olduğunun altını çizdi. Bali, önümüzdeki dönemde de faaliyetlerini sağlıklı büyüme ve sürdürülebilir kârlılık ekseninde yürütürken, yenilikçi finansal ürün ve hizmetlerle hem yurtiçinde hem de yurtdışında öncü olmaya devam edeceklerini belirtti.

Avrupa Birliği onarmaya çalışıyor!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Tokyo'da, 'Türkiye Batı'ya çıpalı olmaya devam edecek. Türkiye ABD ile bir kaç anlaşmazlık yaşadı. Biden'in ziyaretinin ardından ABD ve Türkiye tekrar iyi ilişkiler içerisinde. Avrupa Birliği Türkiye ile ilişkilerini onarmaya çalışıyor. Artık herkes Suriye'de çözüm için çalışabilir. Rusya ile ilişkilerimizi düzeltiyoruz. Suriye operasyonu ABD ile ortak bir operasyon. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi Suriye'de herkesin işini kolaylaştırıyor' dedi.

Enflasyonda zorlanıyoruz

Şimşek, Türkiye'nin 2016'da yüzde 3.5- 4 büyüme kaydedebileceğini, Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi. Şimşek, Türkiye'nin borçlanma dinamiklerinin olumlu olduğunu ve bütçede ekonomiyi desteklemek için alan bulunduğunu belirtti. Şimşek, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuz gelişmelere rağmen iyi performans gösterdiğini, ancak enflasyonu düşürmekte zorlanıldığını söyledi. Şimşek, orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyeye düşürülmesinin hedeflendiğini belirtti.

Markalaşmanın kanunu yakında çıkıyor

Türkiye'de markalaşma iştahı en yüksek sektörler; reklamcılık ve e-ticaret 1995 yılından bu yana kanun hükmünde kararnameler ile yönetilen fikri ve sınai haklar alanı ilk kez kanuna kavuşuyor. Ekim ya da Kasım ayında Fikri ve Sınai Mülkiyet Kanunu'nun meclisten geçmesi bekleniyor. Destek Patent, 1995 - 2016 arası 'kanun hükmünde kararnameyle yönetilen' süreçte Türkiye'nin markalaşma serüveninin tablosunu görmek için bir araştırma yaptı. Ulaşılabilir resmi rakamlara göre, markalaşmayı en çok arzulayan sektör, reklamcılık ve e-ticaret...
Bu araştırma için, Türk Patent Enstitüsü'nün 18 yıllık 'marka tescil' rakamları incelendi. Buna göre son 18 yılda açık ara, en çok marka tescili 159 bin 926 ile Reklam, Danışmanlık ve E-Ticaret alanlarında oldu.

Marka tescilleri esas alındı

Rakamları yorumlayan Destek Birimler Direktörü Şengül Balcı Mete, 'marka başvuruları ile marka tescilleri arasındaki farka' işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
'Bu araştırmada marka tescillerini esas aldık. Tescil edilmesi talebiyle TPE'ye yapılmış her marka başvurusunun kabul edilmeyebileceğini söylememiz gerek. Rakamlar, en çok kabul gören meslekler tasnifini esas alarak kategorize edilmiştir.
İlk 10 meslek grubu listesi, gerçekten de markalaşma konusunda en istekli meslek gruplarına işaret etmektedir. Marklarına değer veren, markasına yatırım yapan, kişi, kurum, sektör, şehir ve ülkelerin tüketici algısında seçici hale geldiği ve daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz.'

İzmir üçüncü sırada...

1995-2015 yılları arasında toplam 619 bin 412 marka tescil edildi. Bunlardan 323 bin 595'i İstanbul'da yapıldı.
2'inci sırada 45 bin 954 ile Ankara bulunuyor. 3'üncü sırada 37 bin 940 ile İzmir; 4'üncü sırada 26 bin 704 ile Bursa; 5'inci sırada ise 14 bin 984 ile Antalya var. En az marka tescili yapılan il ise 53 rakamıyla Bayburt.
Rakamları ülkeler bazında değerlendirmek gerektiğinde ise tablo şöyle: 1995-2015 yılları arasında Türk Patent Enstitüsüne en çok marka başvurusunda bulunan ülke, 36 bin 350 ile Amerika Birleşik Devletleri. Amerika'yı sırasıyla, Almanya, İsviçre ve İtalya takip ediyor.'

Para kazandırmaya başladı

Bornova Belediyesi'nin Erzene Mahallesi'nde 2013'te çalışmalarına başladığı ve 2014 sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi'nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı. İzmir Kalkınma Ajansı'ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2016 yılının Haziran ayından itibaren Fotovoltaik Güç Tesisi için harcadığı paranın tamamını burada üretilen elektrikten karşıladı.
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, çevreci enerji kaynaklarının önemine değinerek, 'Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz' dedi.

Destekleme 2 Eylül'de bitiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sertifikalı tohum, fidan, çilek fidesi ve standart fidan kullanım desteği ve ilave sözleşmeli üretim desteği başvurularının 2 Eylül'de sona ereceğini bildirerek, 'Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerimiz, 2 Eylül Cuma günü mesai saati bitimine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık il veya ilçe müdürlüklerine şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvurmaları gerekiyor. Belge teslimini zamanında yapamayan üreticilerimiz destekten faydalanmazlar' dedi.

