Dünyanın en hızlı koşucusu Usain Bolt'a, olimpiyatlarda elde ettiği başarılar sonrası, benzersiz, altın otomobil hediye edildi.
Nissan firması tarafından yapılan ve 80 bin sterlin (İngiltere satış fiyatı) değeri olan altın kaplama aracın yanı sıra Bolt'a, yine altın çerçeveli bir resmi hediye edildi.
Usain Bolt'un ömür boyu sponsoru olan telekomünikasyon devi Digicel ise 'Usain Bolt Hız Laboratuvarı' isimli bir ofis açtıklarını duyurdu.
Rio 2016'da 100 metrede altın madalya alarak üst üste üçüncü olimpiyattan da zaferle ayrılan Usain, parkurda olduğu kadar yolda da hızlı.
Spor otomobillere ilgisiyle tanınan Bolt'un şimdi siyah ve altın renkte olmak üzere iki tane Nissan aracı bulunuyor.
Adı pek çok trafik kazasına da karışan Bolt, BMW markalı otomobiliyle ufak kazalar yaptığını ancak ilk ciddi kazasının korkutucu olduğunu dile getirdi.
Şampiyon koşucu, 'Ufak kazalarım vardı ancak ilk büyük kazam çok anormaldi. Nasıl olduğunu ben de anlamadım. Kenardan gidiyordum. Yol yağlıymış ve araba kaymaya başladı. Demiryoluna çarptım. Ben iyiydim ama arabam için kötü hissediyordum' dedi.
Altı büyük ve pek çok küçük sponsorluk anlaşmasından yılda 23 milyon dolar para kazanan Jamaikalı koşucu, parasını sadece otomobillere yatırmıyor.
Usain Bolt'un her yarış sonrası yaptığı hareketin ismi 'To Di World' Buna medya 'Bolting' adını veriyor, ancak onun verdiği mesaj 'Dünya için koşuyorum.'
Usain Bolt, 9,63 koşup dünya rekorunu kırarken, University of Oslo'nun bilimsel çalışmalarına göre 9,60 da koşabilirdi. 
Buna engel olan ise yarış sırasında ayakkabı bağcıklarının çözülmesi oldu.
Bu iki şirket 180 ülkeden daha zengin
Şirket ve ülke gelirlerini sıralayınca ilk 100'ün 69'u şirketlerden oluştu. 
Shell ve Apple'ın cirosu 180 ülkenin bütçesinden büyük. Türkiye ise 37'nci sırada.
Küreselleşmenin en çok eleştirilen ayaklarından biri olan çokuluslu şirketlerin gereğinden fazla büyümesi artık öyle bir hal aldı ki bu firmalar devletleri sollamaya başladı. 
İngiliz sivil toplum örgütü Global Justice Now (Küresel Adalet Şimdi) hazırladığı raporla, küresel 10 büyük firmanın cirosunun birçok devletten daha büyük olduğunu ortaya koydu. 
Rapora göre, küresel 13 şirketin cirosu Türkiye'nin kamu gelirinden daha büyük. 
Şirketlerin ülkeler ile aynı sıralamaya girdiği listede Türkiye 37'nci sırada. 
Şirketler içinde en büyüğü de listede 10'uncu sırada bulunan Walmart oldu.
Sadece Shell ve Apple'ın cirosunun toplamı ise 180 fakir ülkenin bütçesinden daha büyük.
Listede ilk 100'ün 69'u şirket
Listenin ilk 100'üne baktığınızda sadece 31'inin devlet olduğu ortaya çıkıyor. 
Yani ilk 100'ün 69'u şirketlerden oluşuyor. 
Walmart, Apple ve Shell gibi firmalar Belçika, İsveç gibi ülkelerden daha zengin durumda. 
Rakamlar geçtiğimiz yılki liste ile karşılaştırınca bu sene daha da kötüleştiği ortaya çıkıyor. 
Geçtiğimiz yıl ilk 100 içerisinde 63 şirket yer almıştı. 
İlk 200'de ise 153 şirket bulunuyordu.
Küresel şirketler korunuyor
Global Justice Now Direktörü Nick Dearden'e göre, şirketlerin gücünün ve servetinin bu kadar artışı aslında dünyanın en önemli sorunlarının kaynağı. Çünkü, eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi sorunların altında bu güç yatıyor. 
