Sermaye kaybı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batı'nın yaptırımları Rus ekonomisini durgunluğa itiyor.
Ancak herkes bu durumdan etkilenmiyor.
Rublenin değer kaybetmesi ihracatçıların ve kötü ekonomiden çıkar sağlamayı hedefleyenlerin işine yaradı.
Rus rublesinin hızlı düşüşü, maliyetleri düşürdüğü için ihracatçıların işine yarıyor.

IKEA'nın durumu

Ancak ithalata bağlı firmalar artan maliyetlerden şikayetçi.
Örneğin Rusya'da sattığı ürünlerin yüzde 40'ını ithal eden IKEA, kayıplarını azaltmak için fiyatları arttırmayı planlıyor.
Ancak hostel sahibi Roman Drozdenko, kısıtlı bütçelere hitap eden bu tür işyerlerinin ekonomik durumdan yararlandığını söylüyor: İş yerlerinin masrafları azaltmaya çalıştığı bir dönemde işadamlarının hostel işine girmeleri gayet doğal.

Yasak bize yaramadı

Yatırımcıların Rusya'dan kaçmasına ve kullanılmayan ofis sayısındaki artışa rağmen yeni gökdelenlerin yapımı devam ediyor.
Ekonomik krizi en iyi şekilde idare etmeye çalışan Rus yetkililer, yaptırımlarla birlikte Rusya'nın ithal gıda ürünlerine getirdiği yasağın yerel ekonomiyi canlandıracağı görüşünde.
Ekonomideki gerileme dünyanın en büyük buz pistinin Moskova'da açılmasını engellemedi.
Nevzhmetskaya Rusya Fuar Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Irina Gordina, 'Birçok Moskovalı yeni yıl tatilinde yurt dışına çıkmak yerine buz pistini ziyaret edecek. Bu da Rus parasının Rusya'da kalacağı anlamına geliyor.' diyor.
Rublenin değer kaybetmesi, uluslararası seyahatin Ruslar için daha pahalı olması anlamına geliyor.
Ekonomik durgunluk beklenen ülkedeki en büyük kaygı konusu, bu durgunluğun sonunun ne olacağı.
Bir yandan Çeşme'ye Rus turist getirmek için mücadele verdiğimiz ve anlaşmalar yaptığımız bu zamanda, Antalya'ya gelecek Rus turist sayısının ne olacağı da merak konusu.

FED'in her türlü kararına hazırız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararında işsizlik ve enflasyon konularında tereddüde düştüğünü belirterek, ABD'de iş gücü piyasasındaki gelişmelerin kötü seyrettiğini ifade etti.
Babacan, 'FED'in kararları, bizim için bir korku değil, sadece hazırlıklı olmamız gereken hava şartlarıdır. Türkiye her türlü karar karşısında hazırlıklı' dedi.
FED'in faiz artırımına başlamak için işsizliğin yüzde 6'ya düşmesini beklediğini anımsatan Babacan, ülkede işsizlikle beraber iş gücüne katılım oranının da hızla düştüğüne işaret etti. Babacan, bu tablonun aksine Türkiye'de çalışan sayısının hızla arttığını, işsizlikte ise küçük artışlar yaşandığını söyledi.
Babacan, şunları kaydetti:
Bir gemiyle yola çıktığınızda deniz her zaman durgun olmaz. Gemi sağlamsa, mürettebat işini biliyorsa, kaptan işini biliyorsa, denizde dalga da olsa, fırtına da olsa o gemi hedefine ulaşır. Biz, Türkiye olarak gemimizi güçlendirdik, sağlamlaştırdık. Deneyimli ekipler çok şükür işin başında. Dolayısıyla ABD Merkez Bankası'nın kararları bizim için bir korku değil, sadece hazırlıklı olmamız gereken hava şartlarıdır.

Sürücülerin otomobil tercihi

Motorinin benzine göre ucuz olması ve yakıt tasarrufu nedeniyle tercih edilen dizel motorlu otomobil satışı, geçen yıl azalırken, daha az ilgi gören otomatik vitesli otomobil satışları arttı.
Geçen yıl satılan dizel motorlu otomobil sayısı, önceki yıla göre azaldı.
2014'te 587 bin 331 sıfır otomobil satışı gerçekleşti. Önceki yıla oranla yüzde 10 azalan satışlarda, tercihler de değişti.
Önceki yıllarda, motorinin benzine göre ucuz olması ve yakıt tüketimi açısından tercih edilen dizel motorlu otomobillere geçen yıl ilgi azaldı. 2013'te 388 bin 337 dizel otomobil satılırken, 2014'te bu sayı yüzde 7 düşüşle 361 bin 209 oldu.
Fazla yakıt harcadığı ve yeterli performans gösteremediği neden gösterilerek daha az tercih edilen otomatik vitesli otomobil satışı da arttı.
2013'te 256 bin 445 otomatik vitesli otomobil satılırken geçen yıl aynı özellikte 268 bin 851 otomobil alıcı buldu.
Otomatik vites, en fazla ultra lüks segmentte tercih edildi.

