Sempozyum, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal “Sinema Sanatında Yemek” üzerine Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa ise “Gıda Göstergebilimi” temalı sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinlik, Öğr. Gör. Dr. Damla İşbilen'in “Tasarım İlkeleri ve Tabaklama”, Dr. Öğr. Üyesi Elçin As'ın “Sosyal Medyada Gastronomi Trendleri” ve Ceren Zeytin'in “Filmlerde Gösterge Olarak Yemek” başlıklı sunumları ile devam etti. Konuşmacılar sunumlarında, yemek ve tasarımın, sanat ve sosyal medya üzerindeki etkileşimlerini ve yansımalarını anlattı.

Sempozyumun ikinci bölümünde atölye etkinlikleri öne çıktı. Öğr. Gör. Onur Özden'in liderliğinde gerçekleşen “Uygulama Atölyesi”, katılımcılara pratik bilgi ve beceri kazandırmayı hedefledi. Öğr. Gör. Dr. Damla İşbilen ve Öğr. Gör. Onur Özden'in katkılarıyla düzenlenen “Tabaklama Tasarımı” atölyesi, estetik ve işlevsellik arasındaki dengeyi vurguladı. Öğr. Gör. Dr. Yeliz Tuna tarafından yönetilen “Mobil Yemek Fotoğrafçılığı” atölyesi, yemeğin görsel sunumunun önemine odaklanırken, Dr. Öğr. Üyesi Semih Salman'ın “Reels Video Hazırlama” atölyesi ise sosyal medya içerik üretimindeki yenilikçi yöntemleri katılımcılarla paylaştı.

Bornova'da Tarih ve Günümüz Buluştu | İğne Deliğinden Fotoğraf Sergisi Bornova'da Tarih ve Günümüz Buluştu | İğne Deliğinden Fotoğraf Sergisi

Sempozyum, Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa ve Prof. Dr. Oğuz Makal'ın kapanış konuşmaları ve değerlendirmeleriyle sona erdi. Bu konuşmalarda, gastronomi ve tasarımın multidisipliner yaklaşımla birleştirilmesinin önemi ve bu birlikteliğin geleceğe dönük yansımaları vurgulandı. Etkinlik, katılımcılara ve öğrencilere ilham veren, yaratıcılığı teşvik eden ve bilgi alışverişinde bulunulan bir platform sundu.

“Sempozyum, yeni fikirler ve işbirlikleri için sağlam bir temel oluşturdu”

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Gastronomi ve Tasarım Sempozyumu'nun ardından, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak yaşadığım memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Bu sempozyum, yemeğin sadece bir ihtiyaç olmanın ötesinde, kültürel, sosyal ve sanatsal bir olgu olarak ele alındığı, disiplinlerarası bir diyalog ve bilgi alışverişinin mükemmel bir örneği

oldu. Beykent Üniversitesi, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ve diğer katkıda bulunanlarla işbirliği içinde gerçekleştirilen bu etkinlik, öğrencilere ve katılımcılara yemek tasarımı, fotoğrafçılık ve sosyal medya içerik üretimi gibi konularda pratik beceriler kazandırmakla kalmadı, aynı zamanda bu alanlardaki uzmanlardan doğrudan bilgi alma fırsatı sunarak teorik bilginin pratiğe dönüşümünü sağladı. Türk Kızılay Kadın İzmir ve diğer tüm destekçilere, bu zengin içerikli ve ilham verici etkinliği mümkün kıldıkları için teşekkür ederiz; bu sempozyumun gastronomi ve tasarım alanlarında yeni fikirler ve işbirlikleri için sağlam bir temel oluşturduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal, “İnsanın varoluşunun temelinde yer alan yemek aynı zamanda sosyal, kültürel ve sanatsal etkileşim, iletişimin de bir parçasıdır. Karmaşık ve değişken anlam katmanları içeren yemek üretim-tüketimi ve hikayelerinin en çok görünür olduğu sinema sanatı bu sempozyumun ana konusu oldu. Ayrıca bu sempozyumda gündelik hayatta önemli yeri olan yemeğin pişirmeden tabaklama tasarımına, fotoğraf sanatından sosyal medyadaki sunumuna kadar çeşitli konularda kıymetli sunumlar gerçekleştirildi. Öğleden sonra oturumlarında ise öğrenciler tabaklama tasarımının, fotoğraf sanatının ve reels videosu hazırlamanın inceliklerini alanında uzman akademisyenlerden uygulayarak öğrenme şansına sahip oldular” dedi.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, “Gastronomi içerisinde pek çok disiplini barındıran bir yemek sanatıdır. Bir sanattır; çünkü sinema, fotoğrafçılık, tasarım, estetik hep bu sanatın paydaşları, olmazsa olmazlarıdır. Bu sempozyumda yemeğin bu yönlerini de değerli akademisyenlerle birlikte sergiledik. Öğrencilerimize bu yönüyle bir ufuk açtık” diye konuştu.

Editör: Haber Ekspres