Yasa çıkarken, kesinlikle karşı çıkmıştık.
Dolandırıcıların, sahtekârların, üçkâğıtçıların ekmeğine yağ sürüleceğini iddia etmiştik.
'Olmaz böyle şey!' dediler.
Oldu işte...
Patlama yaşandı.
Yanlışın neresinden dönülürse kâr denildi ve şimdi yasa düzeltilecek.
Peki bu arada 'yandım' ya da 'battım!' diyenlerin zararlarını kim karşılayacak?
Yılın ilk dört ayında 8.4 milyar TL'lik çekin karşılıksız çıkmasının ardından 2012 yılında kaldırılan 'karşılıksız çeke hapis cezası' düzenlemesi yeniden gündeme geldi.
Dört yıl sonra!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, ticari hayatı canlandırmak, bir ödeme aracı olarak piyasada çeke olan güvenin artırılması ve karşılıksız çek suistimallerini önlemek amacıyla hazırladığı çek kanun taslağında çok önemli düzenlemeler ve yenilikler getiriyor. 
Adalet Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) görüşleri de alınarak, 27 yıl yürürlükte kalmış olan ve 2012 yılında kaldırılan 'karşılıksız çeke hapis cezası' düzenlemesi geri getiriliyor.
Rakamlar ne diyor?
Karşılıksız çek tutarı, bu yılın dört aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre azaldıysa da son yıllarda yüksek oranda artış kaydetti. 2009 yılında 23 milyar lira dolayında olan karşılıksız çek tutarı 2010'da 13.3 milyara, 2011'de 11.5 milyar liraya kadar geriledi.
Fakat, hapis cezasının kalktığı 2012'de 20.9 milyara tırmandı.
Bankalar Birliği bünyesindeki Risk Merkezi'ne Adalet Bakanlığı ve TOBB destek verecek. Bir kredi aracı olarak kullanılmaya başlanan çekler asli işlevine dönecek, ödeme aracı olarak kullanılacak.
Çalışanlara tazminat garantisi
Hükümetin 'sıfır mağduriyet' sözü verdiği kıdem tazminatı modeli şekillendi. 
Milyonlarca çalışanın gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun teknik çalışmalarının tamamlandığını açıkladığı kıdem tazminatı modeline çevrildi. 
Çalışmayla bugün yüzde 8-10'larda olan kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor.
Çalışan herkesin kıdem tazminatı aldığı bir sistem kurulurken, sosyal taraflarla da uzlaşılarak bireysel hesaba dayanan sisteme geçilecek. Buna göre, kıdemde 30 gün esası korunurken, gelir endeksli bir fon sistemi kuruluyor. Bir gün çalışan da kıdem alırken, yeni işe girenler için sisteme girmek zorunlu, eski çalışanlar için gönüllülük esası uygulanacak.
İstifa eden de kıdem alabilecek. 
'Bayram kredisi' yarışı erken başladı!
Bankalar, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla müşterilerinin artan nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere kredi yarışına girdi. 
Geleneksel hale gelen bayram kredilerinin yanı sıra bazı bankalar, bu dönemde taşıt ve traktör kredisi ile esnaf ve işletmelere özel kampanyalar da düzenliyor.
Türkiye İş Bankası, "Geleneksel Bayram Kredisi" ile müşterilerine, günde 6 TL taksitle 5 bin TL kredi imkânı sunuyor. 12 Temmuz'a kadar devam edecek kampanya kapsamında, 50 bin TL tutar ve 36 ay vadeye kadar kredi seçenekleri bulunuyor. 
48 aya varan vade seçenekleri sunan 'Bayrama Özel Sıfır Kilometre Taşıt Kredisi'nde ise eşit taksitli ödemelerin dışında 3 ay ödemesiz dönemli aylık eşit taksitli, 3 ayda bir taksitli ve değişken taksitli ödeme seçenekleri de tercih edilebiliyor. 
Finanbank'ı satın alma süreci tamamlandı 
Orta Doğu ve Afrika'nın lider finansal kuruluşlarından QNB Group, Finansbank AŞ'nin yüzde 99,81 hissesini satın alma sürecini tamamladı. 
QNB Group'tan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye pazarına, ülkenin lider bankalarından birini bünyesine katarak giren QNB Group'un, bu hamlesiyle Türkiye-Orta Doğu ve özellikle Türkiye-Katar arasında hızla gelişen ticaret hacminden ve güçlenen ekonomik bağlardan azami şekilde fayda sağlayacağı ifade edilerek, söz konusu satın almanın, QNB Group'un aynı zamanda Türk bankacılık sektörünün ve ekonomisinin uzun vadede potansiyeline duyduğu güvenin de bir yansıması olduğu belirtildi. 