Kılıçdaroğlu'na İzmir daveti

Anadolu Birliği Federasyonu Genel Başkanı Ferhan Ademhan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi.
Ankara'da bir dizi ziyarette bulunan Ademhan, Kılıçdaroğlu'na İzmir'de STK'lar ile buluşmaya davet etti.
Ademhan, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na İzmir'de sürdürdükleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Ademhan, yakın zamanda Anadolu Birliği Derneği'ni federasyon statüsüne getirdiklerinin altını çizerek, '11 yıl boyunca dernek olarak toplumsal barış çağrıları yapan derneğimiz, 34 kentin imzasıyla federasyon olarak yoluna devam edecek. Anadolu Birliği artık daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecek' dedi.
40'a yakın federasyonun katılımıyla İzmir Konfederasyonu'nu kurduklarını belirterek, 'İzmir'in sorunlarına anında müdahil olabilecek, hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmayacak bir yapı kurduk. Temel amacımız İzmir'in hak ettiği yere gelmesi adına, atanmışlara ve seçilmişlere gerektiğinde görüş ve proje sunmak' diye konuştu.

Ticaret finansmanı!

Yapı Kredi, Euromoney'nin Dış Ticaret Finansmanı Araştırması 2015 kapsamında Türkiye'nin 'En İyi Dış Ticaret Finansmanı Bankası' seçildi.
İthalat - ihracat işlemlerine yönelik tüm ödeme ve tahsilat işlemleri için sunduğu hizmetler sayesinde bu ödüle layık görülen Yapı Kredi, uzman kadrosuyla şirketlerin ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyor.
2.000'in üzerinde şirketin değerlendirmeleri esas alınarak hazırlanan Euromoney Dış Ticaret Finansmanı Araştırması, farklı bölgelerde en iyi dış ticaret finansmanı bankalarının tespit edilmesini amaçlıyor.

Dijital dönüşüm

Türkiye İş Bankası, 2024 100. yıl vizyonu doğrultusunda dijital dönüşüm yolculuğuna devam ediyor.
Bu kapsamda 2014 yılında dünyada da ilk olan uygulamaları müşterilerine sunan İş Bankası, 2015'te de dijital dönüşümde yeni ürün ve hizmetlere imza atacak.

Canavar arabalar!

7'den 70'e tüm yaş grubunun ilgisini çeken Monster Hot Wheels araçları Canavar Arabalar adı altında, özel showlar eşliğinde 31 Ocak-01 Şubat tarihlerinde İstanbul'da olacak...
Biletleri Biletix üzerinden satışa sunulan organizasyonda; dev tekerlekli Canavar Arabalar hurda arabaları ezecek, Türk pop müziğinin yeni starı Ece Seçkin şarkıları ile izleyenleri coşturacak, özel ışık ve ses showları eşliğinde motosiklet akrobasi gösterileri nefesleri kesecek ve etkinlik farklı konseptlerde dans showları ile renklenecek.

***

DİP EKSPRES

Sahibinden satılık kilise


Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki tarihi Rum kilisesi, sahibi tarafından 2 bin metrekare arsasıyla 450 bin avroya satışa çıkarıldı.
Ömer Sicimoğlu, sahibi olduğu Tavlusun Mahallesi'ndeki tarihi Rum kilisesini satabilmek amacıyla, 'sahibinden.com' isimli internet sitesine ilan verdi.
Kiliseyi de 2013 yılında özel kullanım amacıyla satın aldığını ifade eden Sicimoğlu, şöyle devam etti:
Daha sonra Kayseri Büyükşehir Belediyesi burayı almak istedi. Biz de devretmeye hazırdık ancak sonra vazgeçtiler. Bunun üzerine satmaya karar verdik. İnternet sitesine ilan verdik. 2 bin metrekare arsası var. İmar planında da kilise olarak yer alıyor. 400-450 bin avro istiyoruz. Teklifleri değerlendireceğiz.
Defineciler tarafından tahrip edilen kilisenin inşa tarihi kesin olarak bilinmiyor. Ancak, kayıtlara göre 1819'da onarım görmesi nedeniyle yapımı 18. yüzyıla tarihlendiriliyor.