Türkiye bir kez daha yüzde 10 işsizlik gerçeğiyle yüzleşirken, işsizleri finanse etmesi için kurulan İşsizlik Sigortası Fonu 100 milyar liralık büyüklüğe koşuyor. Gelecek yıl 12 milyar liralık bir artışla 80 milyar düzeyinden 92 milyar liraya çıkacak olan fon, 2016 yılında ise 103 milyar liraya ulaşacak. Buna karşılık işsizlere yapılan ödemeler ise yalnızca 2 milyar lira düzeyinde kalacak.
2 milyar liralık ödeme kaleminin içinde ücret garanti fonu ve zor duruma düşen işletmeler için getirilen kısa çalışma ödeneği kapsamında verilen destekler de yer alacak.

Fon büyüyecek

Ekonomi yönetiminin yaptığı projeksiyonlara göre fonun büyümesi, 2016'da da durmayacak. Öyle ki 2017 yılına gelindiğinde fonun büyüklüğü 117.2 milyar lira olacak. 2017 itibariyle işsizlik sigortası, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4.95'ine, yani milli gelirin yüzde 5'ine ulaşmış olacak. Fonun önümüzdeki 3 yıl içindeki faiz geliri ise 21 milyar lira olacak. İşsizlik sigortasından bir süredir meslek edindirme kursları da finanse ediliyor. Söz konusu harcamalar 'diğer giderler' kalemi altında toplanıyor.
Bu kalem gelecek yıl 3.5 milyar lira seviyesinde olacak.

Tağşiş de var, ilaç da!

Milyonlarca vatandaşın tükettiği gıdalara yönelik denetimler (!) devam ederken, hileli üretim yapanlara ceza verildi. 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde 437 bin 550 denetim gerçekleştirilirken, 7 bin 800 idari para cezası kesildi. Gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik yapılan denetimlerde 39 milyon 862 bin liralık idari para cezası kesildi. Laboratuar sonucunda taklit ve tağşişin yanı sıra bazı ürünlerde ilaç etken maddesi de tespit edildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam 299 parti ürün (et ürünü, süt ürünü, bal, bulgur, bitkisel yağ, yer fıstığı, lokanta olmak üzere) ile laboratuar analizleri sonucunda içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 76 parti ürünle (takviye edici gıda, baharat, çikolata, enerji içeceği, kahve ve alkolsüz içecek) ilgili olarak 27 Mart 2012 tarihinden itibaren değişik zamanlarda toplam 375 parti ürün Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden duyuruldu.

Masrafsız kredi geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, borçlarını zamanında ödeyemeyen ve borcu Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından üstlenilen yaklaşık 91 bin esnaf ve sanatkarın önündeki tıkanıklığın, birliğin yaklaşık 15 gün önce aldığı bir kararla aşıldığını belirterek, 'Toplam 860 milyon liralık borcun 400 milyon liralık faiz kısmı TESKOMB tarafından tamamen silindi' dedi.
Avrupa Karşılıklı Garanti Kuruluşları Birliği'nin (AECM) Genel Kurulu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen toplantıda konuşan Canikli, birliğin bir yapılandırma imkânı sunduğunu, uygulamadan yaklaşık 230 bin kişinin yararlandığını dile getirdi. TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül ise esnaflara büyük yarar sağlayacak bir konu üzerinde çalıştıklarını da söyledi.


DİP EKSPRES

Norveç'te kadınlara da zorunlu askerlik...


Norveç parlamentosu kadınların da zorunlu askerlik yapmasını öngören yasayı oyladı. Yasanın onaylanması hâlinde, ülkedeki tüm erkekler için geçerli olan zorunlu askerlik kadınlar için de tüm şartları aynı şekilde geçerli olmak üzere uygulanacak. İlk olarak 2013'te öngörülen yasa, uzun süren görüşmelerinden sonra bu hafta Oslo'da 96 parlamenter tarafından oylandı. Sadece altı karşıt oyun verildiği yasa, ülkedeki kadın-erkek eşitliği açısından önemli bulunduğu, cinsiyetler arası eşitliğin orduya da yansıtılması gerektiği belirtilerek çoğunluk tarafından kabul edildi. Başbakan ve Savunma Bakanı'nın kadın olduğu Norveç'te, yasa onaylanması hâlinde, 2016 yazından itibaren yürürlüğe girecek. En küçüğü 1997 doğumlular olmak üzere 19 ila 44 yaş arasındaki sağlığı elverişli tüm kadınlar 19 aylığına orduda zorunlu hizmet yapacak.