Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, İzmirli genç girişimcilerin konuğu oldu.
Demirtaş, ekonomide gelecek öngörülerini paylaşırken, yapısal reformların mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çekti, 2018 yılının Türkiye ekonomisi açısından ılımlı bir seyir izlemesini beklediğini belirtti.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş özetle şunları söyledi:
'2018'in ilk çeyreğinin ılıman geçeceğini düşünüyorum.
Bunun ana sebeplerinden birisi Türkiye'nin net bir dolar tüketicisi olmasıdır.
Yalnız Türkiye değil, cari açığı olan birçok ülke bu durumda çünkü dünyada hammadde fiyatları dolar üzerinden oluyor ve Türkiye de dolar tüketicisi konumunda.
Dolar endeksinin azaldığı noktalarda Türkiye rahat eder mi?
Dolayısıyla dolar endeksinin arttığı noktalarda Türkiye zora girer, dolar endeksinin azaldığı noktalarda Türkiye rahat eder.
2018'in ilk çeyreğinde de dolar endeksi düşüş eğiliminde.
Bu da Türkiye için ılımlı bir hava yaratıyor.'

Ege Yıldız fark yarattı

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Uluslararası SODEX ısıtma, soğutma, iklimlendirme, pompa, vana ve tesisat fuarına katılan Ege Yıldız ilgiyle karşılandı. Özel tasarımı ile oluşturduğu stant da sergilenen ürünler ziyaretçilerden tam not aldı.
Egeplast'ın üretimini gerçekleştirdiği 'Alt Yapı,Üst Yapı ve Ziraat grubu ürünlerin tanıtımı yapıldı. Bina grubu ürünlerin içinde yer alan,atık su ve therm boruların yanı sıra Pex ,oksijen bariyerli pex, PE-RT boru ile Pinomatik boru gibi birçok yeni ürünün sergilendiği stand ,İnşaat sektörü içinde yer alan birçok yerli ve yabancı grupların yanı sıra ,İnşaat malzeme satıcıları ,bayiler, meslek lisesi öğrencileri ile tesisatçıların ilgi odağı oldu.

Sestek Ar-Ge merkezi oldu!

Türkiye'de ses teknolojileri pazarının lideri Sestek, Ar-Ge merkezi olarak faaliyet göstermeye başladı.
Ses teknolojileri, yapay zeka ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren Sestek'in İstanbul Ofisi, Ocak ayı itibarıyla, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak tescil edildi. Dünyanın en değerli markaları ile ilgili danışmanlık firmasının 2018 yılı 'Brand Finance Global 500' raporuna göre, 2008'de Çin'in küresel marka değeri içindeki yüzde 3 olan payı bu yıl yüzde 15'e yükselerek ABD'den sonra ikinci sırada yer aldı.
Yirmi iki Çin markası ilk 100'e girdi, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, dünyadaki 10. en değerli marka olarak 2017'deki yerini korudu.
Çin ulusal sağlık sistemini iyileştirerek ülke vatandaşlarının insanı gelişmesine büyük katkı sağlıyor.
Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonuna göre Çin'in temel sağlık sigortası şu anda 1.35 milyar insanı kapsıyor.
Komisyonun Müdür Yardımcısı Wang, sigortanın nüfusun yüzde 95'ini kapsadığını söyledi.

İnternet mahkemesi kurdu

Şangay'da, İnternet ile ilgili hukuk davaları ve ticari davalar konusunda uzmanlaşmış ilk İnternet mahkemesini kuruldu.
Şangay'daki Changning Bölge Halk Mahkemesine göre, mahkeme tarafından ele alınan çevrimiçi ticaret anlaşmazlıkları gibi davalar internet üzerinden görülecek. Ocak ayında kurulan mahkeme, çevrimiçi alışveriş, hak ihlali anlaşmazlığı ve diğerlerinden oluşan 106 davayı kabul etti.

'Hammadde zamları durmazsa esnaf biter'

Türkiye mobilya ihracatının ithalatın 4 katı olduğunu vurgulayan İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan cari açık vermeyen sektörün girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi nedeniyle büyük sorun yaşadığını vurguladı.
TAİF önderliğinde zamlara karşı yurt genelinde imza kampanyası başlatan Özkoparan, hammadde zamlarının esnafı ve sektörü bitme noktasına getirdiğini söyledi.


DİP EKSPRES

Açığı kapatmaya çalışıyoruz!


'2. Asteroit Madenciliği ve Meteor Bilimi Çalıştayı' kapsamında 'TÜBİTAK Uzay ve Uzay Madenciliği Vizyonu' konulu bir konferans düzenlendi. TÜBİTAK Uzay'ın, dünyadaki gelişmeleri izlediğini ve alanında öncü olmaya çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Lokman Kuzu, 'Şu zamana kadar uydu teknikleri, haberleşme ve havacılık teknikleri konusunda çeşitli çalışmalar yaptık. TÜBİTAK Uzay Enstitüsü aslında asteroitle ilgilenmiyor, uydu teknolojileri dediğimiz uydularla ilgileniyor.
Uyduyu görüntüleme teknolojileriyle görüntüleyip anlamlandırma işlerini yapıyoruz.
Haberleşme sistemleri, antenler, vericiler, optik sistemler ve uydu kameraları yapmaya çalışıyoruz.
Bu çalışmalar, 1985 yılında ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde başlıyor.
İsmi de Ankara Elektronik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü. Sonradan ismi BİRSAT olarak değiştirilmiş ama 2006 yılında TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü oldu.
Türkiye'nin Uzay Teknolojileri alanındaki çalışmaları 2000'lerden sonra başlıyor.
Diğer ülkelere oranla bu konuda çok gecikmiş olduğumuzu söyleyebilirim. Bundan sonra hızlanarak arayı kapatacağımızı umuyorum' diye konuştu.