Bank of Bahrain and Kuwait Türkiye'de
Bahreyn'in bireysel ve ticari bankacılıktaki lider bankası BBK (Bank of Bahrain and Kuwait), Türkiye'deki ilk temsilciliğini ticaret ve finans merkezi İstanbul'da açtı. 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Bank Asya'nın iyi bir kurum tarafından alınması durumunda bankaya olan güvenin yeniden sağlanabileceğini açıkladı.
Ailenin yükünü bir kişi omuzluyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hane Halkı Bütçe Araştırması'nın 2014 yılı sonuçlarını yayınladı. Buna göre hanelerin yüzde 43,3'ünde tek kişi çalışırken, bu haneler toplam harcamaların yüzde 42,2'sini gerçekleştirdi.
İki çalışan ferdin bulunduğu hanelerin toplam içindeki oranı yüzde 25,8 iken, bu hanelerin toplam harcamadan aldığı pay yüzde 31,5 oldu. Çalışan ferdin olmadığı hanelerin oranı yüzde 21 iken, bu hanelerin toplam harcamadan aldığı pay yüzde 14,1'e tekabül etti.
Reel getiri oranları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu finansal yatırım araçlarının aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık reel getiri oranlarını açıkladı. Mayıs ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarına göre aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 4.40 olan altın, Yurt İçi Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3.48 oranında yatırımcısına kazandırdı.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12.91 TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 9.38 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. 
*- Statkraft Türkiye'den çıkıyor
Geçen hafta Tesco Kipa hisselerinin yüzde 95'inin Migros'a devrinin ardından bir yabancı dev daha Türkiye'den çıkıyor. Yenilenebilir enerjide Avrupa'nın en büyük şirketi olan Norveçli Statkraft, Siirt'te bulunan Çetin Hidroelektrik Santrali'nin (HES) satışı için Garanti Yatırımı yetkilendirdi.
Yaklaşık üçte biri tamamlanan ancak güvenlik gerekçesiyle şubat ayında inşası durdurulan santralin satış süreci bu hafta başladı. 
Yıldız Holding, Azmüsebat Çelik'i devraldı
Rekabet Kurulu, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Derby ve Tokai gibi markaların üreticisi Azmüsebat Çelik'in Yıldız Holding tarafından devralınmasına onay verildiğini duyurdu.
Biyoteknolojik ilaç alanında dünya devi Baxalta ile geçtiğimiz aylarda ortak şirket kuran Eczacıbaşı, dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından Zydus Cadila ile de biyoteknolojik ürünlerden oluşan bir portföyün Türkiye'de pazara verilmesi konusunda anlaşma imzaladı.
Suriyeliler 1,2 milyar getirdi
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli sayısındaki artışa paralel olarak Suriyelilerin Türkiye'deki yatırımları da artıyor.
Paralarını güvence altına almak isteyen Suriyelilerin bir bölümü de bu dönemde Türk bankalarını tercih ediyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, Suriyelilerin Türk bankalarındaki mevduat tutarı 2012'de 311 milyon 258 bin lira iken, 2013'te 694 milyon 369 bin lira, 2014'te 733 milyon 875 bin lira ve geçen yıl yüzde 63,8'lik artışla 1 milyar 201 milyon 987 bin liraya yükseldi. Suriyelilerin, Türk bankalarındaki tasarrufları bu yılın ilk çeyreği itibarıyla da 1 milyar 199 milyon 632 bin TL oldu.
FED faiz oranını değiştirmedi
ABD Merkez Bankası (FED) politika faizini, iş gücü piyasasındaki yavaşlamayı gerekçe göstererek beklendiği gibi sabit tuttu. FED, bu yıla ilişkin 25 baz puanlık iki faiz artış beklentisini ise değiştirmedi.
FED'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük haziran toplantısı sona erdi.
Toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldığı belirtildi.
Teşvik paketinden memnun
ATO Başkanı Salih Bezci, hükümet'in açıkladığı yeni teşvik paketinin kendilerini memnun ettiğini, özellikle damga vergisi ve harçlarda yapılacak düzenlemelerin reel sektör açısından önemli olduğunu vurguladı.
'Şimdi yatırımları canlandırma zamanı' diyen TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı ise hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hazırladığı paketin bir an önce hayata geçmesini memnuniyet ve heyecanla beklediklerini ifade etti.
***

DİP EKSPRES

Karne hediyesi Vodafone'dan
Dünya çapında son teknolojileri aboneleriyle buluşturan Vodafone, bütün bir eğitim yılı çalışarak iyi bir karne hediyesini hak eden öğrenciler için Vodafone Smart 7 serisinin bir üyesi olan son teknoloji ürünü 'Vodafone Smart Tab mini 7'yi en uygun fiyat ve avantajlarla birlikte sunuyor. Android'in en güncel sürümü Marshmallow 6.0 ve yüksek çözünürlüklü ekranıyla 'Vodafone Smart Tab mini 7', kampanya kapsamında sunulan ve her yere taşınabilen 10 GB interneti ile tüm ihtiyaçları karşılıyor.