16 Ocak 1914. Altay spor Kulübü İzmir'de Türk Ocağı çatısı altında kuruldu. Kurucuları Mustafa Necati Bey ve Vasıf Çınar, cumhuriyetin ilk hükümetlerinde en kritik dönemlerde, en kritik bakanlıklarda görev yaptılar. Öyle ki, mübadele zamanında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, cumhuriyetin ilk anayasası olan 1924 anayasası çıkartılırken Adalet Bakanlığı, Tevhidi Tedrisat dönemi ve harf devrimi sırasında Milli Eğitim Bakanlığı görevini Altay'ın kurucu başkanlarından Mustafa Necati Bey üstlenmişti. Kendisi, yüce önder Atatürk'ün en yakın çalışma arkadaşlarındandı. Şunu ifade etmeye gayret ediyorum. Altay spor kulübü, semtin çocukları spor yapıp oyalansın diye değil, ulusal bilincin oluşması ve cumhuriyetin temellerinde harç olmak amacıyla kurulmuştur.

Bu sebeplerle Altay Spor Kulübü, tarihi boyunca sevenlerince bir spor kulübü olmasından çok daha fazlası olarak algılanmıştır. Kenti yönetenler, sivil toplum kuruluşları Alsancak'ta, Bornova'da, Buca'da yüzyıllık bir yapı, anı bulsa haklı olarak, bunu tarihin parçası olarak görüp, koruma ve yaşatma mücadelesine girişiyorlar. Altay ve diğer İzmir kulüpleri de yüzer yılı aşan ve yaklaşan tarihleriyle aslında İzmir'in ve cumhuriyetin yaşayan tarih miraslarıdır. Kulüplere bu perspektifle bakabilmek, bu yaşayan kültür miraslarının tarih boyunca, şehrin kentlilik kültürünün gelişimine tanıklık edecektir.

Altay bir kültür, bir gelenektir. Cumhuriyete ait herhangi bir yapı yıkılıp, tahrip olduğunda cumhuriyet ne kadar bir parçasını yitiriyorsa, Altay ve diğer kulüplerin de yıpranması, yokluklarla mücadele eder hale gelmesi, sadece Altay'ın, İzmir kulüplerinin, İzmir'in kaybı değil, cumhuriyetin kaybıdır.  104.kuruluş yıldönümü nedeniyle, kenti yöneten yerel yönetici ve vekillerimizin dikkatinin ve özeninin daha fazla üzerimizde olacağını düşündüğüm bu gün ve haftada, Altay'ı, İzmir'i seven herkesin en büyük sorumluluğunun bu durumu onlara aktarabilmek olduğuna inanıyorum. Sen yokken, ben yokken var olan, sen yok olduğunda ve ben yok olduğumda da var olacak Büyük Altay, iyi ki doğdun, sen çok yaşa...