Bu sene 9. kez gerçekleştirilen, özel daveti olduğumuz, İstanbul Finans Zirvesi (IFS 2018) açılış konuşmasını yapan SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, STA ile gelişen küresel ticaretin son dönemde zorlaştığına dikkat çekerek reel sektörün finansmanının öneminin arttığını belirterek yapısal önlemlerle nitelikli yatırımlara finansman kolaylığı sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Zirvenin ilk gününde söz alan Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez göreve yeni başladığını belirterek dünyadaki örnekleri anlattı.

Eski aranıyor

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, küresel ticarete ilişkin alınan tek taraflı kararların uluslararası kural ve teamülllere aykırı olduğu kadar ticaretin kendi doğasına da aykırı olduğunu belirtti. Vakıfbank Genel Müdürü, banka olarak sanayinin, uzun vadeli yatırımların ve milli ekonominin finansmanı için kaynak temin ederek reel sektörü desteklemeye devam ettiklerini belirtti.

Negatif etki!

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku küresel ticaretin artık eskisinden daha zor olduğunu ve yaşanan gelişmelerin dünya ekonomisinin 2019'daki büyümesine negatif etki yapacağını anlattı ve '2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında Merkez Bankalarının öncülüğünde ciddi bir parasal genişleme yaşandı. Ekonominin yeniden rayına oturtulması, büyümenin canlandırılması için ciddi bir uğraş verildi. Son zamanlarda ise Amerika ekonomisinin toparlanmaya ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışının yaşanmaya başladığı bir dönemi yaşıyoruz.' dedi.

İlk 8 ayda 3 milyar dolara yaklaştı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, fuar sonrası mutfak sektörünü değerlendirdi.
2018 Ocak - Ağustos döneminde sektör ihracatının bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 9,25 artarak 2,98 milyar dolar olarak gerçekleştiği bilgisini veren Öztiryaki, Ağustos ayında mutfak ihracatının bu yıla has bir neden olan 9 günlük bayram tatili nedeni ile bir önceki yıla kıyasla yüzde 14 azaldığını fakat istatistiklerin Eylül ayında durumun fazlasıyla telafi edileceğini gösterdiğini söyledi.

Okullar açıldı, konut kiraları yükseldi

Eğitim öğretim sezonunun açılması ile öğrenciler, üniversitelerin bulunduğu şehirlere gitmeye başladı. Yurt ve kiralık daire arayışlarını sürdüren öğrenciler, Emlak verilerine göre en çok 2+1 kiralıkları tercih ediyor. Ev kiraları İstanbul, İzmir ve Ankara'da ortalama yaklaşık 1600 ile 2100 TL'den başlarken, öğrencilerin üniversite seçiminde en çok tercih ettiği şehirlerden Eskişehir ve Bursa'da da kiralık fiyatları benzer bir ortalamada seyrediyor. Kira fiyatlarının en düşük olduğu semtler ise, İstanbul'da 1155 TL ortalama ile Avcılar, Bursa'da ortalama 979 TL ile Nilüfer-Dumlupınar, Ankara'da 868 TL ortalama ile Sincan, İzmir'de 1284 TL ortalama ile Gaziemir, Eskişehir'de ise 793 TL ortalama ile Odunpazarı oldu.

Kemeraltı'nda 2 yapı daha kurtuluyor

İzmir Kalkınma Ajansı 29 Aralık 2017 tarihinde yayınlamış olduğu Kültür Varlıklarının Korunması ve Yaşatılması Mali Destek Programı'nın sonuçları açıklandı. Açıklanan sonuçlara göre Kemeraltı, Basmane, Kadifekale bölgelerini kapsayan İzmir'in Tarihi Kent Merkezi'nden gelen 2 proje de mali destek almaya hak kazandı. Havra Sokağında yer alan ve dünyanın en eski sinagoglarından biri olarak gösterilen 'Etz Hayim Sinagogu'  bu program kapsamında restore edilerek müze ve kültür merkezine dönüştürülecek.

DİP EKSPRES

Yükleme yapabilinsin

İstanbul'da aktif hale gelen kağıt, metal, plastik gibi yeniden ekonomiye kazandırılabilir atıkları işleyecek olan otomatları İzmir'de de görmek isteyen Burak bir kampanya başlattı.
Burak Kaleli, 'Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da kabul edilen, başta pet şişelerin toplanarak geri dönüşümde kullanılması uygulamasının,  İzmir'de de hayata geçirilmesini İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden talep ediyoruz. Konulacak konteynerler sayesinde pet şişeler, alüminyum içecek kutuları ile İzmirim Kart'a da yükleme yapılabilir ve geri dönüşüme katkı sağlanabilir.
Bu uygulamanın çevreye ve ekonomiye katkılarının yanı sıra hepimize çevre temizliği bilinci de aşılayacak olması sebebiyle çok önemli' diye konuştu.