Birkaç gün önce KASTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, iş alemine ve böylece bizlere güzel, iç ferahlatıcı bir açıklama yaptı.
Haber Ekspres'te okuduğuma göre; siyasi ilişkilerde yaşanan olumsuzluklar, büyük yatırımlar yapan KASTAŞ'ı hiç etkilememiş. Hatta ticari iş hacmi her geçen gün büyüyormuş.
Ne güzel değil mi?
Bu arada dün bir davet aldık:
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri,  25 Ekim 2017 Çarşamba günü Zincirlikuyu Avantgarde Hotel'de düzenlenecek sohbet toplantısında yine gündemi yakından ilgilendiren çok önemli konular ile bizimle birlikte olacaklarmış.

Konular çok önemli

TAYSAD Genel Koordinatörü, İletişim Uzmanı Süheyl Baybalı ile TAYSAD Kurumsal İletişim Uzmanı Sevgi Özçelik'ten öğrendiğime göre; Toplantı kapsamında değerlendirmesi yapılacak ve yanıtı aranacak konu başlıkları şunlar olacak:
- Almanya-Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde son durum ve otomotiv sektörü üzerine etkileri,
- Otomotiv tedarik sanayinin 9 aylık ihracat performansı,
- Kuzey Irak'taki siyasi durumun ticaretimize etkisi,
- Pazar büyütmeye yönelik otomotiv tedarik sanayinin yurt dışı atakları...

Umarım iyi sözler duyarız

TAYSAD Başkanı Alper Kanca'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek ve Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunacağı bu çok özel basın sohbet toplantısında bizi de aralarında görmekten mutluluk duyacaklarını belirten kısa adı TAYSAD olan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin davetinde büyük ihtimalle bulunacağız.
Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim:
Bu tür davetler genelde iki üç gün içinde yapılıyordu.
Bu 'çok önemli konular!' denilerek dikkat çekilecek toplantı bir hafta gibi uzun sayılacak bir davetle duyuruluyor.
Belki de son gelişmelerin bizim için bir ışık olması bekleniyor.
Uzmanlar, danışmanlar en az bizim kadar ilişkileri ve gelişmeleri takip ediyorlar.
Umarım aynen İzmirli girişimci İşadamı Haydar Atılgan gibi güzel sözler duyarız.

Bal üretiminde verim ve kalite artırılmalı

Bal üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye'de arıcılığın 400 bin insanın geçim kaynağı haline geldiği belirtilerek, toplu arı ölümleri, konaklama ve nakillerde yaşanan problemlerin çözüme kavuşturulması ve bunların yanı sıra, merdiven altı bal üretimiyle ilgili ciddi önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.
Bu arada bal üretimi ve ihracatının artırılmasına yönelik bir çalışma yapılması için Meclis Araştırması açılması ve desteklenmesi de istendi.
Arıcılığın meslekten öte bir sanat olduğunu belirten Murat Eştürk ile Murat Ervil, bakımı, korunması ve bal veriminin artırılması için düzenli bir takibin gerekliliğine dikkat çekti.
Türkiye'de 400 bin insanın arıcılık faaliyetlerinden geçimini sağladığını anlatan, Murat Eştürk ve Ünal Tümien, sayının 8 milyona ulaştığı ülkemizde, bal üretimi ve pazarlamasında ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti.
Konakladıkları dağlar ve yaylalara elektrik enerjisi ulaşmadığından yakınan arıcıların, bu bölgelere güneş panellerinin yapılmasını talep ettikleri vurgulandı.
Erol Akıncılar ise tarım alanlarının farklı nedenlerle tahrip edilmesinin arıcıları olumsuz etkilediğini kaydederek, ülkemizde;  Giresun, Muğla, Adana, Sivas, Ordu, Mersin illerinin arıcılıkta ilk sırada yer aldığını, Niğde ilinde de 40 bin koloni bulunduğunu vurguladı.
Ülkemiz bal üretiminde dünya ikincisi fakat ihracat payımız düşü.
İhracatın artırılması için kalite yönünde çalışma yapılmalı.
Ne yazık ki ülkemizde glikoz, früktoz ve sahte bal, arıcılarımızı zor duruma sokuyor
Denetimler yapılıyor ama yetersiz.
Merdiven altı bal üretimiyle daha ciddi mücadele edilmeli.
Bal, yurt dışına satabileceğimiz önemli bir ürün.
Bu anlamda hükümetin yapacağı çalışmalar var.