Avrupa fırsatları hakkında bilgilendirme

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gençlere yönelik Avrupa Birliği Gençlik Programları ve Avrupa fırsatları ile ilgili bilgilendirme yapmak üzere; Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından 'Eurodesk Temas Noktası' olarak akredite edildi. Bu çerçevede; gençlere, kamu kurumlarına, üniversitelere, STK'larına ve vatandaşlara yönelik Avrupa Fırsatları hakkında çeşitli bilgilendirme etkinlikleri düzenleniyor.
Bugün Foça'da, Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları ve gençlere yönelik diğer Avrupa fırsatlarına ilişkin bilgilendirme hizmeti verilecek.
Foça Demokrasi Meydanı'nda (Belediye Meydanı), saat 13.30'da başlayacak olan etkinliğe, 18-30 yaş arası gençler ile ilgilenenler bekleniyor.

TÜBİTAK'ın faaliyet alanı genişliyor

Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile (TÜBİTAK) hem temel, hem de uygulamalı araştırmalara çeşitli destekler verdiklerini belirterek, Kurumun faaliyet alanına Kıbrıs'taki üniversitelerin de dahil edilebileceğini bildirdi.

Sanayi sitesi yenileniyor

İZKA'nın teklif çağrısına çıkmış olduğu 'Küçük Ölçekli Sanayi Bölgelerini Geliştirme Mali Destek Programı' değerlendirme sonuçları açıklandı. Seferihisar Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanıp, Seferihisar Kaymakamlığı ortaklığı başvurulan 'Seferihisar Küçük Sanayi Sitesinin Çevre Düzenlemesi Projesi' İZKA tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda yüzde 75 hibe almaya hak kazandı. Proje 765 bin 589 liraya mal olacak.
Maliyetin yüzde 75'i olan 574 bin 192 lira İZKA tarafından karşılanacak.

Tüm mal varlığına el konuldu

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Fethllahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) 'himmet' adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Dumankaya İnşaat'ın sahibi ve ortakları olan 6 şüphelinin tüm mal varlıklarına el konulmasına karar verildi. FETÖ/PDY'ye 'himmet' adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla Anadolu Örgütlü Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen, aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ/PDY yöneticileri ve iş adamlarının da bulunduğu şüphelilere yönelik soruşturma sürüyor.

Yeniden yapılandırılacak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca gümrük alacakları yeni·den yapılandırılacak, bazı alacakların tahsilinden ise vazgeçilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 31 Ekim 2016 mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine başvurabilecek.
Bakanlığın, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını içeren kanun kapsamında, gümrük vergileri, idari para cezaları, faizler, gecikme faiz ve zammı alacaklarının tahsilatına ilişkin esasları belirleyen tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye'yi ARGE cenneti yapalım

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, 'Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3 seviyesine doğru taşımalıyız. Türkiye'yi yıllık 60 milyar dolar civarında Ar-Ge harcaması yapan bir ülke haline getirmeliyiz' dedi.
Özellikle Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek adımlar attıklarını dile getiren Özlü, Ar-Ge Reform Paketi'nin, bu açıdan çok kapsamlı düzenlemeler içerdiğine işaret etti.
Özlü, Ar-Ge merkezleri, tasarım merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge personeli, üniversiteler, akademisyenler ve öğrenciler açısından birçok yeniliğin hayata geçirildiğini belirtti.

Çeyrek puan indirim

Merkez Bankası PPK toplantısı sonrası, faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8,50'ye düşürdü. Politika faizi yüzde 7,50'de ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit bırakıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren primini ödemeyen Bağ-Kur'lunun sağlık hizmetinden faydalanamayacağını söyledi.
Darbe girişiminden sonra Avrupa'da oluşan 'olumsuz' Türkiye algısını düzeltmek için harekete geçen Türk iş dünyası ve hükümet, Hollanda'da mevkidaşları ile buluştu.
Bakan Zeybekci ile TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, DEİK gibi kuruluşlara üye işadamları Hollanda'da 'İyi ki geldiniz, sizi dinlemek istiyorduk' diye karşılandı.

27 BDDK müfettişine tutuklama talebi

27 BDDK müfettişi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığındaki işlemlerinin ardından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütü üyeliği suçundan tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Dünya otomotiv ürünleri ihracatı 2015 yılında 1 trilyon 308 milyar dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv ürünleri ihracatı sıralamasında Türkiye, dünya ülkeleri arasında 19. sırada yer aldı. Almanya yüzde 18 pay ve 235,8 milyar dolar ile en fazla ihracat yapan ülke oldu. Tekfen Holding şirketlerinden Tekfen İnşaat ve Tesisat, yaklaşık 2,1 milyar dolar bedelle Katar'da otoyol projesi için ön protokol imzaladı. Avusturyalı Prinzhorn 300 milyon euroluk yatırımla Kütahya'ya fabrika kuracak. Yaklaşık bin kişi istihdam edilecek.

*****

DİP EKSPRES

Manisa'da bağbozumu yaptılar

Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje Koordinasyon Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Şehirler ve Kültürler' projesi kapsamında Siirt ve Sinop'tan gelen 80 genç Manisa'yı gezdi.
Yöre kültürünü ve halkını yakından tanıma fırsatı bulan gençler ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürü İl Müdürü Dr. Savaş Duman ile birlikte üzüm bağlarını da gezerek Manisa'nın dünyaca ünlü sultaniye üzümünün kesimini yerinde gördü. Gençlere üzüm kesiminin nasıl olduğu ve dünyaca ünlü sultaniye üzümü anlatıldı. Üzüm bağlarında gezen geçler bağda çalışan işçilere de yardım ederek üzüm kesti. 4 gün sürecek proje kapsamında gençler Manisa'nın ilçelerini de ziyaret edecek.