Dearden, 'Kısa vadede kârlar milyonlarca insanın temel haklarından daha değerli gözüküyor. Aynı zamanda büyük şirketler korunuyor' dedi. Ülkelerin vergi konusunda büyük şirketlere iltimas tanıdıklarını belirten Dearden, yaptıkları ticaret anlaşmalarıyla da daha da büyümelerini sağladıklarını söyledi.
AB, 1 milyon kart verecek banka arıyor
Avrupa Birliği (AB) Türkiye'de tam 1 milyon yeni kart verecek banka arıyor. AB'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere doğrudan yardım için hazırladığı program hakkında AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides soruları yanıtladı. Ekim 2016'da ilk yüklemeleri yapmaya başlayacaklarını belirten Stylianides, 'Dünya Gıda Programı (WFP) kapsamında çalıştığımız firmalar ile çalışmaya devam edeceğiz. Bunun dışında şu anda Türkiye'de banka belirleme sürecimiz neredeyse bitti. 
Coğrafi olarak Türkiye'de en çok yayılmış olan bankayı seçmeyi istiyoruz. 2017'nin ilk çeyreğinde 1 milyon mülteciye ulaşmış oluruz diye tahmin ediyorum' dedi.
348 milyon euroluk fonu debit kartla verecek 
AB'nin geçmiş uygulamalardan farklı olarak bu kez harcamada bir ürün sınırlaması getirmeyeceğini belirten Stylianides, 'En kırılgan göçmenleri hedefleyen bir proje olduğu için de herhangi bir sınırlama getirmedik. Kart elektronik debit kart olacağı için de bir sınırlama getirmek mümkün değil zaten' dedi. 
Program kapsamında kartlı ödeme sistemleri şirketleri de işin bir ucundan tutacak. 
Birleşmiş Milletler ve AB ile halihazırda bu konuda projeler yapan Mastercard ve Visa da projenin diğer yüklenici firmaları olacak.
Trabzonspor borsada yatırımcısını uçurdu
Borsa İstanbul'da işlem gören spor kulüpleri arasında Trabzonspor hisseleri yılın başından bu yana yatırımcısına yüzde 150 kazandırırken, Fenerbahçe hisseleri tek kaybettiren oldu.
Borsa İstanbul'da işlem gören Trabzonspor Sportif Yatırımlar AŞ hisseleri, önceki yıllarda çok kötü performans göstermesinin de etkisiyle 2016'ya tepki alımları ile iyi bir başlangıç yaptı ve temmuz ayında 3,5 yılın en yüksek seviyesi olan 3,82 lirayı görmesinin ardından 3 liranın üzerinde dengelendi. 
Geçen yılın kapanışından Kurban Bayram tatili için verilen araya kadar yatırımcısına yüzde 150 kazandıran Trabzonspor hisseleri, Türk futbolunda 'Üç Büyükler' olarak nitelendirilen Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray'ın Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerine fark attı. 
Trabzonspor'un ardından yatırımcısının yüzünü güldüren diğer spor kulüpleri Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ ve Galatasaray Sportif AŞ oldu. 
'Anahtar teslim fabrika'da sona gelindi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, 'Yüksek Planlama Kurulu'nda, anahtar teslim fabrika konusunda son çalışmayı yaptık ve uygulamaya en geç bu ay içinde geçeceğiz' dedi.
Davos Dünya Ekonomi Forumu kapsamında düzenlenen Davos Dünya İletişim Forumu, bu yıl 'Krizler ve Şanslar: Ülke, Şirket ve Kişisel İtibar' ana temasıyla 3-4 Kasım tarihlerinde, İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Çoğunluğu gizli zengin
Tofaş çatısı altında, Ferrari ve Maserati markalarının ülkemizde distribütörlüğünü yürüten Fer Mas Oto, İtalyan lüks otomobil üreticisi Maserati'nin lüks ve sportif SUV modeli Levante'nin müşteri teslimatlarına başladı.