Özmumcu Gıda, İzmir Kemalpaşa'da

1978 yılından beri gıda pazarlama ve dağıtım alanında faaliyet gösteren Özmumcu Gıda'nın Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) yer alan yeni tesisi, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Açılış törenine Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç, Kula Kaymakamı Osman Güven, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yöndem, Akfa Çay CEO'su Şemsettin Bektaşoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.
23 ili kapsayan dağıtım ağı ile sektörünün önemli aktörü olmayı sürdüren Özmumcu Gıda, 30 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 62 bin metrekarelik yeni tesisi ile artık KOSBİ'de hizmet kalitesini daha da artırarak ticari hayatını sürdürecek.

Müteahhit sertifika programı açıldı

Ülkemizdeki üniversitelerde müteahhitlik konusunda özel bir eğitim verilmemesinden yola çıkan İstanbul Aydın Üniversitesi, arsası olup kendisi inşaat yapmak isteyen ve daha önce müteahhitlik yapmamış olan kişilerin de katılabileceği 'Müteahhitlik Eğitimi Sertifika Programı' başlattı. Programa katılmak için üniversite düzeyinde eğitim almış olma şartı da aranmıyor.
Mimarlık ve mühendislik fakültelerinde eğitim alanlar dahil, farklı bölümlerden mezun olan hatta üniversite mezunu olmayanlar artık müteahhitlik yapabilecek.
Evini kentsel dönüşüme verecek olan, arsası olup kendisi inşaat yapmak isteyen kişilere yönelik olarak İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Müteahhitlik Eğitimi Sertifika Programı açıldı.
Sanıyorum; bu program olumlu ve olumsuz yönleriyle gündemde yerini alacak.

Bella Maison'un ilk mağazası

13 milyar dolarlık ekonomik hacme sahip ev tekstili sektörüne yeni bir marka daha katılıyor: Bella Maison.
Cezayir'in en büyük mutfak ve yatak odası üreticisi olan Türk yatırımcı Tan Ailesi, 2 yıllık Ar-Ge çalışmalarından sonra Türkiye'de ev tekstili sektöründe perakende mağazalarıyla yer alacak.
İlki 27 Ekim Cuma günü Küçükyalı Hilltown AVM'de açılacak olan Bella Maison mağazasında, ev tekstilinden ev giyimine, ev dekorasyonuna kadar eve dair her şeyi bulabilmek mümkün.


Girişimci KOBİ'leri destekliyor

Ziraat Bankası, Girişimci KOBİ'leri leasing yoluyla desteklemek amacıyla Dünya Bankası'ndan sağladığı toplam 300 milyon USD tutarlı 30 yıl vadeli kaynağından 60 milyon USD'lik bir dilimini daha çekti.
Banka, Dünya Bankası'ndan temin edilen bu kaynağa kendi kaynaklarından % 25 ilave ederek Girişimci KOBİ'lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere leasing firmalarına kredi kullandırırken Leasing şirketleri ise Ziraat Bankası'ndan temin ettikleri bu kredileri müşterilerine kullandırarak Girişimci KOBİ'lerin yatırımlarını finanse etmekte.

'Lüks araba yerine lüks ev al!'

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yönelik zam, gayrimenkul sektörüne yaradı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, '1.5 milyon liraya lüks araba alan 1 milyona yakın vergi ve 40 bin liraya ulaşan MTV öderken, 1.5 milyona lüks daire alan yıllık 104 bin lira kira geliri elde ediyor' dedi.

Yapay zekâ temelli hukuk chatbot'u yayında

Yapay zekâ temelli dijital sohbet asistanları chatbot'lara, markaların ve kullanıcıların giderek artan ilgisi, farklı sektörlerdeki örneklerin hızlı bir şekilde hayatımıza girmesini sağladı.
Kullanıcılara sözleşmelerini online olarak hazırlama imkanı veren internet platformu Hukuk Deposu, yüz farklı hukuki konuda destek verecek Türkiye'nin ilk hukuk chatbot'unu geliştirdi.
Facebook Messenger uygulaması üzerinden erişilen chatbot, sahip olduğu algoritmalar sayesinde şirket kurulumundan marka tesciline, iş hukukundan kentsel dönüşüm hukukuna kadar birçok konuda ücretsiz destek veriyor.


DİP EKSPRES

300 uzmanın başına geçti


Dünyanın lider sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh'ın Siber Risk Yönetimi ve İş Sürekliliği Yönetimi Direktörlüğü görevine Alper Başaran getirildi.
Daha önce bilişim sektörünün önde gelen şirketlerinde siber güvenlik danışmanlığı alanında deneyimleri olan Alper Başaran, Marsh Türkiye'nin Ankara ofisinde görev yapacak.