Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik olarak KOBİ'lere yıllık yüzde 10'un altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardıklarını belirterek bazı bankalarla da görüşmelerinin devam ettiğini, yıllık yüzde 18'i bulan ticari kredi faizlerinin yüzde 9,90'a kadar ineceğini bildirdi.
Bankacılık ve reel sektörün durumuna ilişkin bir soru üzerine, mayıs ve haziran aylarında ekonomiden düzelme sinyalleri geldiğini, karşılıksız çeklerde ciddi bir düşüş yaşandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise tedirginlik oluştuğunu söyledi.

İşsiz kalan herkes maaş alabilir

100 binlere ödeme İşsizlik Sigortası Fonu, kendi isteği dışında işsiz kalan sigortalıların, işsiz kaldıkları dönemin belirli bir kısmında geçinebilmeleri için îşkur aracılığıyla maaş ödenmesini sağlıyor, işçi ve işverenden kesilen paranın belli bir kısmı bu fona aktarılıyor. Fonda biriken para 100 milyar lirayı aştı.
Her ay 1 milyar liranın eklenmesiyle fonun büyüklüğünün 2017'de 113 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Bu, 100 binlerce kişiye maaş demek.
Peki işsizlik maaşından kimler, nasıl yararlanabilir?
Bunun belli kuralları var.
Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 8 ay, 1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 10 ay süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.
İşverenin işçinin hakkını ödememesi, maaşmı eksik gösterme, sigorta primini yatırmama gibi durumlarda da haklı fesih devreye girer ve istifa halinde işsizlik maaşı alınır, işsizlik maaşı alabilmek için işten çıkarıldıktan sonra sonra 30 gün içinde îşkur'a şahsen başvurmak gerekiyor.
İşsizlik maaşı 659 lira ila 1318 lira arasında değişiyor. İşsizlik maaşı alırken işe girenlerin ödenekleri 'yeni işe başlama' nedeniyle kesiliyor.

Nasıl belirleniyor?

'İşsizlik maaşı, son 4 ayda (120 gün) alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40'ıdır. Yani 2000 lira brüt ücreti olan bir çalışanın alacağı işsizlik maaşı 800 liradır. Bundan küçük bir miktar damga vergisi kesintisi de var. Her maaşın yüzde 40'ını işsizlik maaşı olarak almak da mümkün değil. Yani brüt maaşı 5 bin lira olan birisi 2 bin lira işsizlik maaşı alamıyor.
Burada sınır o yılki asgari ücretin yüzde 80'i olarak belirleniyor. Bu yıl için bu sınır 1318 lira.
İşsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak 1500 liraya, sonrasında ise 2000 liraya kadar çıkarılabileceği belirtiliyor.
Ayrıca 10 ay olan ödeme süresinin 15 aya kadar çıkarılması üzerinde duruluyor.

Kendi evini parayla geri aldı

Bu haberi manşetten vererek sizinle paylaşacaktım, ancak bir iki gün önce benden önce davrananlar oduğu için, sadece bilgilendirmek için değerlendirmenize sunuyorum:
Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşlı bir adam, 3 milyonluk gayrimenkullerini kendi üzerine geçirdiğini iddia ettiği emlakçı hakkında suç duyurusunda bulundu.
Dolandırıldığını iddia eden 77 yaşındaki Mehmet Ayder, 'Bir yıl önce Edremit'te bir müteahhitten bir daire aldım. Bir de arsa almak istediğimi bildiği için beni kardeşine götürdü. Kardeşi ile konuştuk. O bana bir arsa temin etti. Kendileri arsayı yapıp vereceklerdi.

Tahıl üretiminin 2016 yılında azalacağı tahmin ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerini araştıran Türkiye İstatistik Kurumu bir önceki yıla göre 2016 bitkisel üretim tahminlerini açıkladı.
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yüzde 0.3 azalırken, sebzeler yüzde 2.2, meyveler yüzde 6.3 oranında artış gösterdi.
Üretim miktarları bir önceki yıla göre yüzde 8.7 oranında azalarak 35.3 milyon ton olacağı tahmin edilen tahıl ürünleri içinde buğday yüzde 8.8, arpa yüzde 16.3, çavdar yüzde 9.1, yulaf yüzde 10 oranında azaldı. Yemeklik bakla yüzde 1.1 oranında artış gösterirken nohut yüzde 2.2, patates yüzde 0.2 oranında azalma kaydetti.

Ocakta en az yüzde 3 zam

Hükümetin, Resmi Gazete'de yayımlanan 2017 yılı programına göre işçi emeklileri ocakta yüzde 3.73, memur ve emeklileri ise yüzde 3 zam alacak. Temmuzda işçi emeklisine yüzde 3.59, memura yüzde 4 zam daha yapılacak.
Hükümetin 2017 yılı programına göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerine verilecek zam ocakta yüzde 3.73, Temmuzda ise yüzde 3.59 olacak.
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan okullarda tek gün uygulaması 2017 yılı programına girdi. Programa göre kamuda yazılı ve sözlü sınav esas olacak, sermaye piyasası araçlarının vergisi elde tutma süresine göre değişecek.

Zamlar ne olacak?

2017 programı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Programda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre ocakta yüzde 3.73, Temmuzda yüzde 3.59 artırılmasının öngörüldüğünü belirtilerek, toplu sözleşme hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2017 Ocak ayında yüzde 3, temmuzda yüzde 4 artırılacağı kaydedildi.
Programda, bu açıklamadan sonra ayrıca 2017 Temmuz'da yaklaşık yüzde 0.6 enflasyon farkı verilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
Ancak enflasyon farkına ilişkin ifadenin yanlışlıkla 'temmuz' olarak yer aldığı yüzde 0.6'lık oranın ocak için geçerli olduğu tahmin ediliyor. Geçmiş yıllardaki programlarda tahmin ocak ayı için veriliyordu.

