İEÜ'den yaratıcılık festivali! İEÜ'den yaratıcılık festivali!

Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un talimatıyla uzmanlar tarafından hazırlanan bir raporda, 11 yaş altı çocukların telefon sahibi olmaması, 11-13 yaş arası çocukların ise internete erişimi olan bir telefona sahip olmaması gerektiği öneriliyor. Rapor, çocukların ekranlara maruz kalmasını sınırlamak için çeşitli önlemler de içeriyor.


Raporda öne çıkan bulgular şunlar


3 yaşından küçük çocuklar için ekran maruziyeti tamamen yasaklanmalı.
11 yaşından önce telefon kullanımı ve 13 yaşından önce akıllı telefon sahibi olma izni verilmemeli.
15 yaşından önce TikTok, Instagram ve Snapchat gibi geleneksel sosyal medya platformlarına erişim engellenmeli.
18 yaşına kadar bu tür platformlara erişim yasaklı kalmalı.
Uzmanlar, bu önlemlerin çocukların ekran bağımlılığı, siber zorbalık, pornografik ve şiddet içeriklerine maruz kalma gibi riskleri azaltacağına inanıyor.

Raporda ayrıca, teknoloji şirketlerinin çocukları "dikkatlerini çekmek ve onları ekran başına kilitleyerek para kazanmak" için kullandığı eleştirisi de yer alıyor.

Macron, geçtiğimiz hafta Sorbonne Üniversitesi'nde yaptığı açıklamada, internette asgari yaşın 15 olması gerektiğini savunmuştu. Macron'un Rönesans partisinden milletvekilleri de geçen yıl, çocuklarla çalışan kişilerin ekran süresi konusunda daha fazla eğitim almalarını ve kreş ve ilkokullarda ekran kullanımının daha fazla düzenlenmesini öngören bir yasa tasarısı sunmuştu.

Bazı uzmanlar ise bu tür katı yasaklamaların yerine, ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuklara dijital medya kullanımı konusunda rehberlik etmesi gerektiğini savunuyor.

Fransa'daki bu gelişme, çocukların dijital dünyadaki risklere karşı korunması konusunda uluslararası bir tartışmaya yol açabilir.

Editör: Sude Kula