Son asgari ücret artışı sonrasında, artan maliyetleri karşılayamayan işverenlerin işçi çıkarmalara başladığını görmekteyiz. İşçiler kıdem, fazla çalışma gibi hak kazanmış oldukları işçilik alacaklarını tahsil etmek için işyerine yaptığı başvurulardan ise kimi zaman olumsuz dönebilmekteler. 

Özellikle, şirketin veya işverenin malvarlıklarını kaçırdığı durumlarda yapılan icra girişimleri başarısız olabilmekte ve çalışanlar açısından yüksek mağduriyete sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumlarda işçilik alacaklarının tahsili için işverenin organik bağı olan başka kimse veya şirketlerin de sorumluluğu gündeme gelebilmekte ve burada organik bağın tespiti irdelenmektedir. 

Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlar ile doktrin, birden fazla işveren şirketinin, ticaret sicil kayıtlarında farklı kişilikler gibi görünseler de fiiliyatta aynı kişiliği temsil etmeleri hâlinde, bu kişilikler arasındaki birliği  “organik bağ” kavramı ile açıklamıştır Farklı şirketlerin ortaklarının aynı olması, kayıtlı adreslerinin aynı olması, faaliyet konularının aynı olması, aynı adreste faaliyet göstermeleri gibi hususlar organik bağa işaret etmektedirler.

Organik bağ ilişkisi, borçlunun alacaklının alacak taleplerine ve hakkına karşı varlıklarını kaçırmak adına bir başka kişilik adı altında faaliyetlerine devam etmesi halinde alacakların tahsili için ispat edilmesi gereken bir ilişkidir. 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi (10.05.2016,  E. 2015/29651, K. 2016/1168): “Dosyadaki bilgi ve belgeler ile ticari sicil kayıtlarından her iki şirketin ( ... ile...) aynı faaliyet konusu ile iştigal ettiği ve adreslerinin aynı olduğu, davalıların arasında organik bağ olması nedeni ile davacının işçilik alacaklarından her iki davalının da müşterek ve müteselsilen sorumlu oldukları tespit edilmiştir.”

 22. Hukuk Dairesi (10.03.2014, E. 2013/34997, K. 2014/5335): “Toplanan delillerin tüm dosya kapsamı ile birlikte değerlendirilmesi ile davalılar arasında organik bağ bulunduğu ve bu sebeple dava konusu işçilik alacaklarından davalı (S.) E. S. Klima Soğut Hava Tesisleri İhr. İth. San. Tic. AŞ.’nin de sorumlu tutulması gerektiği…”

Bu gibi durumlarda organik bağın tespiti için tüzel kişilik perdesinin aralanması yoluyla organik bağ tespit edilmekte ve borçlu şirketin bağımsızlığı sınırlanmaktadır. Organik bağ içinde olduğu anlaşılan şirket ile özdeş sayılarak şirketlerin kanuna ve alacaklılara karşı müteselsilen ve müştereken sorumlu oldukları kabul edilmektedir. Böylece çalışanların hak etmiş oldukları işçilik alacaklarının tahsili için asıl borçlunun yanı sıra sorumlulukları doğmaktadır.