190 bin Euro'luk başlangıç fiyatına sahip olan ve tüm dünyada yoğun talep gördüğü için 2016 yılında çok sınırlı sayıda aracı ülkemizde sahiplerine teslim edebilecek olan Fer Mas Şirket Müdürü Sinan Saip Bel, 'Ülkemizde de satışa sunularak sipariş alınmaya başlanan Maserati Levante'nin bu seneki ülke kotasının çoğunu sattık. Ağustos ayı sonu itibarı ile ilk teslimatlara başladık. Yılsonuna kadar Türkiye kotasındaki tüm araçların satışını tamamlayıp, müşterilerimize araçlarını teslim etmiş olmayı planlıyoruz' dedi.
İşsizlik maaşı başvuruları beklentinin altında
ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 260 binle beklentinin altında gerçekleşti.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 10 Eylül ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, önceki haftaya kıyasla bin kişi artarak 260 bin oldu. Başvurulara yönelik piyasa beklentisi ise 265 bin düzeyindeydi.
Bu arada, 3 Eylül haftasına ilişkin başvuru sayısı ise revize edilmeyerek 259 binde sabit bırakıldı. 
Bakanlığın açıklamasında, ayrıca işsizlik maaşı başvurularının üst üste 80 haftadır 300 bin seviyesinin altında kalarak, 1973'ten bu yana en iyi performansını gösterdiği kaydedildi.
Sanayi üretimi Ağustos'ta geriledi
ABD'de sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 0,4 gerileyerek son 5 ayın en kötü performansını gösterdi.
ABD Merkez Bankasının (Fed) verilerine göre, sanayi üretimi ağustosta önceki aya kıyasla yüzde 0,4 azaldı. Önceki iki ay yükseldikten sonra 5 ayın en büyük düşüşünü kaydeden sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 0,2 azalış yönündeydi.
Aynı dönemde, yüzde 0,3 gerilemesi beklenen imalat sanayi üretimi yüzde 0,4 azalışla beklenenden fazla daraldı. 
Veriler, ayrıca kapasite kullanım oranının temmuzda yüzde 75,9'dan yüzde 75,5'e gerilediğini ortaya koydu. Söz konusu orana yönelik beklenti yüzde 75,7 olarak öngörülmüştü.
Özel ürünlere yönelmemiz şart
Katma değeri yüksek ihracatın yolunun özel ürünlerden geçtiğine vurgu yapan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, 'Katma değeri yüksek ürün ihraç etmek istiyorsak ülkemize özgü ürünleri dünyaya duyurmalıyız' dedi.
*****
DİP EKSPRES

Pegasus'un yolcu sayısı arttı
Pegasus'un yolcu sayısı Ocak-Ağustos döneminde yüzde 7,5 artışla 15,85 milyon oldu.
Pegasus'un dün KAP'a bildirdiği trafik sonuçlarına göre, ilk sekiz ayda doluluk oranı ise 1,55 puan düşüşle yüzde 78 olarak gerçekleşti.
Söz konusu dönemde Pegasus'un doluluk oranı iç hatlarda yüzde 82.5 ile yatay kalırken, dış hatlarda ise 4,17 puan gerileyerek yüzde 71,2 olarak gerçekleşti.
Deutsche Bank'tan 14 milyar dolarlık rest
Deutsche Bank AG, ABD Adalet Bakanlığı'nın mortgage'e dayalı menkul kıymet satışlarıyla ilgili soruşturmada bankayla uzlaşılması için Deutsche Bank'tan talep ettiği 14 milyar doları ödemeyeceğini açıkladı. ABD Adalet Bakanlığı'nın talep ettiği miktar analistlerin en kötü senaryosunda talep edilmesi öngörülen miktarın 3 katından daha fazla seviyede bulunuyor.
Deutsche Bank tarafından Frankfurt'ta yapılan açıklamada, 'Deutsche Bank, bahsedilen miktara yakın bir seviyede uzlaşmaya niyetli değildir. Müzakereler henüz başlıyor. Banka, müzakereler sonucunda benzer bankaların uzlaştığı çok daha düşük seviyelere ulaşılmasını beklemektedir' denildi.
Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank, ABD Adalet Bakanlığı'nın 2005-2007 yılları arasında mortgage'e dayalı menkul kıymet satışlarıyla ilgili soruşturmasında Bakanlık ile müzakerelere başladığını daha önce de duyurmuştu.