"Hiç, bildikleri hiçtir, bilmek istedikleri hiç,
Bak da gör şu cahilleri,
kurulmuşlar tepesine dünyanın,
Onlardan değilsen şayet kafir derler adama
Boş ver onları Hayyam, sen bak kendi yoluna"

Hafta içerisinde Haber Ekspres Gazetesi editörlerinden Hüseyin Çatal'ın sosyal medyada paylaştığı rubai; günlerdir içimde yaşadığım ve ifade etmeyi beceremediğim sancıyı bundan 1000 yıl önce dillendirildiğini hayranlıkla öğretti bana. Belki sizler biliyordunuz ama yeni bir şeyi öğrenmek mutlu etti ve daha fazlasını araştırmaya itti beni. Buna ne gerek var diye düşünüp; zaten hiçbir şey öğrenme derdinde olmayanların bu yazıyı da okumadığının farkındayım. Bu sebeple bu yazı onlara yazılmış değil, giderek karanlıklaşan bu kör kuyuda sıkışıp kalan bizler için yazılmaya gayret edildi.
Pozitif bilimi bir yana bırakın artık okumaya sanki savaş açıldı. Herkesin dini, imanı kendine elbette ama hayatında dinden çok uzak insanların sırf siyasi partilerinin insafsızlığı ile bir ilahiyat profesörüne vefat ettiği gün ettikleri hakaretleri tanımlayabilmek için aklıma gelen tek şey kör karanlık. Yukarıdan gelen bir emirle aynı gün hakaretler başlıyor, aynı anda şakşaklar. Ne insaf kalıyor, ne vicdan ne de iman.
İmam Hatip lisesinin açılışında eline mikrofonu alan zat vatan hainlerinin çok okuyan; üniversite mezunları arasından çıktığını iddia ediyor. Bugün terör örgütlerinin maşası haline gelmiş cahillerin okumamışlığına, kör kalmayı tercih ediyor. Okuyandan korkuyor, sorandan korkuyor. Çünkü kendi bilmiyor, kendi fikri yok. Onun yerine başkaları konuşuyor zaten.
Devletin kanalında milli takım hocası başarısızdır diye eleştiride bulunan profesör; milli takıma hakaret ettiği için devlet tarafından ambargoya uğrayıp, sonraki programlardan çıkartılırken, toplumun yüzde 60'ı namaz kılmadığı halde, namaz kılmayanlar 'Hayvandır' diye yüzyılın bilimsel saptamasını yapan mahlukata ekranlarda bol bol yer veriliyor.
Profesör olsan ne olur, sanatçı olsan ne olur, doktor olsan ne olur diye meydan okuyan, ya sen ne oldun, nesin? Bir nebze insan olabildin mi?
Dedim ya; zaten söylenecek her şeyi Hayyam söylemiş. Bu yazı içsel bir çaresizliğe ışık bulma arayışı. Yazının başlığını özellikle 'hiç' koyuyorum. Bir ümit; bilmek istedikleri bir hiç olanların dikkatini çeker diye...