'İzmir'i susuz bırakacaklar' başlıklı haberi okudunuz mu? Bu yıl bahar aylarında İzmir'in su havzalarına yeterli yağış düşmediği için İzmir'in en önemli yer üstü su kaynağı Tahtalı Barajı'nın suyu hızla azalmaya başlamış, gövdesindeki su sızıntı nedeniyle Gördes Barajı'ndan da su gelmiyor, en iyimser tahminle 2018 yılından önce de gelmeyecekmiş...([1]

Haber çok önemli, İzmir'in en önemli sorunlarından birisini gündem yapmış, gazeteci Engin Yavuz'a teşekkürler. İzmir'in bu önemli gündemi kaçımızın ilgisini çekiyor? Şimdi değil de yarın susuz kalınca ya da çeşmelerden ağır metal kirliliğine bulaşmış su akmaya başlayınca mı ilgileneceğiz? Ama o zaman çok geç olabilir, o yüzden şimdiden olayı ciddiye almak lazım, bu mesele kişisel kaprislere, siyasi dengelere heba edilemeyecek kadar önemli.
Konuyu biraz açalım; İzmir en çok suyunu yüzeysel suların toplandığı Tahtalı Barajı'ndan sağlıyor, kalan suyun önemli bir bölümü yeraltından sağlanıyor. Yeraltından sağlanan suda arsenik kirliliği gerçeği var, İzmirli bilmeden uzun süre arsenikli su tüketti, şimdi kuyulardan çekilen sular milyarlarca dolarlık yatırımla yapılan arıtma tesisi ile tüketilebiliyor. Tahtalı Barajı'nın suyunun şimdilik ağır metal kirliliği yok, olmaması için de çok sıkı korunması gerekiyor. İzmir'in su sıkıntısını giderecek projelerden birisi Çamlı Barajı idi, yaklaşık 200-300 bin kişinin ihtiyacını sağlaması için Yarımada için can suyu için planlanmıştı. Aynı zamanda işletme maliyetinin düşüklüğü bakımından cazibeli olan Çamlı Barajı yapılamıyor. Nedeni Menderes-Efemçukuru Köyü'nde işletilen altın madeni. Çünkü Çamlı Barajı'na su sağlayacak Kokarpınar deresi altın madeninin işletme sahasından geçiyor. Altın madeni ve Çamlı Barajı arasında bir tercih yapmak gerekiyordu, AKP hükümetleri tercihini altın madeninden yana kullandı ve o yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çamlı Barajını yapmasını engelledi, engellemeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi de bu hukuksuz engele karşı direnemedi, basiretli davranmadı, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu'nun 115 km'lik boruyla Gördes Barajı'ndan su getirilmesi teklifine boyun eğdi.

Şimdi Gördes su koyuverdi, yağışlar yeterli olmadığı için Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi düştü ve susuzluk tehlikesi baş gösterdi, daha büyük tehlike ise var olan suyun kirlenmesi. Efemçukuru Altın Madeni kapasite artırımı ÇED olumlu belgesinin iptali davasında bilirkişilerin maden sahasındaki kuru atıktan alınan örneklerin analizi sonucunda, arsenik (As), kadmiyum (Cd), bakır (Cu), kurşun(Pb), mangan (Mn), nikel (Ni), selenyum (Se), kükürt (S), çinko (Zn) elementlerinin dünya kabuk ortalaması (DKO) seviyelerini aştığı tespit edildi. Maden yüzünden bölgede kirlenme başlamış durumda, Efemçukuru Köyü'ne artık dışarıdan su taşınıyor, bu kirlenmenin Tahtalı Barajı'nı etkilemeyeceğinin garantisi yok.
Yani tehlike büyük, sorunu defalarca bu köşede yazmaya çalıştım [2] [3] [4] [5]

Daha fazla geç kalmadan bu yaşamsal sorunu İzmir'in sürekli gündemi yapmalı, çiçeği burnunda 'İzmirli' Başbakan sayın Binali Yıldırım Körfeze uçuk kaçık köprü projesiyle [6] uğraşacağına bu işle uğraşmalı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu da CHP Genel Başkanlığı'na, üç yıl sonra yapılacak seçimlerde Büyükşehir'e yeniden başkan adayı olup olmayacağını bir kenara bırakmalı, bu kentin en yetkili ve sorumlu kişisi olarak daha cesur davranmalı, önce Çamlı Barajı ile ilgili kendisine sunulan "ahlaksız teklifi" ve İzmir'in su gerçeğini İzmirlilere açık seçik anlatmalı, su havzasını kirleten Efemçukuru Altın Madeni'nin kapatılması için İzmirlilerle el ele vermeli.

NOT: Bu hafta Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) projesini yazmayı düşünüyordum, haftaya kaldı. Bugün Akkuyu'da keşifteyiz. Keşif notlarıyla birlikte haftaya görüşmek üzere.

[1] http://gazetedokuzeylul.com/?p=46303
[2] http://www.haberekspres.com.tr/suyla-merhaba-makale,3655.html
[3] http://www.haberekspres.com.tr/efemcukurundaki-kirli-oyuna-dikkat-makale,3872.html
[4] http://www.haberekspres.com.tr/kocaoglu-daha-ne-kadar-susacak-makale,4148.html
[5] http://www.haberekspres.com.tr/izmirin-suyu-kime-emanet-makale,4205.html
[6] http://www.haberekspres.com.tr/korfeze-tup-gecit-ve-kopru-mu-makale,3793.html