Ankara Ticaret Odası (ATO) 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu, ilgili yönetmelikler ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın genelge ve yazıları uyarınca zamanaşımına uğrayacak olan ve aidatlarını ödemeyerek askıya alınan yaklaşık 28 bin üyesine icra takibi başlattı.

Mutlu değiller

ATO Başkanı Salih Bezci, 'Bu husus bizim takdirimizde değildir. Yasal mevzuat zorunlu kıldığı için prosedür işletilmiş ve aidat borcu olan üyelere mecburen icra takibi başlatılmıştır. Bizde bu durumdan mutlu değiliz.' dedi.

Üç kez uyarıldılar

Ankara Ticaret Odası, 2010 yılından bu yana odaya aidat borcu bulunan ve bu borcundan dolayı üyeliği askıya alınan ve daha önce üç kez tebligat yoluyla uyarılan ve oda web sayfasında ve gazete ilanlarına rağmen borcunu ödemeyen yaklaşık 28 bin üyeye icra takibi başlattı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, 5174 sayılı Kanunun 24 ve 25. maddelerinin oda aidatlarını içerdiğini ve bu aidatların her yıl bütçede belirlenerek üyelere bildirildiğini kaydetti.
Bezci, 'Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Bütçe Muhasebe Yönetmeliğinin 9. maddesi kayıt ücreti, yıllık ve munzam aidatlar ile bunlara ait kesinleşen gecikme zamlarına ilişkin yönetim kurulunca verilen kararların ilan hükmünde olduğu ve icra dairelerince yerine getirileceği hükmünü içermektedir.' diye konuştu.

Konuşmanın sonucu: İcra!

İlgili mevzuatın, tahsil edilemeyen aidat borçlarından yönetim kurulunu sorumlu tuttuğunu anlatan Bezci, 'Yönetim Kurulu toplantımızda konuyu uzun uzun tartıştık. Oda olarak üyelerimize bırakın icra takibi göndermeyi herhangi bir yük bindirmek istemedik, istemeyiz de.
Fakat aidat borçları kamu alacağıdır.
Kamu alacağının tahsilinden de yönetim kurulu şahsen ve müteselsilen sorumludur.
Yani kamu alacağı zamanaşımına uğradığında ve tahsil edilemediğinde yönetim kurulumuz sorumlu tutuluyor.
Bu kararı alırken çok zorlandık.
Ancak hukukçularımızın uyarıları bizi bu kararı almak zorunda bıraktı.' dedi.

İzmir'de durum

Ankara'da durum bu!
Peki ya İzmir'de?
İzmir'de bir ön inceleme yaptık.
Genelde herkes borcuna sadık.
Yani esnafımız, tacirimiz, işyeri sahibimiz yemiyor içmiyor, çocuğunun rızkından kesiyor, evine eli boş gidiyor ama borçlarını ödüyor.
Ödemeyenler var mı?
Var tabii...
Onlar da, başkasının parasını işleten namussuzlar, ahlaksızlar.
Dolandırıcılar, kendilerini 'duayen' olarak tanıtan ve özellikle belediyeleri soymaya çalışanlar.
Bu arada hatırlatmakta yarar var:
Borç icra masrafından küçük olsa da icra mecburiyeti bulunuyor.
Üyelerin aidat borçları çok küçük bir rakam bile olsa icra gönderilmesinin yasal mecburiyet olduğuna dikkat çekmek istiyorum.
Böyle istenilmeyen ve hoş olmayan durumlarda, 'Borcumuz icra masrafından daha küçük neden icra gönderdiniz?' diyerek tepki gösteriyoruz.
Borç icra masrafından küçük olsa bile bunun yasal bir mecburiyet olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı genelge ve yazıları ile ödenmemiş borçlardan dolayı oda yönetim kurullarının sorumlu olduğunu bildirdi.
Bu arada yine bir hatırlatma yapayım:
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, çeşitli zamanlarda yaptıkları açıklamalarla, İzmirli esnafın, tacirin, işadamının, sanayicinin borçlarına sadık olduğunu, devletin tüm isteklerini yerine getirdiğini, ancak aynı duyarlılığın özellikle Doğu ve Güneydoğu'da gösterilmediği gibi çeşitli devlet imkanlarının ve desteğin o illere ısrarla verildiğini belirttiler.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın da önümüzdeki günlerde bu konuda bir açıklama yapması bekleniyor.
Çünkü en fazla tenkit edilenlerden biri de Demirtaş görülüyor.

