Son günlerde, AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri ve istekleri ile 'altın' sözcüğü en çok konuşulanlar arasında dereceye girdi. Altının yastık altından çıkarılması istendi. Ziraat Bankası atağa kalkarken, bu arada kuyumcular da altın tahvili ihracına talip oldu.
Örneğin; Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Çavuşculu, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programında tüketicilerin mağdur edilmeyeceğini belirterek, 'Uygulamanın kuyumcular üzerinden yapılmasının uygun olacağı düşüncesindeyiz' dedi.
Hasan Çavuşculu, en çok tercih edilen yatırım araçlarından altının yastık altında saklanması nedeniyle reel ekonomiye katkı sağlayamadığını ifade etti. Tabiii ki İzmir'den bu konuda yine ses seda yok...
Peki Cumhurbaşkanı ne demişti?

Erdoğan'dan çağrı ve davet...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşın altınlarını Ziraat Bankası'na getirip altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanında değerlendirmesini istedi. Ve şunları söyledi: 'Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları uygulamasını çok önemli görüyorum. Yastığınızın altında ya da kolunuzdaki altınlar bize bir şey kazandırmaz. Vatandaşlarımızı ülkemizin büyümesine katkı sağlamaya davet ediyorum.'

Sonuç yakında belli olur

Bankadan yapılan açıklamaya göre, 2 Ekim'de başlayan 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede Ziraat Bankasının 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri sürüyor. Peki; Altın tahvili ihracı nedir?
Nasıl yapılır?

Kitapçık hazırlandı...

Hazine, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması için hayata geçirilen altın ve altına dayalı kira sertifikası ihracı konusunda merak edilen soruların yanıtlarının yer aldığı rehber hazırladı. Derlenen bilgilere göre, Hazine Müsteşarlığınca hazırlanan rehberde, 2200 ton olduğu tahmin edilen yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması hedeflenen program kapsamında, yatırımcıların sıkça sorduğu 32 soru ve yanıtlarına yer verildi.

Kapsam dışında olan

Buna göre, ihraç kapsamında külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane altınları (çeyrek, yarım, tam, Ata lira gibi) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan takı ve Reşat altınlar kapsam dışında tutulacak. Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacak. Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) ek getiri verilecek. Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasından elde edilecek getirilerden stopaj vergisi alınmayacak.

Söylenenler şöyle...

Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Altınlar saflığı oranında bire bir olarak kabul edildiğinden eski ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark olmayacak. Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacak. Söz konusu altınların değeri tespit edilirken işçilik bedeli dikkate alınmayacak.
Talep toplama döneminde bankaya teslim edilen altınlar ilk etapta yatırımcının 'vadesiz altın mevduat hesabı'nda takip edilecek. Yatırımcı tarafından teslim edilen 22 ve 24 ayar altınların 1000/1000 saflıktaki karşılığı yatırımcıların hesaplarına yansıtılacak. Yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarında yer alan her 1 gram altın karşılığında yatırım hesaplarına bin adet altın tahvili veya kira sertifikası transfer edilecek. Ziraat Bankası tarafından yatırımcılara duyurulacak tarihler içinde teslim alınmayan çeyreklik cumhuriyet ziynet altınlarının karşılığı, ilgili masraflar düşüldükten sonra, yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına kayden geçirilecek. Yani hesapta biraz düşüş olacak...
Şimdi bizi ilgilendiren bir başka konuya gelelim:

Yeni vergilerle maaşınızdan ne kadar kesilecek?

Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki oranın yüzde 27'den yüzde 30'a çıkartılması, ücretlilerin büyük kısmını etkileyecek. İşverenle net ücret üzerinden anlaşmayanların ücreti azalacak. Aylık brüt 2875 TL ve üzerinde ücret alanlar, gelecek yıl 39 ile 2500 TL arasında ilave vergi ödeyecekler.
Yıllık ücret geliri 30 bin lira ile 110 bin lira arasında olanlardan halen yüzde 27 oranında gelir vergisi alınıyor. Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimini oluşturan bu oran, torba yasayla yüzde 30'a çıkarılacak. 110 bin liranın üzerindeki ücretler için uygulanan dördüncü dilimdeki yüzde 35 oranı ise değişmeyecek.

'Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gelir Vergisi tarifesi nedeniyle eylül ayından itibaren bazı asgari ücretlilerin gelirlerinin bin 404 liranın altına düştüğünü belirterek, 'Bu düşüşü engellemek, asgari ücretlinin gelirinin hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmemesini sağlamak üzere bir yasal düzenleme önerimiz var' dedi
Organize sanayi ve endüstri bölgeleri ile serbest bölgelere ilişkin düzenlemeler hakkında da konuşan Ağbal, şehir içinde kalmış küçük sanayi sitelerinin şehir dışına taşınmasının bu kapsamdaki önemli düzenlemelerden olduğunu ifade etti.