Türkiye'ye geldi...

Dünya AR-GE lideri Almanya tarafından doğal ortamda yetişen otlardan üretilen enerji kaynağı GE-MAN ülkemizde de piyasaya çıktı.
Her Grup Tüketici Üzerinde Yapılan Araştırma Sonucu; Kalp Krizinden, Hormon Dengesizliği ve Güç Arttırıcı Fonksiyonlarına Sahip Ge-Man Dünya Ar-Ge Lideri Almanya'dan Ülkemize Geldi.
Türkiye ve KKTC Pazarına Ge-man A.Ş. tarafından sunulan Ge-man Organik Enerji İçeceği, Doğanın insanlara armağan ettiği; Şizandra (Çin-Japonya), Moringa (Himalayalar, Kuzey Hindistan), Maca (Peru And Dağları), Guarana (Amazonlar),Damiana otu (Meksika) bitkileri bileşeninden oluşan doğal enerji içeceğidir, denildi.
Bitkisel içeriği nedeniyle, benzer ürünlerden farklı özelliklere sahip GE-Man Organik Enerji İçeceği Türkiye ve KKTC Distribütörü Ge-man A.Ş. Başkanı Murat Yiğitbaşı ürünlerle ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı:
'Enerji içeceği pazarında büyük paya sahip birkaç firmanın yanında merdiven altı içeceklerde piyasada yer almaktadır.
Ge-Man'ın hedefi doğal enerji içeceği grubunda liderliktir.
Yakın bir süre içerisinde tüketicilerin hem lezzet hem de zengin bitkisel içeriğimizle ürünümüzü tercih edeceklerine inanıyoruz.
Çünkü üretim yapan ülke Almanya ve ürün testlerimizde en zor engelleri aşmış durumdayız. Ülkemize daha başlangıçta talep artmış ve bayi ağımızı genişletme çalışmalarımız hız kazanmıştır."

Sahte plaka kullanana 8 yıl hapis

Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname Resmi Gazetede yayımladı.
Yayımlanan kararların arasında araç sahiplerini ilgilendiren önemli maddeler yer alıyor.
Çıkarılan kararname ile bundan sonra sürücüler araç plakalarında oynama yapamayacak.
Araç ruhsatlarını ibraz edemeyen ve plakaları belirlenen alan dışına takan sürücülere 92 lira para cezası uygulanacak.
Ayrıca yönetmeliğe aykırı ölçülerde plaka takan, ön görülen sayıda plaka takmayan, plaka üzerinde oynama yaparak okunmasına engel olacak şekilde değişiklik yapan sürücülere ise 412 lira para cezası verilecek.
Bu sürücülerin 7 gün içinde plakasını düzeltmesi istenecek. Bu süre içinde düzeltmeyen sürücülere 844 lira para cezası uygulanacak ve araçları plaka düzeltilene kadar trafikten men edilecek.
Aracını plakasız kullanan sürülere ise bin 698 lira ceza yazılacak. Plakalar takılıncaya kadar ise araç trafikten men edilecek.

Bağkur'lu 15 yılda emekli olabilecek

Bağkur'lu 15 yılda emekli olabilecek. Bağkur'dan normalde erkekler en az 25 tam yıl yani 9000 gün prim ödeyip emekli olabiliyor. Kadınlar ise 20 tam yıl, 7200 gün ile emeklilik hakkı kazanıyor.
Kısmi aylık demek erkeklerde 25 yıldan; kadınlarda 20 yıldan eksik her bir yıl için yüzde 1 daha az emekli aylığı almak anlamına geliyor.
30 Nisan 2008 tarihi veya öncesinde tescil edilmiş olan yani Bağkur'a girmiş olan sigortalılar için 15 yılla kısmi emeklilik imkanları var.
Ancak Bağkur'da sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı yerine tam yıl esas alındığından, '15 tam yıl 5400 güne' denk geliyor.
Dolayısıyla 30 Nisan 2008 tarihi veya öncesinde sigorta girişi olan Bağkurlu'lar 15 tam yıl yani 5400 günle emekli olabilecekler.
30 Nisan 2008 tarihi veya öncesinde sigorta girişi olan Bağkurlu'lar 15 tam yıl yani 5400 günle emekli olabilecekler.

DİP EKSPRES

ÖTV zammı açıklaması


Maliye Bakanı Ağbal, araçlara 50 bin lira zam geliyor iddiasına ilişkin, 'Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir.' dedi.
İhracat ekim ayında yüzde 4,6 düşüşle 11,73 milyar dolar olarak açıklandı.
TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ticaretinde bir daralma olduğunu ve ihracatın rakamının diğer ülkelere oranla olumlu olduğunu söyledi.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan '2016 yılı 3. çeyrek otomotiv sanayii dış ticaret raporu' yayımlandı.
Buna göre 2016'nın 9 ayında Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 3 azalırken, otomotiv endüstrisinin ihracatı yüzde 11 artış gösterdi.
Arçelik, Pakistan'da Dawlance markasıyla dayanıklı tüketim mallarının üretim ve satışını yapan şirketleri 243.2 milyon dolar bedelle satın alacağını açıkladı.
Soyak Enerji, Manisa'da yapacağı 50 milyon dolar maliyetli 10,5 megavatlık jeotermal santral için üretim lisansı ve finansman çalışmalarını tamamladı.