Koçluk eğitimi 5 gün sürdü

Dünya çapında her sektörden profesyonele kişisel gelişim ve koçluk eğitimi hizmeti veren Adler International Learning, bu yılın ilk eğitimini İzmir'de gerçekleştirdi.
Balçova Kaya Thermal Hotel'de gerçekleşen ve 5 gün süren eğitime katılım Adler İzmir ekibini mutlu etti.
Adler İzmir temsilcilerinden Nurhan Kürkan, gelen talepler üzerine açılan koçluk eğitimine gerçekleşen katılımdan dolayı memnun olduklarını ifade etti. Eğitim lideri Ahmet Süha Koçel ise kişisel gelişim ve değişimin en etkili araçlarından biri olarak gördükleri koçluk eğitimini, İzmir'de yeniden başlamasından dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Kekiğe de hile bulaştı

Geride bıraktığımız günlerde Türkiye çapında ortaya çıkan gıda skandallarına bir yenisi daha İngiltere'den eklendi. Et-süt ürünleri ve bitkisel yağlarda yaşanan hile ve tağşiş vak'alarından sonra kekikten de kötü haber geldi.
İngiliz basınının saygın gazetelerinden Daily Mail, The Independent ve The Daily Telegraph'ta yayınlanan haberlere göre İngiltere'ye giren kurutulmuş kekik üzerinde yapılan incelemelerde tağşişe rastlandı.
Ayrıca İngiltere pazarının Türk kekiği kullandığı küresel piyasalar tarafından bilinirken; dünyanın kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'ini sağlayan ülke olarak gözler Türkiye'ye çevrildi.

4 paketten 1'i hileli

Queen's Üniversitesi'ne bağlı Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü uzmanlarının yaptığı incelemede, alınan 78 kekik örneğinin 19'unda yüzde 70'e varan oranlarda zeytin ve mersin yaprağı bulunduğu açıklandı.
Alınan her 4 ürün örneğinden 1'inde hileye rastlanılan araştırma sonucu hileli kekik paketlerinde yüzde 70'e varan oranlarda mersin ve zeytin yapraklarına rastlandığı belirtildi.
Karıştırılmış kekik ambalajlarının markaları henüz açıklanmazken, süreç şu an Gıda Standartları Kurulu (FSA)'na ve hükümete yansıtılmış durumda. İncelemelerin tamamen sonuçlanması ile birlikte firma isimlerinin açıklanması ve yaptırımların gelmesi bekleniyor.

Enflasyon tahmini yüzde 6,9

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, döviz kuru hareketlerinin çekirdek enflasyon eğilimlerindeki iyileştirmeyi geciktirmesi nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentisini 0,1 puan artışla yüzde 6,9'a revize ettiklerini açıkladı.
Yabancı yatırımcılar 24 Temmuz ile biten haftada 505 milyon dolarlık tahvil satışı, 323 milyon dolarlık da hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Böylelikle yabancıların seçimlerden sonra yaptıkları çıkış 1,5 milyar doları buldu.

Bankacılar keyifli

Türk bankacılık sektörünün dönem net karı, haziran ayı itibarıyla 13 milyar 755 milyon lira olarak gerçekleşti.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos'a ertelenen 4G ihalesinin şartnamesinde değişiklik yapıldı. İhale şartnamesinde yapılan değişiklikle ihalenin 4G ihalesi değil, 4.5G ihalesi olacağı, yapılacak ihalenin 5G'yi de kapsayacağı açıklandı.
Discovery Communications, Doğuş Yayın Grubu'na ait ulusal yayın yapan haber ve eğlence kanalı CNBC-E'yi satın almaya karar verdi. İki kurum satın alma için anlaştı. Alım işleminin bu sene içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Turkcell, 2015'in ikinci çeyreğinde tarihinin en yüksek 2. çeyrek gelirine ulaştı. Gelir, 3 milyar 93 milyon TL'yi buldu.
Yapı Kredi Bankası'nın konsolide net karı, yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine yüzde 3 artışla 956 milyon liraya yükseldi.

***

DİP EKSPRES

Garanti fonu destekleri anlatıldı


KOBİ'lerin gelişimi için faaliyetlerine devam eden Aliağa Ticaret Odası (ALTO), KOSGEB İzmir Kuzey Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Kredi Garanti Fonu işbirliğiyle Aliağa'daki KOBİ'lere, 'KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Destekleri Bilgilendirme Toplantısı' düzenledi.
Aliağa Ticaret Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Aliağa Ticaret Odası Genel Sekreteri Takdir Yarış, finans kuruluşlarının temsilcileri ve bölgedeki KOBİ'lerden temsilciler katılım gösterdi.