İmalat sanayi yatırımlarına vergi teşviki

İmalat sanayisi sektörü yatırımlarına 2018 yılında kurumlar ve katma değer vergileri üzerinden teşvik verileceğini anlatan Ağbal, 'Düzenlemeye göre 2018'de imalat sanayisi sektöründe olmak koşuluyla teşvik belgesine sahip veya teşvik belgesi alacak yatırımcılar 2018 yılında yaptıkları yatırım harcamaları için mevcut Kurumlar Vergisi Kanunu'nda tanımlanan katkı oranlarını 15'er puan artırıyoruz.' dedi.
 
Siemens-Gamesa İzmirli tedarikçilerle buluştu

İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi evsahipliğinde Siemens-Gamesa 'Potansiyel Tedarikçiler Toplantısı' gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen 1000 MW'lık Rüzgar Enerjisi YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları) ihalesini  kazanan Siemens-Gamesa firması yerel üretim şartını karşılamaya yönelik olarak İzmir'deki potansiyel tedarikçileri ile bir araya geldi. Söz konusu toplantıya Siemens-Gamesa Türkiye CEO'su Hakan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı V. Sebahattin Öz ve İzmir'de faaliyet gösteren 50'den fazla firmanın üst düzey yöneticileri katıldı.

Nedim Uysal katıldı
 
İzmir'in endüstri devi Norm Grup, bünyesinde bulundurduğu mesleki eğitim merkezleriyle, mesleki eğitimde de normları belirliyor. Bugüne kadar yüzlerce genci iş dünyasına kazandıran Norm Mesleki Eğitim Şubeleri'nde, yeni eğitim yılı açılış heyecanı yaşandı. Bugüne kadar toplamda 100'ün üzerinde mezun vererek bu gençleri iş dünyasına kazandıran İAOSB ve Salihli Organize Sanayi Bölgesi Norm Mesleki Eğitim Şubeleri'nde, yeni öğrenciler ve mezunlar eğitim yılının ilk dersi için bir araya geldi.
Türkiye'ye örnek olan mesleki eğitim şubeleri için 11 yıl önce yola çıktıklarını belirten Norm Grup Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Nedim Uysal, 'Bu modelle 11 yıl önce bir Almanya ziyaretimde karşılaştım ve çok etkilendim. Türkiye'ye gelir gelmez araştırmamızı yaparken bizim de kanunlarımızda bu konunun yer aldığını gördük ve ilk mesleki eğitim şubemizi İzmir'deki fabrikamızda açtık.' dedi.

DİP EKSPRES
 
Ege illeri İç Anadolu'ya misafir oluyor

 
Tarihi doğal güzellikleri, kültürel dokusu ve kendine has lezzetleri ile Türkiye'nin incisi olan Ege Bölgesi Ankara'ya taşınıyor.
18 Ekim – 22 Ekim tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi'nde ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanan Ege İlleri Tanıtım Günleri, Afyonkarahisar, Muğla, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Uşak illerini EGEM platformu çatısı altında buluşturarak birbirinden özel yöresel ürünlerini sergileyecek.
RuAn Fuarcılık tarafından düzenlenen birlik ve dayanışma bağlarının kuvvetleneceği bu özel etkinlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından fidan dağıtımı gerçekleştirilecek...
10 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Ege İlleri Tanıtım Günleri bu yıl da Ankara ve çevre illerden gelen misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Ege'nin en meşhur doğal lezzetleri olan zeytin ve zeytinyağı, tulum peyniri, kaymak, sucuk, kuru incir, üzüm, pekmez ve mesir macunun sergileneceği fuarda halk oyunları gösterileri ile ziyaretçilere eğlenceli dakikalar yaşatılacak.

Turistlerin yeni gözdesi: deve sucuğu

Sedef, egzama, karaciğer hastalıkları, damar tıkanıklığı, tansiyon, şeker ve kalp hastalıklarına şifa olarak bilinen deve sucuğu Ege'nin Aydın ilinde özel olarak üretiliyor.
Baharatı az olan deve sucuğunun et oranı diğer sucuklara oranlara oldukça fazla. Yöresel lezzetlerin yanı sıra turistik değerleri ile de dikkat çeken Ege illerinde deve sucuğu turistlerin gözdesi.

Karadeniz günleri

Ege'nin benzersiz şehri İzmir, Karadeniz'in yöresel güzellikleri ile buluşuyor. Trabzon'dan Artvin'e Karadeniz'in tarihi, eşsiz doğası ve tarifsiz damak tatlarıyla tanışacak olan İzmirliler doyumsuz bir lezzet şölenine misafir olacak.
19- 22 Ekim 2017 tarihleri arasında İzmir BOSPA Festival alanında gerçekleşecek Karadeniz coşkusu ile İzmirliler, Karadeniz'in turizmini, sosyal ve kültürel hayatını yakından tanıma fırsatını elde edecek.